Mit csinál egy kertész a Csillagok háborújában?

Akkor jó a munkánk, ha nincs látszatja – mondta nekem 2016 májusában Szakonyi Mátyás, Az ébredő Erő „greensman”-je. Az interjú a 2016. május 6-án a Magyar Nemzet weboldalán megjelent cikk változatlan utánközlése. Az apropó pedig nem más, mint hogy Szakonyi Mátyás ma ünnepli a születésnapját.

Amikor rákerestem a nevére, egy hirdetést találtam három évvel ezelőttről: „Hántolt – kéreg nélküli faágakat keresek – akác vagy dió, de más fajta is érdekel. Karvastagság körüli méret. Teherautónyi tételek érdekelnek.” Egyik közös ismerősünk pedig „sztárkertészként” aposztrofálta. Hogy lesz egy kertészből greensman és mit takar a fogalom pontosan?
– Tizenegy éve kerültem ebbe a közegbe, 19 évesen az Eragon című filmben dolgoztam először. Kertészeti egyetemre jártam és ilyen munkakörben dolgoztam, amikor megérkezett egy angol greensman, akinek kellett egy csapat angolul jól beszélő és természettel jó viszonyt ápoló fiatal. Jon Marson azóta a barátom is lett, a Star Warsban is neki dolgoztam. És  hogy mit takar a greensman? Ő felel a forgatásokon a különféle növényekért, növényzetért, ő formálja meg a tájakat, stb. Előkészít, ügyeletet tart, karbantartja a már kész, de megrongálódott munkákat.  Jellemzően a nagyobb költségvetésű produkcióknál alkalmaznak bennünket, ilyen esetekben előfordul, hogy erdőket vagy mezőket kell létrehoznunk egy stúdióban.

Mely filmekben voltak a nagyobb munkái?
– Több itthon forgatott sorozatban benne voltam, ilyen például a Borgiák vagy A katedrális. Nagyobb filmek közül a 47 Ronint, a Herkulest, a Die Hard 5-öt, Az ismeretlen Drakulát, A tenger szívébent és persze a Star Wars: Az ébredő Erőt érdemes kiemelni.

Ott durván két és fél hónapot dolgoztam, nem nyomtam végig, pont azért, mert abban az évben rengeteg munkánk volt.

Akkor ez úgy működik, hogy Jon alkalmi munkákra keresi, vagy egy fix csapat tagja lett?
– Nem egészen. Amikor először együtt dolgoztunk, neki az volt az első nagyobb munkája, azóta viszont Anglia és egész Európa egyik legfoglalkoztatottabb greensmane lett. A londoni Pinewood stúdióban szokott leginkább dolgozni (itt forgott a Star Wars 7. része is – a szerk.). Kialakult egy csapata, de engem is szokott hívni, ám én csak akkor megyek ki, ha itthon nincs munkám. Nem függök egyébként tőle, nekem is van itthon egy csapatom, most is három produkciót csinálunk egyszerre, de előfordul, hogy háromnegyed évig nincs munka, olyankor megyek Angliába.

Az ébredő Erő is úgy jött össze, hogy éppen volt ideje rá?
– Igen. Amikor hívott Jon,  még nem tudtam, hogy a Star Warsról van szó, de rábólintottam.  Nagyon örültem, amikor kiderült, milyen filmen is dolgozhatok.

Fiatalabbként szerette a filmet?
– Szerettem, de nem voltam nagy rajongó. Elég sok mindennel kapcsolatban nem voltam képben, kicsit cikinek is éreztem, de hálistennek nem volt az. Utánaolvasgattam néhány dolognak, de hát ez elég nagy világ.

Mit kellett pontosan csinálnia Az ébredő Erőben?
– Három-négy helyszínem volt, az egyik egy walesi erdőben volt, ahol Maz Kanata kastélya is volt és Rey itt menekült Kylo Ren elől. A nagyon erdős területen különféle hidakat kellett építenünk, majd elrejteni azokat, hogy a jelenet szerint lehessen ott futkosni. Egyébként elég gyakori, hogy álcáznunk kell dolgokat.

Ha ott egy világosító doboz, mi hozunk egy bokrot, és elé rakjuk, ilyesmi apróságokra kell gondolni.

Egy másik helyszínem az Ellenállás bázisa volt, amelyet angliai fegyverraktárak között rendeztek be. Az ottani nagy bunkerek jól néztek ki a filmben. A Pinewoodban ki kellett alakítanunk egy erdőt, itt fénykardozott Finn Kylo Rennel. Ott százötven fát telepítettünk, domborzatot alakítottunk ki, aljnövényzetet helyeztünk el. Az volt a dolgunk, hogy

ha valaki oda belép, egyből tudja azt, hogy egy erdőben van.

Emellett mindig voltak speciális kérések is, hogy a kaszkadőröknek alakítsunk ki ezt-azt, de minden díszletnél más igények merülnek föl.

Volt a forgatáson olyan saját ötlete, amire nagyon rákaptak?
– Nem kaptak rá, mert nem vették észre. De amikor megmutattam nekik, hogy én csináltam, és az egy takarás, akkor elképedtek és nevettek. Konkrétan egy farönkről volt szó, amit láncfűrésszel vágtak el, én pedig megcsináltam olyannak, mintha eltört volna a fa. De

a mi munkánk ilyen: az a legnagyobb elismerés, ha nem veszik észre.

Fotózni lehetett?
– Nem nagyon, azonnal kirúgtak volna.  Elég sok embert kirúgtak egyébként a Star Warsból ilyen-olyan okok miatt.  Persze, a díszletet lefotóztam néha, de erre a munkám miatt volt szükség. Semmilyen relikviát nem tudtam szerezni, úgyhogy csak egyetlen emlékem van a forgatásról, a pólónk.

Szakonyi Mátyás csapatának pólója Az ébredő Erő forgatásáról (Szakonyi Mátyás)

Említette, hogy a kaszkadőrök számára is kellett csinálniuk kisebb átalakításokat. Találkozott a magyar srácokkal is?
– Persze, jól elvoltunk. A walesi erdőben egyszer csak hallottam, hogy magyarul beszél valaki a távolban. Mentem a hang után és megláttam a többieket, akikkel már sokszor dolgoztam együtt. Örültünk egymásnak.

Gondolatban megfenyegette a főnökét, majd bekerült a Star Warsba
Kovács Géza kaszkadőrnek csúnya gondolatai támadtak, amikor kiderült, hogy főnöke, Párdányi Domonkos is részese lett Az ébredő Erőnek. Végül rohamosztagost alakíthatott a filmben, a múlt szombati, első Ziro-olvasó találkozón pedig az élményeiről mesélt. VIDEÓ ÉS RÉSZLETEK ITT.

Mi volt a legkedvesebb élménye a forgatásról?
– Nehéz megmondani, de talán az, amikor a film végi szigeten, az írországi Skellig Michaelen leforgattuk az utolsó jelenetet, és sokan elsírták magukat. Az nagyon szép volt.

Maga a film tetszett?
– Igen, nagyon! De mivel nem vagyok rajongó, nekem nem adott olyan különleges élményt, mint sokaknak. Nem is néztem meg egyből,  csak két hónappal a premier után láttam Az ébredő Erőt. 

Min dolgozik most?
– Május végéig az Emerald City című sorozat greensman-munkálatait vezetem, szerintem nagyon ígéretes, az Óz, a csodák csodáját dolgozza fel. Közben a Jamestown című, dohányültetvényesekről szóló sorozatban is dolgozom, ide másfél hektárnyi igazi dohányt telepítettem a díszletbe. Nem volt egyszerű ennyi dohányt szerezni a szigorú szabályok miatt. Van még egy vikinges BBC-sorozat, a The Last Kingdom, amit a csapatunk csinál. Ezek biztosak, de rengeteg más filmbe is bedolgozom majd idén is. Folyamatosan hívnak Londonból is, de hálistennek most nincs megállás, nem nagyon lesz szünetem két film között.

Az interjú a 2016. május 6-án a Magyar Nemzet weboldalán megjelent cikk változatlan utánközlése.

Nyitókép: BB-8 és Rey (Daisy Ridley) Az ébredő Erő takodanai jelenetében (Lucasfilm)

Legfontosabb posztjaink