Rey, Darth Rey, nem Rey – hogyan ver át minket Abrams?

Szombaton a D23 Expo résztvevőit, hétfőn pedig a nagyközönséget is elérte a Skywalker kora legújabb kedvcsinálója. A trailernek nem nevezhető ízelítő amellett, hogy összefoglalta a sagát, új képeket is felvillantott a készülő IX. epizódból. Méghozzá meghökkentő képeket, amelyek közül a két pengéjű vörös fénykardot tartó Rey váltotta ki a leghevesebb érzelmeket. Megpróbálunk magyarázatot keresni a jelenetre!

Természetesen nem láthatunk J. J. Abrams fejébe, nem is vállalkozunk arra, hogy megmondjuk a „tutit”, ehelyett – ahogy a korábbi kedvcsináló esetében Palpatine-nál is tettük – a Star Wars kánonja és legendái alapján vázolunk fel néhány lehetséges megoldást a látottakra.

Látomás

A legvalószínűbb magyarázatnak talán a látomás tűnik, amit megerősíthet, hogy a hivatalos honlapon, a StarWars.com-on cikkező újságíró is a „vision” szóval írta le ezt a jelenetet. A cikket azonban később módosították, illetve az sem elfelejtendő, hogy a hivatalos honlapra is újságírók írnak, s nem olyanok akik képben lennének mindennel, amit Abrams stábja megvalósított. A látomást erősíti továbbá, hogy a vízióknak nagy hagyománya van mind a filmekben, mind a bővebb (és bővített) univerzumban. Tudjuk, hogy Sifo-Dyas mester a háború iszonyatairól látott látomásai miatt rendelte meg a klónhadsereget, Qui-Gonnak is voltak látomásai az Erőn keresztül, ahogy Anakin is látomásból értesült anyja, majd felesége közelgő szenvedéséről. A legjelentősebb víziók azonban talán Luke-hoz fűződnek, egyrészt amikor látta barátai szorult helyzetét, másrészt A Birodalom visszavág egyik legelgondolkodtatóbb jelenete,

amikor a Dagobah bolygón, a Sötét Oldal fókuszpontjában lévő barlangban megküzd Vaderrel, ám a látomás végén kiderül, hogy saját magával végzett.

Szemfüles rajongók hamar felfigyeltek erre az esetleges párhuzamra, s „Darth Rey”-t is efféle képzetnek vélik. Azt, hogy ez mennyire nem légből kapott teória, az is megerősíti, hogy Reynek már Az ébredő Erőben is volt látomása, ahogy hozzáért Luke fénykardjához, majd Az utolsó Jedikben is szembesült hasonló vízióval, amikor Luke figyelmeztetésével nem törődve felkereste a helyi sötét oldali fókuszpontot.

Képtalálat a következőre: „rey vision last jedi”

Rey látomása az Ahch-Tón (StarWars.com)

Alex Damon, a Star Wars Explainedtől vetette fel, hogy arra sem vehetünk mérget, hogy a látomás magától Reytől származik, elképzelhető, hogy Kylo Ren fantáziál hasonlókat…

Megszállás

Egy efféle gonosz Erő-látomást talán a halálból visszatérő Palpatine is bocsáthatta Reyre, de elképzelhető – annak függvényében, hogy hogyan tér vissza – hogy ennél is szorosabb a kapcsolat. A Palpatine visszatérésével kapcsolatos elméletek egyike, amelyet nevezzünk Momin-teóriának, abból a már a Legendák ősi sith nagyurainál is megtalálható sötét oldali képességből indul ki, hogy  az elhunyt sith nagyúr képes gonosz elméjét valamely tárgyhoz hozzákötni.  A kánon legismertebb ilyen alakja Lord Momin, az eretnek sith nagyúr, aki halálát követően a maszkjához kapcsolta tudatát, s ha azt valaki felvette, azt megszállta Momin szelleme. Momin tervezte például – különféle szerencsétleneket megszállva – Vader mustafari kastélyát is. Eképzelhető, hogy Palpatine is valamely tárgyba helyezte tudatát (például Vader maszkja?) és azon keresztül manipulálja azok tudatát, akik közel kerülnek hozzá.

Képtalálat a következőre: „vader mask force awakens”

Vader maszkja Az ébredő Erőben (Business Insider)

Nem csak a maszkok képesek ilyesmire, a Star Wars képregény egyik különszámában olvashatunk Darth Atrius nagyúr (különben Kylo Renéhez hasonló) fénykardjairól, amelyek befolyásuk alá vonták azokat akik kezükbe vették –  még a hős Luke Skywalker is gyilkolni kezdett tőle,  igaz, rohamosztagosokat. A jelenetben Reynél látható fénykard ráadásul olyan instabil alkotásnak tűnik, mint Kylo fegyvere, talán az is egy ősi sith ereklye (?). Megjegyzendő, hogy Rey vörös fénykardjához hasonló konstrukciót a Lázadók animációs sorozatban is láthattunk, a jedi templomőrök dupla pengés fegyvere működött hasonlóan. Míg A klónok háborújában Pong Krell használt hasonlót.

Képtalálat a következőre: „jedi temple guard lightsaber rey”

A jedi templomőr fegyvere (ReyloSkyForum)

A Legendák világában olyan megszállásról is tudunk, amihez még „mágikus tárgy” sem kellett. Az Old Republic történetekben a fő antagonista  a halhatatlan császár, Vitiate, aki ősi tudatát különböző testekbe viszi át  sith praktikákkal. Lehet, hogy a kánonban Palpatine ér el hasonlókat, s a hőseink egy részét is hatalma alá keríti. Ez akár a kedvcsináló egy másik izgalmas képét,

C–3PO vörös szemét is magyarázná.

Arról már rég pletykáltak, hogy Palpatine akár Snoke-ot, vagy egy Ren Lovagot is megszállva tarthatott, ám ezek az elméletek is csupán a teóriák közös talaján mozognak. Megszállni azonban, mint láttuk, nemcsak Palpatine tudna, hanem más régi sithek  és ereklyék, de akár a sith holokronok is képesek – ha nem is megszállásra, de átálláshoz vezető – manipulációra.

Darth Rey

Kézenfekvő lehetőség persze, hogy Rey szimplán átállt a Sötét Oldalra. Azt a magam részéről kizártnak tartom, hogy a film ne a jók, a Világos Oldal győzelmével végződe – hiszen mégis csak George Lucas gyerekek számára megálmodott tanmeséjéről van szó! – azonban pillanatnyi átállás igenis elképzelhető. Természetesen elég csak Anakin Skywalker tragikus sorsára gondolnunk,  de még Luke is megingott néha  – a kánonban kevésbé (mint például, amikor egy pillanatban felmerült benne, hogy elteszi láb alól unokaöccsét), a legendákban jobban. Reyben jóval erősebb nyomai látszanak a Sötét Oldalnak, mint korábban Luke-nál, nem idegen számára a düh, és az Ahch-Tón sem állt ellen a Sötét Oldal hívásának. Talán végül beadja a derekát?

Ha igen, véleményem szerint a történet végére visszatér a fényre. Párhuzamként ismét a Régi Köztársaság egyik jelenetsora ugrott be számomra,  Revan és Bastila sorsa,  amikor mindketten visszahozták a másikat a Sötét Oldal markából. Talán Ren mellett Rey lenne „Bastila”? Ennek bizonyára örülnének a Reylo-rajongók…

Nem Rey

Egyre népszerűbbé válik azonban egy olyan vélemény is, hogy a Lucasfilm teljesen félrevezet bennünket, és valójában nem is Rey szerepel a jelenetben.  Ezen vélemények inkább a Keri Russell által alakított Zorri Blissre voksolnak.  A két színésznő között még némi hasonlóság is felfedezhető, Zorri akár valami új sötét oldali fenyegetés is lehetne. Valószínűleg sok rajongó szíve megdobbanna, ha afféle „császár keze” szerepet töltene be, mint a legendák Mara Jade-je. Zorriról azonban megtudtunk, hogy  bűnöző és emellett Poe egy régi barátja,  ami komplikáltabbá teszi a kérdést. Na és persze Zorri esetében is felmerülhetnek a fentebb Rey kapcsán felsorolt lehetőséget (vízió, megszállás, átállás) egyaránt. Elképzelhető, hogy Zorri csupán a film egy rövid pillanatában visel sith ruhát és hord fegyvert, ami semmiképpen sem a film záró csattanója. (Persze Zorrin kívül más nő is felmerülhet, akár egy új karakter, akár Rey klónja/anyja/gonosz ikertestvére, vagy, hogy egy klasszikussal éljek, az apja unokaöccsének az unokabátyjának a régi szobatársa.)

Képtalálat a következőre: „zorri bliss”

Keri Russell mint Zorri Bliss (Screen Rant)

Közelebb ennél valószínűleg nem kerülhetünk a kérdés megválaszolásához, arra egészen decemberig várnunk kell. Annyi azonban bizonyos, hogy a remek marketingérzékkel rendelkező Lucasfilm hónapokra felborzolta a kedélyeket ezzel a néhány másodperces jelenettel.

Legfontosabb posztjaink