Nem is Deborah Chow a Star Wars első női rendezője

Illetve nem ő volt az első, aki elsőként Star Wars produkción dolgozott, de az ő munkája jelent meg előbb. Victoria Mahoney a Skywalker kora second unit rendezőjeként az első nő volt, aki Star Wars filmet rendezhetett.

Victoria Mahoney múlt hét vasárnap vendégcikket írt a The Hollywood Reporter oldalára, amelyben elárulta, J. J. Abramsnek egy másik női rendező, Ava DuVernay ajánlotta be. Az ezt megelőzően rövidfilmeken, tévésorozatokon és tévéfilmeken dolgozó Mahoney azt írta, tíz éve próbált betörni a nagy stúdiók világába, ám annak rendszere nem kedvezett neki.

„Hollywoodban négy évtizede készülnek felső kategóriás franchise-filmek, ám ezalatt csak J. J. volt olyan bátor, hogy ne a tradicionális módon válassza ki a second unit rendezőjét, hanem egy olyan kívülállót bízott meg a feladattal, mint én”

– írta Victoria Mahoney. Mint írta, a szerződtetése inspiráló lehet a fiatal filmeseknek, akik ma már mind sci-fit akarnak rendezni a jövőben.

Szerinte egyértelmű J. J. Abrams döntésének üzenete: a hatalmat és a sikert arra is lehet használni, hogy más embereket segíts, hogy felkarolj másokat magad körül. Mahoney szerint nagyon fontos a színfalak mögötti sokszínűség, mert úgy véli,  abból mindenki profitál, ha az marginalizált csoportokból származók is megmutathatják, mit tudnak, és ezért korrekt fizetést is kapnak. 

Victoria Mahoney tehát az első nő, aki élőszereplős Star Wars projektet rendezhetett. Korábban Deborah Chow-ra, A mandalore-i rendezőnőjére mondták ugyanezt, ám ő valójában később rendezte az epizódjait, mint Mahoney a maga jeleneteit, hiába mutatták be Chow munkáját hamarabb.

Persze nem ők a franchise első fontos női filmkészítői: már A Birodalom visszavág első forgatókönyv-változatát is egy hölgy, Leigh Brackett írta meg. Azt a változatot (ami a Star Wars folytatás címet viseli ekkor még) itt lehet megtekinteni.

Mi az a second unit?
A second unit a főstábhoz képest kisebb, beosztott stáb, amely az olyan kevésbé lényeges beállítások felvételéért felel, mint például az inzertek, tömegek, hangulatfestő képek, stb. (via Filmszakmai abc)

Frissítés (2019. december 22.): A Variety cikkében további forgatási fotók és infók Mahoney-ről:

Meet Victoria Mahoney: The First Woman to Direct a ‘Star Wars’ Film

Meet Victoria Mahoney. Mahoney is a self-professed “big-bad dreamer.” But as second unit director on “The Rise of Skyalker,” Mahoney is also the first woman to direct a ” Star Wars” film. And she’s also the first black woman to do so.

Nyitókép: Victoria Mahoney és J. J. Abrams a Skywalker kora forgatásán (John Wilson / Lucasfilm)

Legfontosabb posztjaink