Nem megy ez a Lucasfilmnek: újabb rendezőt rúgtak ki

Colin Trevorrow (Forrás: MovieCreedLive.com)

Valamiért nem tudnak nekik megfelelő direktort választani. De nincs ok az aggodalomra!

Szerdára virradó éjjel közleményben tudatta a Lucasfilm, hogy a Csillagok háborúja kilencedik, egyelőre cím nélküli epizódjának direktora, Colin Trevorrow elhagyta a produkciót. A lépés nem példa nélküli: júniusban az kavart vihart Star Wars-berkekben, hogy a készülő, szintén cím nélküli Han Solo-film két rendezője is repült, helyükre Ron Howard került – erről bővebben akkor a Magyar Nemzet online felületén írtam.

Meg is van a Han Solo-film új rendezője, de mi ez az egész kavarodás?

Arról egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi vezetett Trevorrow távozásához (azon felül, hogy „különböztek a projekttel kapcsolatos vízióink”), de mindenképpen örömteli, hogy még azelőtt repült, hogy elkezdett volna forgatni. A Han Solo-filmnél például az okozott gondokat, hogy egy csomó jelenetet újra kellett forgatni. Ha a Zsivány Egyesnél fellépő probémákból indulunk ki (akkor Gareth Edwards maradhatott, de sok jelenetet kellett újraforgatni), amikor az újravett képsorok miatt bizonyos szereplők – akiknek az új forgatási napok nem voltak alkalmasak más projektjeik miatt – kimaradtak a filmből, feltételezhetjük, hogy a Han Solo-filmből is kimaradnak páran hasonló okokból. Tehát a kilencedik epizód még nem forog, így van esély rá, hogy a tervezett karakterek be is kerülnek a filmbe, ráadásul remélhetőleg a Lucasfilm akarata érvényesül majd. A korábbi rendezőcsere ugyanis azért történt, mert annyira mást szeretett volna a két direktor, mint a Lucasfilm vezetése, hogy kibékíthetetlen lett az ellentét.

Mindössze ennyi öröm van az ürömben. Arra mindenképp rá kell mutatni, hogy a Lucasfilm alkalmatlannak bizonyult három rendezőválasztásnál is (és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy forgatókönyvíró-csere is volt már). Mind Edwardsnál, mind a Lord–Miller-párosnál, mind Trevorrownál az történhetett, hogy kerestek egy egyedi látásmódú rendezőt, akire aztán rá akarták erőltetni az akaratukat, azt, hogy a franchise-ból nem szabad kilógni. Emiatt keseregtem a Zsivány Egyes bemutatója után is: nem volt elég vér a Lucasfilm pucájában ahhoz, hogy egy kemény, felnőtteknek szóló háborús filmet készítsen. Más kérdés, hogy így is az egyik legjobb Star Wars-film lett. Evör.

Katt a képre és lájk!

Az ébredő Erőt elkészítő J.J. Abramsnél nyilvánvaló volt, hogy nem akad gond (bár a film annyira azért nem lett jó), Az utolsó Jedik rendezője, Rian Johnson pedig a többi direktorhoz képest meglepően simán teljesíti a feladatot. Az ő sikerük, illetve a többiek sikertelensége ugyanabból ered. Abrams és Johnson képes volt alkalmazkodni ahhoz, hogy egy nagy franchise újabb fejősteheneit készítik el, míg Edwards, Lord és Miller, valamint Trevorrow nem. Utóbbiak túl egyedi hangvételű rendezők, akiknek ez lett volna életük legnagyobb feladata (igaz, Edwards és Trevorrow már készített nagy franchise-hoz filmeket: előbbi a King Kongot, utóbbi a Jurassic World-öt, de ezek nem mérhetőek a Csillagok háborújához).

Alapvetően szomorú látni, hogy a Lucasfilm rendre hibázik a kiválasztásnál, de mivel a Zsivány Egyesnél végülis bevált, hogy belenyúltak a produkcióba, nincs okunk aggodalomra. A kérdés már csak annyi, mi lesz most, ki veszi át a kormányrudat? Logikus választás lenne az előző két film rendezője, Abrams és Johnson közül választani, utóbbinak talán nagyobb esélye is lenne. Ugyanakkor negyven évvel ezelőtt már bejelentkezett valaki a feladatra: maga a galaxis megalkotója, George Lucas.

„Úgy gondolom, a folytatások sokkal de sokkal jobbak lesznek. Amit szeretnék megtenni: én akarom rendezni az utolsó folytatást. Én csinálnám az elsőt és az utolsót [a filmek közül – a szerk.], a többit átengedném másoknak”

– jelentette ki Lucas 1977-ben, az Egy új remény bemutatásának évében a Rolling Stone magazinnak. Jelen állás szerint a kilencedik epizód lesz az utolsó a sagából, a többi tervezett alkotás már antológiafilm lenne, azaz egy-egy mellékszálat mesélne el (ld. Han Solo, Boba Fett vagy éppen Obi-Wan Kenobi történetét). Mit gondoltok, jó ötlet lenne Lucasnak adni a rendezést? Írjátok meg itt kommentben, a Ziro, a hutt holoüzenetei Facebook-oldalon, vagy a foldibence[kukac]gmail.com-ra!

Még egy kis szösszenet a végére. Az Empire magazin weboldalán közzétett egy fotót, amelyen Finn (John Boyega) és Rose (Kelly Marie Tran) látható Az utolsó Jedik egyik jelenetében. A cikkből az is kiderül, hogy a Cantonica bolygón járunk, a Canto Bight nevű városban, ahol kaszinók működnek. És hogy ez miért fontos vagy érdekes? Azért, mert ez az a helyszín, ahol a franchise első magyar szereplője, Nemes Zoé is felbukkan majd a Star Wars nyolcadik epizódjában. Erről bővebben itt meséltem:

Magyar lány is szerepel Az utolsó Jedikben

Katt a képre és lájk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink