A pont, ahol a Lucasfilm élesen szakított Lucas örökségével

Megváltoztatták a kánont ott, ahol George Lucas maga is változtatott egyszer. Ki lőtt először – Han vagy Greedo?

Hivatalos választ kaptunk a Star Wars-rajongók egyik világrengető nagy kérdésére: Han lőtt először, vagy éppen a rodiai fejvadász, Greedo? A téma az Egy új remény ezredfordulókor bemutatott felújított változata óta foglalkoztatja a rajongókat, ugyanis az eredeti változat szerint Han Solo húzta meg a ravaszt elsőként, miután elterelte Greedo figyelmét azzal, hogy maga mögött kaparta a falat. A felújított változatra azonban Lucas módosított, ott már Greedo lőtt először. Itt meg lehet nézni a különbséget:

star wars 1977 v.s 2004(Han and Greedo)

I made this video because i was board and i had the 2004(widescreen) version and the 1977 (1984 tape) version…I will do more of these videos with empire and jedi…(once i get them.)

George Lucas egy 2015-ös portrécikkben azt mondta, szerinte azért nem lőhetett Han először, mert az szembemenne a Csillagok háborúja elveivel. Egészen pontosan így fogalmazott a The Washington Postnak:

„Han Solo arra készült, hogy elvegye Leiát, de ha visszanéztél, csak azt láttad, hogy ő egy hidegvérű gyilkos. Mitológikusan gondolkodtam és feltettem magamnak a kérdést: cowboyként, John Wayne-ként kellene viselkednie Han Solónak? Igennel feleltem. Ha te vagy John Wayne, senkire nem lősz rá elsőként – meghagyod nekik, hogy övék legyen az első próbálkozás”.

E kérdéskörrel a Han Solo és Lando Calrissian gondolkodásmódját vizsgáló videómban is foglalkoztam, itt az idevágó rész belőle:

Han lőtt először vagy Greedo?

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Az, hogy ki lőtt először azért is fontos, mert – ahogy Lucas is utalt rá és ahogy a fenti videórészletben is emlegettem – filozófiai kérdéskör is egyben. Az eredeti trilógiából is sejthettük, de a Solo: Egy Star Wars-történet rá is erősít arra, hogy Han Solo egy eredendően jó karakter – Qi’ra ki is mondja ezt a Savareenen.

A film forgatókönyvírói most mégis úgy nyilatkoztak, hogy szerintük Han lőtt először.

Május végén egy panelbeszélgetésen vettek részt, amelyet Az utolsó Jedik direktora, Rian Johnson moderált. Itt egy kislány tette fel az ultimate rajongói kérdést. Larry Kasdan itt úgy fogalmazott, hogy mindig is úgy képzelte, hogy Han lőtt először, és ezt mindenképp egyértelművé akarta tenni egy Csillagok háborúja-filmben.

Larry Kasdan: Han shot first

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

A Solo vége felé Han lepuffantotta mentorát, az őt éppen meggyilkolni szándékozó Beckettet. Azonban a filmből az is kiderül, ez tanult viselkedés: Han pont Beckettől leste el, hogyan kell cinikusan és gyanakvóan szemlélni a világot, úgy, hogy mindig arra számítson az ember, hogy el fogják árulni. Han azonban eredendően jó, azaz normál esetben sem Beckettet, sem Greedót nem lőtte volna le, így van igazság George Lucas szavaiban.

Kasdanék végső soron éppen George Lucas örökségével számoltak le,

amikor kvázi átírták – a már egyszer megváltoztatott – kánont. Ez persze nem feltétlenül baj – bár nekem jobban tetszett az, hogy Greedo lőtt először –, de nem árt leszögezni, hogy ez komoly változtatás.

Te mit gondolsz? Írd meg kommentben! ↓↓↓

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink