Hivatalos: folytatódik A sci-fi politológiájával kezdődött sorozat

Tóth Csaba könyvét azóta két újabb, a sci-fi és a fantasy világát tudományos szempontból vizsgáló kötet követte. Most készül a sorozat negyedik, két kötetes darabja, amely a jövő tavaszi Könyvhétre jelenik meg.

Tóth Csaba politológus, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója nem is sejthette, hogy A sci-fi politológiája címmel megjelent (és azóta már újra ki is adott) kötetével egy komplett könyves univerzumot teremt majd. Az Athenaeum Kiadó látott fantáziát a „folytatásban”, így jelenhetett meg a Fantasztikus világok c. tanulmánygyűjtemény, amelybe társadalomtudósok és újságírók (köztük én is) írhattak egy-egy sci-fi alkotás társadalomtudományi kérdéseiről. A sorozat harmadik kötete már a pedagógiára fókuszált, a Nevelj jedit!-ről hamarosan mi is írunk.

A negyedik kötettel kapcsolatban a szemfülesek már gyanakodhattak: Szabó Tibor Benjámin kiadóvezető ugyanis kiposztolt egy fotót a Facebookra, amelyen Tóth Csabával, Filippov Gáborral (a Fantasztikus világok szerzője) és Nagy Ádámmal (a Nevelj jedit! szerkesztője) látható. Mint a kiadótól megtudtuk, ők hárman lettek az két kötetesre tervezett anyag szerkesztői. A két kötet címe Csillagok útján és Egy galaxissal odébb lesz.

Szabó Tibor Benjámin, Filippov Gábor, Tóth Csaba és Nagy Ádám (Facebook)

A projekt ismét újít, ugyanis ezúttal már nem csupán társadalomtudományi témájú tanulmányok szerepelnek majd a könyvben, hanem  a tervek szerint a természettudományok felé is nyitnak, új szerzőkkel.  A projekt további újítása, hogy a korábbi kötetekkel ellentétben  a különféle tudománynépszerűsítő írások végén az egyes szerzők megoldási javaslatokkal is élnek. 

A tervek szerint a két kötet olyan popkulturális termékekkel foglalkozik majd, mint például a Star Wars, a Star Trek, a Csillagok között, a Harry Potter, vagy a Trónok harca, stb. A kiadó azt kérte, hogy a felkért szerzők kilétét egyelőre ne áruljuk el, csak annyit mondhatunk, igen nagynevű tudósok és egy komoly író is szerepel közöttük. Remélhetőleg mindenki elkészül majd időben a vállalt feladatával, így egy igazán színvonalas könyveket vehetünk majd kezünkbe. És hogy mikor? Ahogy a korábbi években, ezúttal is a Könyvfesztivált célozta meg a kiadó, azaz  2019 tavaszára várható a két kötet megjelenése. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink