Bemutatták a Párhuzamos univerzumokat

Nagy érdeklődés mellett, négy szakaszban mutatták be az Athenaeum Kiadó egyik könyvfesztiváli újdonságát, a Párhuzamos univerzumokat szombat délután a budapesti Millenárison.

Már a negyedik kötettel jelentkezik a Tóth Csaba: A sci-fi politológiája c. könyvével kezdődött sorozat az Athenaeum Kiadónál. A legfrissebb tanulmánygyűjtemény a Párhuzamos univerzumok címet kapta, amely kedden jelent meg, szombaton délután fél hattól pedig be is mutatták a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál külső színpadán.

A bemutató sokakat vonzott, a plusz székek mind elfogytak, sokan pedig állva hallgatták, amint a szerzők – összesen négy részletben, a könyvben szereplő fejezetek szerint – ismertették tanulmányaikat. A könyv abból a szempontból újít a korábbiakhoz képest, hogy ezúttal a természettudományok felől is közelít a képzelt világok felé.

A négy beszélgetős etap közti szünetekben Balogh Anna bűvész szórakoztatta a nézőket, jelentősen elvéve a könyvbemutató tudományos jellegét. Kissé komikus jelenetnek is szemtanúi lehettek azok, akik ott voltak a Millenárison szombat délután, hiszen Balogh Anna az egyik trükkjéhez egy nézőt hívott segítségül, ám nem ismerte fel benne a kötet szerzőjét, Radó Péter oktatáskutatót.

A kötet starwarsos írását Gáspár Attila jegyzi, akivel az alábbi interjút készítettük még a bemutatót megelőzően:

„Palpatine-nak nem kellett tartania egy palotaforradalomtól”
Gáspár Attilával, a CEU közgazdász doktoranduszával beszélgettünk a Párhuzamos univerzumokban megjelent tanulmánya fő állításairól, a birodalmi propagandáról, és arról, miért nem lépett fel túl erélyesen a Birodalom a csempészekkel szemben. Persze az is szóba kerül, mit rontott el Palpatine. RÉSZLETEK ITT.

Néhány kép a kötet bemutatójáról:

A kötetről

Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Párhuzamos univerzumok – Képzelet és tudomány. Athenaeum Kiadó, 2019. 350 oldal, 4999 Ft.

Elpusztíthatja-e holnap egy aszteroida a Földet? Lehetünk-e fiatalabbak a saját gyermekünknél? Megjósolható-e a jövő a tudomány segítségével? Vannak-e jogaik a majmoknak? Hány neme lehet egy földönkívülinek? Hogyan építsünk életképes diktatúrát? Gazdasági hiba volt-e a Birodalom presztízsberuházása, a Halálcsillag megépítése? Cersei Lannister vagy Daenerys Targaryen kormányzott-e jobban? Na és mitől leszünk szerelmesek?

Három éve jelent meg A sci-fi politológiája című ismeretterjesztő könyv. A tanítva szórakoztató kötet jól ismert tudományos-fantasztikus filmek, sorozatok és regények segítségével világított meg mindenkit érdeklő és érintő társadalmi, politikai problémákat. A szintén társadalmi kérdéseket vizsgáló Fantasztikus világok, majd a pedagógiai szempontokat megjelenítő Nevelj Jedit! (kritikánk itt) a szerzők, a vizsgált műfajok és a felhasznált tudományos eszközök körét is kinyitotta.

A Párhuzamos univerzumok tizenöt tanulmánya a Star Wars, a Star Trek, a Harry Potter-széria, a Deadpool, a Kapcsolat vagy a Trónok harca mellett számos további népszerű sci-fi, horror, fantasy és disztópia tudományos szempontú elemzésére vállalkozik. A műfaji sokféleség mellett a kötet fő újdonsága, hogy a társadalomtudományok mellett a természettudományok kiváló és elismert magyar képviselői is képviseltetik magukat benne. Az új kötetekben így nemcsak politológiai, pedagógiai, jogi, közgazdaságtani és viktimológiai, de pszichológiai, csillagászati, asztrofizikai vagy éppen geológiai szempontok is hangsúlyosan megjelennek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink