A megmentett Lars kunyhó felfedezése

Réges régen, egy messzimesszi galaxisban….” Valóban régen: 13 éves voltam, amikor Magyarországon is bemutatták a Csillagok háborúja 4. részét, és azóta tart a varázs. Régóta szerettem volna eljutni a tunéziai forgatási helyszínekre, most alakultak úgy a feltételek, hogy sikerült.

Írta és fényképezte: Koncz Balajthy Edit

Először az volt a tervem, hogy keresek magyar rajongókat, akiknek hasonló úticéljai vannak, de amikor elkezdtem kutatni interneten, kiderült, hogy amikor szerveztek is ilyen utat, akkor sem jött össze, egyeztetési gondok miatt. Így tovább nézelődtem az utazási irodák kínálatában, a tengerparti üdüléshez csatolt fakultatív programokban viszont azért nem bíztam, mert ha nem jön össze a létszám, akkor el sem indítják a programot. És akkor megtaláltam a Baraka Utazási Iroda ajánlatát, akik konkrétan ígérték, hogy a kalandtúra során Star Wars helyszínekre is ellátogatunk. 2020. január elsején Tunézia egyéb szépségei mellett végre benn ültem a dzsipben és bukdácsoltunk a Szahara homokjában.

Mos Espa egy mély homokteknőben található Touzeur-től egy órára nyugatra, a sivatagban. Nemcsak mi ereszkedtünk le a meredek homokfalon, hanem egy motoros csoport is. Nem én voltam az egyedüli a csoportunkból, aki észrevette, hogy

a Star Wars témában rejlő lehetőségeket valamiért a helyiek nem használják ki.

A díszletfaluban néhány árus kínálta a szokásos tunéziai emléktárgyakat, a sókristályokat, egyéb csecsebecséket, de a filmekkel kapcsolatos dolgokat sehol nem láttunk. Ahogy sétáltunk be a díszlet belsejébe, Gazhi, a helyi idegenvezető csatlakozott hozzám és elmondta, hogy  német rajongók, saját költségen, rendszeresen ideutaznak, kisöprik a homokot, rendbeteszik az időközben megrongálódott építményeket.  (Megnyugtató, hogy a Lars Homesteadnél és Matmatában is ugyanezt tapasztaltam.)

Fényképeztünk, aztán indultunk tovább. Igazán rázós sivatagi rally következet, majd körülbelül egy óra múlva jobbra kanyarodtunk egy csapat helyi árus mellett, enyhén lefelé és

végre, végre megláttam első számú úti célomat, a Lars Homesteadet.

Az „ajtó” mellett a kapcsolótábla hiányzik. De  ahhoz képest, amilyen lerobbant állapotú fotókat láttam ősszel az igluról, most nagyon szépen rendbe volt téve, kívülről bevakolták.  Benn pedig három darabból álló, rozsdamentes tábla mondja el, hogy mi is az építmény, és hogy alapítványt hoztak létre a fenntartására. „Luke műhelyének” teteje bele volt dobva a Lars ház udvarát jelképező, kör alakú homoképítménybe, és  hiányoltam a második Napot,  de egyébként nagyon boldog voltam, hogy végre eljutottam Chott el Djeridbe.

Másnap reggel tovább indultunk Matmatába. A Sidi Idriss Hotelbe belépve, azonnal a Star Wars felirat és egy jobbra mutató nyíl vonta magára figyelmemet. Tekervényes folyosón keresztül lehet bejutni a híres udvarra, ami Luke otthonának belső terét jelenítette meg a filmben. Jobb kéz felé pedig ott van a szintén híres étkező, ahol Owen bácsi, Beru néni és Luke megbeszélték, hogy a fiú nem mehet főiskolára, mert a párafarmon van szükség a munkájára.  Itt is jól látható a gondos kezek munkája, a mennyezeti festés, az udvar közepén álló, meghatározhatatlan funkciójú, fémcsövekből álló valami, illetve a fali dekoráció, mind teljesen jó állapotban vannak.  Az étkezővel szemben van egy fotókiállítás, a forgatások képeivel.

Ezúton is köszönöm Ghazi Limem-nek, hogy a meghirdetett programon túl, lehetővé tette, hogy a Lars Homestead-hez és a Sidi Idriss Hotelbe is ellátogathassak, életre szóló élményekben volt részem.

Néhány kép az utazásról:

Legfontosabb posztjaink