15 éves dokufilm bukkant elő a magyar Star Wars Klubról

Részlet a Földre Pottyant Emberek c. 2003-as dokumentumfilmből

Milyen volt 15 évvel ezelőtt Star Wars-rajongónak lenni Magyarországon? – ezt adja vissza a Földre Pottyant Emberek című 2003-as dokumentumfilm, amelyet Szita János rendezett és tavalyelőtt került fel a Vimeóra. Most pedig ismét előkerült.

„Azok a régi szép idők! Mindenkinek ajánlom ezt a 15 éves dokumentumfilmecskét. Azért hiányzik a Petőfi Csarnokos hangulat. Olyan volt mint a Millennium Falcon. Ütött-kopott volt, kicsit hibás volt a »hiperhajtóműve« is, de szerettük!”

írta a film kapcsán a Facebookon a magyar 501-es légió oszlopos tagja, Könczöl Gábor. És tényleg ezzel is kezdődik a film, egy klubnapon járunk, ahol a filmekben felbukkant jelmezekhez megszólalásig hasonló öltözetben láthatunk sokakat és szóba kerül a klub újságja, az Echo Base is.

A filmből kiderül, hogy akadt olyan, aki azt követően kezdett érdeklődni a két hónapja már bemutatott Csillagok háborúja iránt 1979-ben, hogy a bátyja elmesélte neki azt, miként lövi le Han Solo Greedót.

Két botrány is övezte a Csillagok háborúja hazai bemutatóját

A magyar kritikusok nem fogadták túl jól a Csillagok háborúját – a Magyar Nemzet cikkírója, Zay László sem volt elragadtatva George Lucas alkotásától -, de amint azt korabeli lapokból ki lehetett olvasni, az eredeti, 1977-es bemutatását követően szivárogtak be információk az országba a filmről, így azt már nagyon várták a magyar nézők.

Barta Zoltán, a Star Wars Klub jelenlegi vezetője arról mesélt, mennyire szíven ütötte a Csillagok háborúja látványvilága és hogy az ő generációjuk filmje volt, míg felesége ötéves korában nézte először – az első tévévetítéskor, 1984-ben –, de elaludt rajta.

A film betekintést nyújt Zsonda Gábor és a Star Wars Klub Árnyakadémia c. rajongói alkotásának forgatási munkálataiba is – ennek előzetesét itt lehet megnézni. Szóba kerül az is, hogyan fogadták az 1999-ben bemutatott Baljós árnyakat. Nem jól.

Összesen negyven perces dokumentumfilm a Földre Pottyant Emberek, de mindenképpen érdemes belenézni, hogy lássuk, az internet magyarországi hajnalán milyen volt Star Wars-rajongónak lenni Magyarországon.

Földre Pottyant Emberek

„Van a Csillagok Háborúja és vannak más filmek” – állítja a holywood-i mondás. A film alkotói több mint két éves ismerkedés és együttlét alatt utánajártak, hogy a rajongók mit gondolnak fontosnak a régi értékekből, és miért tartják a mai napig egészségesnek, hogy idejük egy részében ebben az „álomvilágban” éljenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink