IG–88 vagy EGY IG–88 szerepel A Mandalore-iban?

Amióta Jon Favreau rendező karácsonyi ajándékként fényképet osztott meg a A Mandalore-i egy IG-szériás droidjáról a klikkvadász híroldalak és különféle rajongói csoportok máris tényként kezelik, hogy A Birodalom visszavág legendás fejvadászdroidja, IG–88 visszatér, legalábbis a kis képernyőn.  Ahogyan az lenni szokott, a helyzet nem ennyire egyértelmű.

Merry Christmas!

90k Likes, 1,682 Comments – Jon Favreau (@jonfavreau) on Instagram: “Merry Christmas!”

Favreau ugyanis csak egy képet tett fel #TheMandalorian hashtaggel, egyéb magyarázatot azonban nem fűzött hozzá. Tényleg IG–88 szerepel a képen? Az az IG–88? Vagy egy másik IG-szériás droid? Nézzük, egyáltalán mit tud a Star Wars kánon ezekről a droidokról!

 • Ahogy a Legendákban, úgy a kánonban is az IG-sorozatú droidok a Holowan Mechanika termékei. A Holowan a klónok háborúja idején gyártott fegyvereket és harci droidokat. A droidhadseregnek hála felfutott vállalat sikerét ugyan veszélyeztette Galaktikus Birodalom rohamdroidok gyártását tiltó rendelkezése, a Holowan azonban – kijátszva a tiltást – biztonsági droidokká sorolta át harci robotjait.
 • A Holowan lG-sorozatába több különböző alsorozat tartozik.  A legsikeresebb  verziónak talán az IG–100 kategóriát tarthatjuk, ismertebb nevén a Magnatestőröket.  Ezek a droidok a háború alatt Grievous tábornok elmaradhatatlan kísérői lettek. A testőrdroidok félelmetes fegyverét, a fénykardokkal is dacoló elektrorudat ugyancsak a Holowan Mechanika tervezte és gyártotta

 • Az IG-sorozat ugyancsak népszerű termékének számított az IG–86 őrdroid, vagy funkcióját tekintve inkább bérgyilkos droid. Különösen a galaktikus alvilág tagjai alkalmazták őket előszeretettel, mint például honlapunk névadója, Ziro, a hutt.
 • Az IG–100 és az IG–86 típusú droidok mellett szintén a Holowan gyáraiban készültek az IG–RM típusú agresszív védelmi droidok. Az IG–RM kategória sokkal stabilabbnak minősült az IG–86-nál, kevéssé függetlenek, szükségük van a mesterük gyakori utasítására. Ezen droidok a Star Wars: Lázadók animációs sorozatban bukkannak fel, Cikatro Vizago tulajdonában.

És akkor nézzük az IG-88 alsorozatot!

 • Igen, az IG–88 – hasonlóan az IG–100, IG–86, illetve IG–RM alszériákhoz –  nem(csak) egy konkrét droid, hanem egy egész típus megnevezése! Ezek a droidok természetesen ugyanúgy néznek ki! 
 • Az IG–88 modellhez tartozhatott az az öt független programozású bérgyilkosdroid, akik aktiválásukat követően lemészárolták tervezőiket és elszöktek a laborból. Ezek egyike, az az IG–88B, aki később fejvadásznak állt, és Boba Fett egyik legnagyobb riválisa lett.
 •  A Birodalom visszavágban szereplő IG–88 típusú bérgyilkos droid tehát IG-88B, másik nevén Pluthdroid. 

Vessünk egy pillantást IG–88B kánoni karrierjére!

 • IG–88B már elég korán részt vett Han Solo és a Millenium Falcon üldözésében, először még Alexsandr Kallus ügynök bérelte fel erre a feladatra nem sokkal a Solo: Egy Star Wars-történet eseményeit követően.
 • A droid nemcsak Solóval,  hanem annak első nagy szerelmével,  Qi’rával is összeakadt.  IG–88B ugyanis egy időre társult a galaxis leghíresebb kalózával, Hondo Ohnakával is, hogy begyűjtsék a Vörös Hajnal prominens vezető tagja fejéért járó vérdíjat. Qi’ra azonban egymás ellen fordította és kijátszotta a rögtönzött szövetségeseket.
 • IG–88B nemcsak Qi’rát, hanem  Leia Organát is üldözte.  A Garelen egy titkos birodalmi támaszpontokat tartalmazó adatszalagot próbált visszaszerezni a hercegnőtől, aki azonban segítségre lelt Sabine Wren személyében.
 • Nem meglepő módon a Fekete Nap is zsoldjába fogadta, hogy kerítse kézre a Gatto Ganget.
 • IG–88B karrierjének legismertebb állomása a Han Solo utáni hajsza, melynek győztese végül riválisa, Boba Fett lett.  A droid azonban követte Fettet a Bespinre, a két rivális fejvadász összecsapásából azonban Fett került ki győztesen, aki  majdnem el is pusztította a droidot. 
 • Később IG–88B a második Halálcsillagra is beszivárgott, hogy átvegye az irányítást az űrállomás szoftvere felett, azonban ezt R5–Q5 birodalmi asztromech droid megakadályozta,
 •  IG–88B túlélte a második Halálcsillag, és a Birodalom pusztulását,  s továbbra is a Falcon nyomában maradt.  Az ébredő Erőbenlátható takonadai csatát követően Bazine Netal vette fel a kapcsolatot a droiddal a legendás űrhajó tartózkodási helyével kapcsolatban.

Összegezve: a Favreau által posztolt kép valóban egy IG-szériás, sőt leginkább egy IG–88 (vagy egy nagyon hasonló) típusú bérgyilkos droidot ábrázol. Azt azonban nem tudjuk, hogy ez az IG–88 megegyezik-e IG–88B-vel, vagy csupán egy kollégája.

A kronológiai adatok nem zárják ki, hogy IG–88B felbukkanjon A Mandalore-i sorozatban, ám, hogy ezt biztosra vehessünk várnunk kell még egy hivatalos megerősítésre!

És ha a kedves olvasó sok új és érdekes adatot talált e cikkben a legendás fejvadász-droid karrierjéről, ajánlom figyelmébe a sokszor szidott Forces of Destiny minisorozatot, valamint az ugyancsak gyerekeknek készült Star Wars Adventures képregényeket. Ugyanis az információk jelentős részét ezen kánontartalmak csepegtették!

Nyitókép: IG–88B és Qi’Ra a Forces of Destiny animációs sorozat egyik jelenetében (Wookieepedia)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink