Amit lehet, megmentenek a Ragtagből

2013 és 2017 között a Visceral Games fejlesztett egy, a Star Wars világában játszódó akció–kaland játékot. A projektet elkaszálták, az EA Vancouver átfazonírozza az egészet. Lesz egyjátékos módja és felhasználják a Visceral 3 terabájtnyi anyagát is.

Így nézett volna ki a Ragtag játék közben (OnlySP.com)

Az EA még 2013-ban jelentette be, hogy a Visceral Games új Star Wars-játékon dolgozik. A szoftverről mindössze annyit lehetett tudni, hogy történet alapú játék lesz, amely A Sithek bosszúja és az Egy új remény között játszódik. A fejlesztő Visceral Games a Dead Space széria és a 2015-ben megjelent Battlefield spin-off Hardline miatt lehet sokak számára ismerős. A stúdió „Ragtag” fantázianevű projektje olyan akció–kaland játék lett volna, ami az Uncharted, vagy a Tomb Raider szériákkal vehette volna fel a versenyt. Hogy a játék ne csak egy Uncharted másolat legyen Star Wars textúrákkal, a játékmenetbe különböző újításokat kívántak belefejleszteni. Például elterelhettük volna ellenségeink figyelmét, hogy erőszakmentesen is megoldhassuk az adott feladatot, vagy több karaktert lehetett volna irányítani.

A Visceral volt alkalmazottai névtelenül nyilatkoztak még tavaly a Kotakunak (magyar fordítás itt). Szerintük a történet fantasztikus volt és a főszereplőt – Dodgert – Han Solo „törött tükörképeként” jellemezték. Dodger társa lett volna még Robie, egy fegyverforgató; Oona, egy maffiafőnök lánya; és Buck, a csapat mentora. Tavaly ősszel azonban az EA váratlanul bezárta a Visceral Gamest és a projektet az EA Vancouver stúdiónak adta át, akik inkább a sportjátékaikról ismertek. A projekt egyébként sem illett az EA egyik jelmondatához: „játékok mint szolgáltatás”. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók nemcsak egyszer viszik végig az adott terméket – amivel gyakran nem térül meg annak előállítási költsége sem –, hanem többször is visszatérnek, ezzel bevételt generálva. Ilyen élményt nyújtanak például az online multiplayer játékok.

Látványterv a Visceral Games Ragtag nevű projektjéhez. Középen a bajszos karakter volt Dodger (Kotaku)

A projektnek a pénzügyi és egyéb erőforrások hiánya, a nehézkes játékmotor és a kiadó és a stúdió közötti nézetkülönbségek tehették be az ajtót.

Sokak szerint a projektet a kiadó eleve nem támogatta, hiszen – mint feljebb is említettem – a Ragtag olyan típusú játék lett volna, amilyeneket a kiadó már nem készített.

A Ragtag tovább él

Az EA Vancouver a hírek szerint azonban teljesen átalakítja a játékot, nyílt világúvá és online játszhatóvá téve azt. Azóta nem sokat lehetett hallani a projektről, de egy nemrég felkerült online senior játéktervező álláshirdetésből kiderül, hogy valamilyen formában lesz benne majd egyjátékos mód is. A hirdetésben megemlítik, hogy a delikvensnek különféle fejlesztőkkel együttműködve össze kell hangolnia minden kapcsolódó feature-t az egyjátékos történettel, hogy elérje a játékélmény kohézióját.

Az idei E3 alkalmával a Gameinformer arról kérdezte a Motive Studios vezérigazgatóját (a cégnek köszönhetjük a Battlefront II egyjátékos módját, jelenleg az EA Vancouverrel közösen dolgoznak az új játékon), hogy meg szeretnének-e valamit őrizni az eredetileg tervezett lineáris egyjátékos verzióból, amelyek ötletei főleg az Uncharted volt kreatívigazgatójától, Amy Hennigtől származtak.

„Nem tudom mennyit mondhatok erről, de ez a célunk… 3 terabájtnyi Star Wars-illusztráció áll rendelkezésünkre, ami őrülten sok, és rengeteg remek munka van ezek között. […] Sok klassz anyaguk volt, […]. Ezért egyértelműen az a célunk, hogy mindent felhasználjunk”

– jelentette ki Jade Raymond, aki azt is elárulta, olyan veterán játékfejlesztők dolgoznak a projektek, akik közül például páran a Sleeping Dogson is melóztak korábban.

A fentiekből arra következtethetünk, hogy a korábban elkaszált játék elemei és bizonyos karakterei visszaköszönnek majd a végleges produktumban is. A Ragtagből egyébként már játékon belüli felvételeket is láthattunk:

Én mindenesetre várom, mi sül ki a projektből és remélem, újabb remek játékkal bővül majd a Star Wars-univerzum. Ti milyen, a Star Wars univerzumában játszódó játékkal játszanátok legszívesebben? Írjátok meg kommentben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink