Bothanok: a Lucasfilm szerint nem biztos, hogy külön faj

Eddig azt hihettük, különálló fajról van szó, de a Lucasfilm Story Group egyik tagja elbizonytalanító választ adott ezzel kapcsolatban. Mit tudunk a bothanokról?

A napokban jelent meg magyarul a Star Wars: Fajok enciklopédiája – Útmutató a Galaxis élőlényeihez című, gyönyörűen illusztrált kötet, főszerkesztőnk, Földi Bence fordításában. A könyv számtalan értelmes fajt tartalmaz a Star Wars kánon egészéből (filmek, animációs sorozatok, könyvek, képregények és számítógépes játékok), de emellett a galaktikus állatvilág is jobban megismerhető a kötetből. Egy közismert faj, a „bothan” vagy „bothai” azonban bizonyosan hiányzik az enciklopédiából.

Ennek kapcsán a Star Wars MythBusters csapata a Twitteren tett fel kérdést Matt Martinnak, a Lucasfilm StoryGroup oszlopos tagjának, aki készséggel válaszolt megkeresésünkre. A válasza azonban egyszerre meglepő és izgalmas. Martin magyarázata szerint ugyanis

a bothanok azért hiányoznak a könyvből, mert még nem bukkantak fel a Star Wars kánonban, sőt az is lehet, hogy a bothan nem is egy faj!

Ez a felvetés egészen új megvilágításba helyezi a kérdést! A Legendák könyveiben, képregényeiben ugyanis számos alkalommal jelennek meg a bothanok, többnyire a Timothy Zahn Thrawn-trilógiájában lefestett Borsk Fey’lya mintájára, afféle farkasfejű lényként.

Bothan-ábrázolások a Google képkeresőjében

A kánonban azonban tényleg nem tudunk szinte semmit a bothanokról. A Jedi visszatérben ugyebár Mon Mothma említette, hogy a második Halálcsillag terveinek megszerzését a bothan kémek segítették, s

„nem egy bothan halt meg ezekért az információkért”. És nagyjából ennyi.

A bothan kémek fontossága később említés szintjén több kánontartalomban fel-felbukkant, ám maguk a bothanok kilétét nem igazán firtatták. Megjegyzendő, hogy George Lucas is óvatosan nyúlt a bothanokhoz, hiszen  A klónok háborúja animációs sorozat első évadjában már megjelenik a Bothawui  – mint a harc egy stratégiai fontosságú bolygója –, azonban bothanokat nem láttunk, ráadásul arról sincs semmiféle adat, hogy élne itt egy külön helyi faj.

A legtovább Claudia Gray zseniális regénye, a Vérvonal jutott, itt ténylegesen szerepelnek bothanok.

„Körös-körül számos világ rengeteg polgára utazott a járdákon vagy ácsorgott valahol. Az egyik iroda ajtajában  bothaiok [bothanok] veszekedtek , tőlük nem messze egy gungan vitatkozott valakivel adó-vevőn át. A mozgójárdán valamivel előrébb két vuki utazott, míg magát a járdát politikusokból, lobbistákból, irodai alkalmazottakból álló tömeg szegélyezte”

– olvasható a kötet Szente Mihály-féle magyar fordításában. Az eredetiben szereplő growling kifejezés inkább morgásszerű hangra – és egyúttal a farkasszerű kinézetre – utal. Bár a Vérvonal inkább fajt sejtet (párhuzamosan a később szereplő gungannel és vukival) azonban ezt nem mondja ki a könyv nyíltan, ahogyan Mon Mothma ikonikus beszéde alapján is gondolhatunk csupán egy lázadó csoportra, vagy egyéb szervezetre.

Végezetül a Sabine – Egy lázadó vázlatai című in-universe gyerekkönyvet érdemes megemlíteni, ahol  szerepel egy olyan rajz, ami hasonlít a Legendák bothan-ábrázolásaira , a könyv azonban nem jelzi, hogy a rajz mit ábrázol, ennél fogva egy egész más faj egyede vagy a Mandalore-i művésznő saját kreatív ötlete is lehet.

Ennyit tudunk, és izgatottan várjuk kik is valójában a bothanok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink