Ezt olvastátok a nyáron

Bár a nyár hagyományosan az uborkaszezoné, e három hónapban is szerettétek olvasni a Ziro.hu-n megjelent cikkeket. De melyik öt írást olvastátok a legtöbben?

5. – 16 érdekesség a 16 éves KotOR kapcsán

Minden idők egyik – ha nem a – legnépszerűbb Star Wars játékszoftvere volt a Knights of the Old Republic (a továbbiakban KotOR). Az RPG eredetileg 2003. július 15-én, azaz 16 évvel ezelőtt landolt a polcokon, de sokan máig újrajátsszák. Az pedig, hogy az EA küszködik a messzi-messzi galaxisban játszódó szoftverek terén, felerősítette a KotOR iránti nosztalgiát a rajongók körében.

KotOR tehát máig élénk nosztalgiahullámot vált ki a rajongókból, de arról sokan vajmi keveset tudnak, hogyan készült. Májusban spoilermentes kritikát írtunk egy áprilisban megjelent könyvről, amely ezt a kérdést járja körül. A kötetben azonban megannyi, nem túl ismert érdekesség is szerepelt, ezekből szemezgetünk most, a könyv szempontjából SPOILERESEN.

A cikket ide kattintva olvashatod.

4. – Íme Rey (?) a két pengéjű vörös fénykarddal!

Ahogy ígérték, múlt hétfőn felkerült a YouTube-ra is a Skywalker korához a D23-on a múlt hétvégén bemutatott kisfilm. Természetesen a sztoriról még mindig nem derült ki semmi, így azt sem tudhatjuk, Rey miért bukkan fel úgy, mintha sötét oldali erőhasználó lenne. Már ha Rey az, egyes rajongók szerint nem Daisy Ridley, hanem Keri Russell látható e képeken. A csillagromboló-flotta is sejtet ezt-azt, de arról sem tudhatjuk, flashbackben szerepel-e, vagy sem.

A cikket ide kattintva olvashatod.

Támogasd te is a Ziro.hu-t: elindult a Patreon-kampányunk!
Május végén első születésnapját ünnepelte a Ziro.hu, ahol további fejlesztéseket tervezünk: szeretnénk még jobbá tenni a podkasztunkat, a portál külcsínét és a belbecsét, emellett egyéb nagyratörő álmaink is vannak. Segíts, hogy elérhessük azokat! RÉSZLETEK ITT.

3. – Kádárnak és Aczélnak sem volt kifogása a 40 éve bemutatott Star Warsszal szemben

Több mint két évvel az amerikai premier után, 1979. augusztus 16-án, azaz negyven éve mutatták be a Csillagok háborúja c. filmet Magyarországon. Idén márciusban az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) közölt egy 1979. márciusi, szigorúan titkos jelentést, amelyből kiderült, hogy az Egy új reményt politikailag kifogásolhatónak tartotta a hatalom.

Ám a filmet néhány hónappal később mégis bemutatták – ez az ellentmondás késztetett arra, hogy a lehető legpontosabban próbáljam feltárni e globális franchise első darabjának magyarországi premierje körüli eseményeket. E cikk korabeli sajtóbeszámolókra, levéltári kutatásra, valamint a MOKÉP akkor vezérigazgatójával való beszélgetésre támaszkodva mutatja be, milyen lépések vezettek odáig, hogy hazánkban is bemutatták a később Egy új reményre átkeresztelt filmet.

A cikket ide kattintva olvashatod.

2. – Rey, Darth Rey, nem Rey – hogyan ver át minket Abrams?

Múlt hét előtti szombaton a D23 Expo résztvevőit, múlt hétfőn pedig a nagyközönséget is elérte a Skywalker kora legújabb kedvcsinálója. A trailernek nem nevezhető ízelítő amellett, hogy összefoglalta a sagát, új képeket is felvillantott a készülő IX. epizódból. Méghozzá meghökkentő képeket, amelyek közül a két pengéjű vörös fénykardot tartó Rey váltotta ki a leghevesebb érzelmeket. Megpróbálunk magyarázatot keresni a jelenetre!

A cikket ide kattintva olvashatod.

Támogatás a Patreonnal vagy egyéb módokon
Ha a havi támogatás mellett döntesz, a munkánk gyümölcsén felül további kedvezményekben részesülhetsz:

  • előre megkaphatsz bizonyos cikkeket,
  • szavazhatsz a következő nagyobb cikkünk témájáról,
  • a Star Wars Klub tagjává válhatsz,
  • a Raving Store fanshopban felhasználható kuponból részesülhetsz,
  • valamint a Kolibri Kiadó könyveiből is sorsolunk.

Érdemes átnézni a támogatási szinteket, hogy melyikkel milyen előnyök járnak. RÉSZLETEK ITT.

1. – Jönnek a Ren Lovagok! – Star Wars bejelentések a San Diego Comic-Con-on

Lezajlott a San Diego Comic-Con, amelyen a Star Warsot leginkább a rohamosztagosokról (és a sith trooper-ről) készített kiálítás, George Lucas új múzeuma, a Habsbro figurái, az ILMxLAB, valamint a Lucasfilm Publishing és Del Rey kiadó képviselte. Utóbbi paneljén elhangzott pár bejelentés, valamint némi érdekesség is.

A cikket ide kattintva olvashatod.

Nyitókép: Olvasó klónok (andreaswierer / Pixabay)

Legfontosabb posztjaink