Leveleztünk a Jordán Királyi Filmbizottsággal a IX. rész ügyében

Egy korábbi cikkünkben már említettük, hogy levelet írtunk a filmbizottságnak a Star Wars IX. részének forgatása után érdeklődve. Mostanra válaszoltak, bár nem volt sok köszönet az e-mailben.

November végén közleményben jelentette be a Jordán Királyi Filmbizottság, hogy véget ért a J. J. Abrams rendezte 9. Star Wars-film forgatása a közel-keleti országban. Az erről – és helyszíni élményeinkről – szóló cikkünkben megemlítettük, hogy felmerült bennünk néhány kérdés a közlemény után, ezért e-mailben tettünk fel néhány kérdést a filmbizottságnak. „Ha netán válaszolnak, itt közzétesszük majd” – ígértük akkor.

De mi is áll a közleményben?

Röviden annyi, hogy J. J. Abrams nagyon szerette a helyszínt, örült a kormányzat segítségének és jónak találta a helyi filmeseket. Kathleen Kennedy Lucasfilm-főnök is megszólalt, köszönetet mondva a filmbizottságnak és a hadseregnek, akik nélkül szerinte nem valósulhatott volna meg a forgatás. A közlemény azt állítja, hogy Abrams választotta a forgatási helyszínt, de én speciel kételkedem abban, hogy egyedül döntött volna e kérdésben. A közleményből az is kiderül, hogy a Jordán Királyság filmösztönző programjában is részesült a produkció – erről bővebben az előző cikkben írtunk.

A kommüniké még azt is írja, hogy a Star Wars IX. jordániai stábjában több mint 250 helyi munkaerő dolgozott, akik kamerákkal, kosztümökkel, lényekkel, effektekkel és kaszkadőrtrükkökkel foglalkoztak az összesen három hetes forgatás során. A Királyi Filmbizottság azt is közölte, hogy a királyi hadsereg is segítséget nyújtott a stábnak, méghozzá a logisztika területén.

Mit kérdeztünk a filmbizottságtól?

A Jordán Királyi Filmbizottságtól szerettük volna megtudni a forgatás pontos helyszínét, miután a Rum vádiban járva nem sikerült rábukkanni. Kíváncsik voltunk arra is, vajon jordán katonák is felbukkannak-e majd a filmben statisztaként, ha már az nyilvános, hogy logisztikai segítséget nyújtottak a stábnak.

Szerettük volna azt is megtudni, igazak voltak-e a pletykák, amelyek arról szóltak, hogy a stáb nagy része a Rum váditól délre, a Vörös-tenger partján fekvő üdülővárosban, Aqabában élt a forgatás alatt. Végezetül arról is kértünk tájékoztatást, milyen kolyabb produkciók forgathatnak a jövőben Jordániában.

Ezt írta a Ziro.hu-nak a Jordán Királyi Filmbizottság

Nem hittük volna, hogy egy parányi magyar Star Wars-oldal kérdéseire választ kaphat egy másik ország filmes szervezetétől, de végülis így alakult. Igaz, ehhez az is kellett, hogy küldjek még egy kérdést azzal kapcsolatban, hogy megkapták-e az eredeti e-mailemet.

Nada Doumani, a filmbizottság kommunikációs és kulturális programszervező menedzsere azt írta a Ziro.hu kérdéseire, hogy sajnos olyan szerződésük van, amelynek értelmében semmit nem árulhatnak el a filmmel kapcsolatban, hivatkozzunk a közleményre. Hát kössz!

A nagyon udvarias menedzser emellett hozzátette, érdemes lenne a „Lucas Films (sic!) sajtóosztályát” keresnünk, és szívesen segítenek megtalálni annak a személynek a kontaktját, aki esetleg tud válaszolni a kérdéseinkre. Ebben maradtunk, várjuk a válaszukat a kontakttal. Drukkoljatok!

Nyitókép: Lesifotó a Star Wars IX. részének jordániai forgatásáról (Forrás: Reddit)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink