Ilyen volt a május 4-i felvonulás és a másnapi Star Wars nap

Május 4-én Star Wars-napi felvonulást, május 5-én pedig egész napos rendezvényt tartottak a fővárosban. Mindkettőn ott voltunk, íme, a beszámolónk!

Rohamosztagosok Budapest utcáin

Szombat délután fél ötkor gyülekezett a tömeg a fővárosi Deák Ferenc tér szökőkútjánál. Sajnos a rossz idő láthatóan elriasztott néhány embert, de az eső ellenére a hangulatunk remek volt. Jó volt látni, hogy nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is részt vettek szüleikkel az eseményen, az ő jelmezük egy-egy maszk volt.

A jelmezesek nagy részét jedik adták, de volt rohamosztagos, lázadó pilóta és Darth Vader is, és természetesen nem hiányozhatott Luke Skywalker sem a bizonytalan színű tejével.

Egy kis ideig vártunk, hogy mindenki biztosan megérkezzen, aztán elindultunk végső úticélunk, a margitszigeti szökőkút felé. A járókelők megcsodálhatták a jelmezeket, és természetesen közös képeket is készíthettek a beöltözöttekkel. A legnépszerűbbek a rohamosztagos és Darth Vader voltak, mindig ők zárták a sort.

A külföldi turisták érdeklődését is felkeltette ez az esemény. Sokan csak értetlenül pislogtak, nem tudták, hogy mi ez az egész,

néhányan pedig „May the Force be with you!” (azaz „Az Erő legyen veled!”) kiáltással köszöntek.

Szerencsére az idő egy kicsikét javult, az eső alábbhagyott, így a hangulatunk még jobb lett, annyira, hogy egy jedi és egy sötét tanítvány fénykardpárbajba kezdett. Az Oktogontól Rey-jel kiegészülve folytattuk utunkat.  A Margit hídnál felvonulásunk egy kis forgalmi zavart okozott, mivel egy autó megállt minket fényképezni, és ezt nem díjazta az ezt követő jármű. 

Időközben kis csapatunk tovább zsugorodott, hiszen az ifjabbak elfáradtak és Vader nagyúrnak is máshol akadt dolga. Így érkeztünk meg úticélunkhoz, ahol fotózkodtunk, még egy kicsit beszélgettünk, és mindenki ment az útjára.

Képgalériánk:

Jin-jang és vívás a Műszaki Tanulmánytárban

Vasárnap rendezték a Műszaki Tanulmánytárban az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének Egy Star Wars nap 2. nevű rendezvényét. Az eső az egy nappal korábbi programhoz képest sokkal jobban esett, így az udvarra tervezett programokat bent tartották meg.

Volt vívásoktatás, amin leginkább a kisebbek vettek részt. Nemcsak a fénykardforgatást tanulták meg, hanem az erőlökést is. Egy rövid vívólecke után pedig harcolhattak Vader nagyúr, Obi Wan Kenobi, Darth Maul, Anakin, illetve Kylo Ren ellen.

Érdekes volt látni, ahogy egy Vadernek öltözött gyerkőc harcol Anakin ellen, illetve Kanan Maul ellen (a jedi ezúttal nem vakult meg), de a két Darth Vader párbaja is igazán szórakoztató volt.  Az esélyegyenlőség jegyében pedig egy mozgássérült fiút se hagytak ki a mókából. 

Azonban nagyon figyelni kellett a környezetre, hiszen a helyszín nem rendelkezett tágas terekkel, így a polcsorok között lehetett csak harcolni, elég kevés volt a hely. Sajnos ilyen vívásoktatást nem szerveztek az idősebbek számára, úgy tűnt, inkább a fiatalabb korosztály vették célba. A kisebbek célba is lőhettek rohamosztagosra, aki egy ideig tánccal hajolt el a lövedékektől.

Egy másik teremben Lego kiállítás tekinthettünk meg: volt csillagromboló, jedi cirkáló és még sok más hajó is. A hothi csata teljes makettje meg volt csinálva Legóból. Felpróbálhattunk rohamosztagos sisakot, így megtapasztalhattuk, hogy mennyire nem látnak szegény katonák,  így nem is csoda, hogy szinte semmit se találnak el.  A büfében lehetett szendvicset, palacsintát és innivalót is vásárolni, kár, hogy ez a lehetőség az eseményben nem volt feltüntetve, így voltak, akik feleslegesen vittek magukkal egész napra enni-és innivalót.

Voltak előadások is, melyeknél hiányzott a hangosítás, hiszen a nagy háttérzaj miatt a terem hátsó részében nem biztos, hogy mindenki hallotta. A legjobban a birodalmi tisztek előadása tetszett. Az előadók teljesen beleélték magukat a szerepükbe, szinte senki sem mert még kuncogni se, nehogy rájuk szóljanak. Beszéltek a Birodalom felépítéséről, államapparátusról, törvényhozás menetéről – ezeket szembeállították a Köztársaság rendszerével, láthattuk, hogy az új sokkal jobb, hatékonyabb. Lassacskán már el is hittük, hogy a halálosztagos azért kapta a nevét, mert halált megvető bátorsággal végzi el a kizárólagosan védelmi célt szolgáló feladatát.

Megtudtuk még azt is, hogy a Halálcsillag egy bányászati eszköz és azért ezt a nevet kapta, mert megvédi a bányászokat az életveszélytől.

A lázadók pedig nem mások, mint veszélyes kalózok, akiket természetesen élve fognak el, hogy azután megértessék velük, hogy az új rendszert miért érdemes szolgálni. A tisztek legalábbis ezt mondták a Birodalom lakóinak, és többször elhangzott, hogy az ehhez hasonló dolgokat dokumentumokkal tudják alátámasztani, más állítás pedig színtiszta hazugság.

Ezután volt Simon Zoltán előadása, aki első magyarként készíthetett hivatalos posztert az idén Chicagóban megrendezett Star Wars Celebrationre.

(Exkluzív) Simon Zoltán a Celebrationről: Csodálatos élmény volt
Simon Zoltán az első magyar, akinek a pályázata bekerült a Star Wars Celebration hivatalos poszterei közé, így a Lucasfilm is meghívta a rendezvényre. A chicagói eseményen találkozott John Knoll-lal és Leland Cheevel, pozitív képet kapott művésztársairól és a rajongókról. Mesélt arról is, lesz-e lehetőség itthon megvásárolni a poszterét, illetve hogy miként látta a Skywalker felemelkedése ízelítő előzetesét, illetve mennyit tudott mászkálni a rendezvényen. Interjú! RÉSZLETEK ITT.

Nagyon érdekes volt az előadása, többek között Joseph Campbell monomítoszáról beszélt. Ez azt takarja, hogy minden hős egy tipikus útvonalat jár be, mely során tipikus elemekkel találkozik:

  1. kalandra hívás,
  2. küldetés elutasítása,
  3. elindító esemény,
  4. mentor, segítők,
  5. misztikus tárgy, eszköz,
  6. próbák, kihívások,
  7. mélység,
  8. felemelkedés,
  9. hit,
  10. küldetés végrehajtása.

Luke példáján keresztül mutatta be, és felhívta a figyelmet arra, hogy a karakter háromszor is végigjárta ezt az utat. Először az Egy új reményben, amikor elpusztítja a Halálcsillagot, talán ez a legegyértelműbb. A második egy sokkal személyesebb küldetés, melynek

a mélypontját akkor éri el, amikor megtudja, hogy Vader az apja, a mentorai pedig hazudtak neki. Ebben a harcban önmaga és a sötétség az igazi ellensége, végül – mint tudjuk – a világos oldalt választja.

A harmadik küldetése, hogy az a hős legyen az Ellenállás számára, ami volt a Lázadóknak, illetve újra létrehozza a Jedi Rendet, azonban elbukik. Ebből a mélységből csak később, Az utolsó Jedikben emelkedik fel, amikor az Erő által kivetíti magát az Első Rend serege előtt, és így megmenti az Ellenállást.

(Vélemény) Az idős Luke védelmében: így nőhetett túl a mesterein
Több mint egy éves Az utolsó Jedik, de a rajongói viták azóta sem nagyon csillapodnak a film körül. Az alkotás egyik leghangosabban vitatott pontja Luke Skywalker szerepe – miért egy magányos, visszavonult, kiábrándult remete a messzi-messzi galaxis egykori legnagyobb hőse. Szerintem így lett igazán emberi a karakter, amely még Yodán és Kenobin is túlnőtt. Miyazaki Jun cikke. RÉSZLETEK ITT.

Simon Zoltán egy másik érdekességről is bővebben beszélt, mégpedig arról, hogy  a jin-jang hogyan jelenik meg a Star Warsban.  Ezer évig béke honolt a galaxisban, majd jött egy „fekete folt” Anakin Skywalker személyében, akiből sith lett, létrejött a Birodalom, így a világosságból sötétség lett, majd feltűnt egy „fehér folt” ebben a sötétségben, aki ezúttal is Anakin (Luke segítségével). Azzal, hogy Anakin ledobta az Uralkodót az aknába, újra egy viszonylag békés időszak jött, egészen addig, amíg Ben Solo át nem állt a sötét oldalra, és nem jött az Első Rend. A kérdés már csak az, hogy ki lesz a „fehér folt” a sötétségben.

Előadása után az 501-es Légió tiszteletbeli tagjává avatta Simon Zoltánt, hiszen magyarként sokat tett a Star Warsért a művészetével.

Simon Zoltán megkapja a tiszteletbeli tagságról szóló plakettet az 501-es Légiótól a Star Wars nap 2-n, 2019. május 5-én (Takács János / Ziro.hu)

A nap végén egy interjút hallhattunk Mérai Katalinnal, L3–37 magyarhangjával. A színésznő beszélt egyebek a szinkronizálás folyamatáról és nehézségeiről. Az interjú végén őt is az 501-es Légió tiszteletbeli tagjává fogadták, a színésznő pedig meghatódottan vette át a kitüntetést.

Képgalériánk:

Összességében nagyon jó hétvége volt az időjárás ellenére is. A jó hangulat, lelkesedés mindkét nap jelen volt. Remélem, jövőre jobb idő lesz a felvonulás napján, május 4-én, így többen jönnek majd. Ami az 501-es Légió Star Wars napját illeti,  vannak még kisebb hibák, de ahhoz képest, hogy ez még csak a második ilyen esemény, nagyon élvezetes volt.  

Az előadások nagyon szórakoztatóak voltak, a vívásoktatás pedig külső szemlélőként nagyon mulatságos volt. A Műszaki Tanulmánytár egy igazán különleges helyszín, azonban – véleményem szerint – egy ilyen rendezvénynek túlságosan szűk, már csak a futkározó gyermekek miatt is. Remélhetőleg a jövőben máshol fogják megtartani ezt az eseményt, de ha itt marad, akkor is minden bizonnyal részt veszek rajta.

Az 501-es Légió reakciója
„És még egyet is értek a hiányosságok egy részével. Az Egy Star Wars nap eseményünk alapvetően gyermekrendezvény, ezért a felnőttek részére csak páar programmal készültünk a Múzeummal közösen.

A rossz idő miatt a kintre tervezett és igencsak helyigényes foglalkozasok (fénykardoktatás, kiképzés) az adottságokhoz igazodva kerültek aznap reggel áttervezésre.

Hasonlóképp alakult, hogy az eredeti felálláshoz képest az utolsó pillanatban mégis kapott a hely engedélyt, hogy büfé is lehessen, ami inkább jó dolog mint probléma 😉

Üdv.,
Csuka Gábor
az 501-es Légió vezetője”

Nyitókép: Jelmezes a Star Wars nap 2-n, 2019. május 5-én (Takács János / Ziro.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink