[Bréking] Magyar művészt hívott meg a Lucasfilm a Star Wars Celebrationre

Simon Zoltánt – akinek egy korábbi Star Wars-poszteréből Guinness-rekord lett – első magyarként beválogatta a Lucasfilm a világ azon 28 művésze közé, akik elkészíthették az áprilisban Chicagóban megrendezendő nagyszabású Star Wars-esemény, a Celebration exkluzív posztereit.

Az idei Celebration április 11-15. lesz Chicagóban, az ötnapos rendezvény népszerűségét jelzi, hogy jegyek már csak az utolsó napra érhetőek el, pedig a programot és a meghívottak teljes listáját még nem is tették közzé. A show állandó része a Lucasfilm által kiválasztott művészek szekciója, ahol a látogatók beszerezhetik a fesztivál exkluzív, limitált, 250 darabos példányszámban megjelenő posztereit.

Simon Zoltán, aki a Star Wars mellett más témákban is alkot, 2018 őszén küldte be koncepcióját a Lucasfilmhez, ahonnan év végén kapott visszajelzést a pályamű elfogadásáról.

Ezzel ő lett az első magyar művész, akit a Star Wars készítői beválogattak a rendezvényre (ahol a mostani 28-ból 24 amerikai).

A kép ma este jelent meg a Star Wars hivatalos weboldalán. A StarWars.com-on Simon Zoltántól is idéznek a kép alatt. Mint mondja, sok szimbólum és motívum megjelenik a Csillagok háborújában, amelyek mindig inspirálják. „A poszter koncepciója tavaly szeptemberben, a Comó-i tónál jutott eszembe, ahol A klónok támadása házassági jelenetét is felvették” – fogalmazott Simon Zoltán.

A szürkeárnyalatos poszter Padmét ábrázolja A klónok támadásából ismert esküvői jelenetben. Férje, a későbbi Darth Vader sisakja repedezett üvegként borul az arcára, előrevetítve a sötét jövőt. „Ha megpróbálunk átnézni Vader maszkján, láthatjuk a jót, a szeretetet benne – a jót, amely sosem hagyta el” – mondta az alkotásról Simon Zoltán a StarWars.com-nak.

A kép 2019. március 15-éig online előrendelhető itt, de  átvenni csak az áprilisi Celebrationön lehet majd (akár meghatalmazott útján), ahol a készítő személyesen fogja dedikálni a képet. 

De mit érdemes tudni Simon Zoltánról?

A 36 éves, Budapesten élő művész 2007-ben, a Star Wars 30. évfordulójára tervezte meg eddigi legismertebb poszterét, mely az akkori hat film főbb karaktereit ábrázolta egyetlen nagyméretű plakáton. A kép alapján készítette el kétezer önkéntes a Dorling Kindersley könyvkiadó szervezésében a világ legnagyobb LEGO-mozaikját Londonban 2010-ben, amikor 384 000 darab LEGO-kockából – mint pixelekből – rakták ki a képet közel 100 négyzetméteres méretben. A poszter a Guinness Rekordok Könyve 2016-os kiadásában jelent meg.

Simon Zoltán ominózus saga-posztere (SimonZ.co.hu)

Simon Zoltán rendszeresen tart előadásokat a Csillagok háborúja vizuális és mitikus szimbólumairól, de nem állandóan a Star Wars jár a fejében. Az ELTE-n szerzett doktori fokozatot biológiából, és jelenleg is együtt dolgozik a molekuláris tetoválás nevű módszert és a jövőben potenciálisan stroke kezelésére használható gyógyszerjelölteket fejlesztő kutatócsoporttal. Ezenkívül egy nemzetközi tanácsadócég kutatás-fejlesztési szakértője.

Reményeink szerint a holnapi nap folyamán meg is tudjuk szólaltatni Zoltánt, így érdemes lesz visszatérni a Ziro.hu-ra holnap is!

 FRISSÍTÉS (19.02.28.): Az interjú időközben elkészült, IDE KATTINTVA olvasható! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink