Mark Hamill: Tényleg utáltam volna a Star Warst?

Mark Hamill (StarWars.com)

A korábbiaknál megfontoltabb interjút adott Mark Hamill, aki több apró kritikát is megfogalmazott az új trilógiával kapcsolatban.

„Olyan vagyok, mint egy zenész” – fogalmazott Mark Hamill a Den of Geeknek adott interjújában. A Knightfall c., templomosokról szóló sorozat második évada kapcsán megszólaltatott színész elárulta, George Lucas egyik inspirációjának pont a templomosokat számíthatjuk, de ezen felül nem sok közöset lát a két produkcióban eljátszott karakterei – Luke Skywalker és Talus – között.

A Star Warsról is sokat kérdezték, ő pedig igyekezett árnyaltan fogalmazni – hiába tűnik úgy a már megjelent magyar sajtószemlékből, hogy nem így tett. Mint mondta, az eredeti trilógia és az új trilógia között sokat változott Luke karaktere, ami neki is gondot okozott – emlékezhetünk, Az utolsó Jedik bemutatója kapcsán tett ellentmondásos nyilatkozataira.

„Megfogadtam, hogy nem beszélek a filmekről, mert szerintem fontos, hogy a közönség meg is nézze ezeket. Az volt a gondom, hogy nem egészen értettem, hogyan működik a közösségi média, hogy ha én mondok valamit, azt 24 óra múlva az egész világ tudni fogja. Ha egy nyomtatott újságnak nyilatkoztam volna, akkor azt mondtam volna, hogy ez kicsit erős, vagy ezt így azért nem mondanám. De hajlamos vagyok csak beszélni, beszélni, beszélni, te pedig kiszedegetheted ebből, ami neked tetszik. Előfordul, hogy olvasok valamit és azt mondom, »Micsoda hülye mondhatta ezt!«, aztán kiderül, hogy én voltam… Ki szokták forgatni a szavaimat, kiemelik a kontextusból és felhasználják a saját álláspontjuk erősítésére: »Látod, Mark Hamill utálta a Star Warst!« Tényleg utáltam volna?”

– árnyalta Mark Hamill, hogy miként kezelte a meggondolatlan kijelentéseit a média (amely igyekezett kattintásra váltani Az utolsó Jedik körül kialakult negatív véleményspirált és amely ezen interjú szemléinek is egymásnak ellentmondó címeket tudott adni – a szerk.). Hamill ezúttal sokkal megfontoltabban nyilatkozott a témában, mint mondta, szerinte az okoz véleménykülönbséget az új részek tekintetében, mert sokan elkötelezettek a saga irányában. Rajongóként ezt teljesen átérzi.

„Egyszer úgy írtam le a rajongókat, hogy szenvedélyesek, karakteres véleményük van és sokszor úgy érzik, övék is a franchise, mert annyi időt feccöltek a karakterekbe és történetekbe, aztán rájöttem, hogy valójában magamról beszélek. Ez gondot tud okozni, hiszen nincsen ráhatásom a történet fonalára. Olyan vagyok, mint egy zenész. Elolvasom a kottát és igyekszem a legjobb tudásom szerint eljátszani. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy tetszik a dallam, de nem az a munkám, hogy ezzel foglalkozzak”

– fogalmazott Mark Hamill. A színész szerint is kissé sűrűn érkeztek az új filmek egymás után, mint mondta, az ő idejében még három évente jelentek meg, míg most már évente volt új Star Wars-alkotás a moziban. „Azt mondom a Disney vezetőinek  »Tényleg? Han Solo (sic!) három hónappal a mi filmünk után? Pihentessétek még egy kicsit!«  Erre ők azt mondják, hogy teret kell hagyniuk az új Mary Poppinsnak” – háborgott Hamill, aki szerint ő fogalmazhat keményen is. „Végülis mit fognak tenni, kirúgnak?”

Nem tetszett neki Han Solo sorsa sem Az ébredő Erőben. „Arra gondoltam, hogy Luke sosem látja többé a legjobb barátját. Énközpontúan fogtam fel az egészet. Azt mondtam, óriási hiba, hogy ez a három ember (Luke, Leia, Han – a szerk.) nem találkozik többet. Azt hiszem, nem volt igazam, mert úgy tűnik, senkit sem érdekel ez. Hangot kellett adnom annak, hogy engem érdekel, de a nagyközönséget nem igazán befolyásolta mindez. Luke, Han és Leia nem lesz együtt többé, és valószínűleg én sem dolgozom már együtt Harrisonnal a jövőben” – mondta Mark Hamill (más kérdés, hogy Ford nem is vállalta volna a visszatérést, ha nem hal meg a karaktere – a szerk.). A színész még egy témát említett, ami nem tetszett neki.

„A másik dolog az volt, hogy megöltek. Azt gondoltam, oh, oké, de áttolhatnánk a halálom pillanatát az utolsó részbe. Abban reménykedtem, amikor visszatértem a Star Warshoz, hogy nem cameózni fogok és az egész trilógián át tartó szerződést kötök. Erre mit kaptam? A hetedik epizód vége lényegében a nyolcadik eleje. Egy filmet kaptam! Teljesen megvezettek”

– mesélte Mark Hamill, aki már megbékélt ezzel – alapvetően arra sem számított korábban, hogy visszatérhet a franchise-hoz. Mint mondta, volt eleje, közepe és vége a sztorinak, „minek bajlódni vele?”, de megérti, hogy ez már egy új generációról szól. Volt egy apró afférja Rian Johnsonnal, Az utolsó Jedik rendezőjével is ennek kapcsán:

„Volt egy jelenetem, ahol 3PO mellett sétáltam volna, úgy, hogy ügyet sem vetek rá. Azt mondtam: »Ezt nem tudom megtenni!« Ő erre azt mondta, »Oké, menj újra és csinálj valamit«, én pedig csináltam valamit. Benne van a forgatókönyvben is: »Felejtsd el a múltat. Töröld el, ha muszáj«, és ezt tényleg elég jól csinálják!”

Pozitívumként megemlítette, örül, hogy tudták magukat tartani az eredeti tervekhez, miszerint az első filmben Harrison Ford, a másodikban az ő, a harmadikban az időközben elhunyt Carrie Fisher karaktere a hangsúlyosabb. „Azt hiszem, nagyon feldobná, ha tudná, hogy sztárja egy filmnek évekkel azután, hogy itt hagyott minket, ez igazán illik hozzá” – fogalmazott Mark Hamill. Hozzátette:

„Szeretek arra gondolni, hogy mindez jó érzéssel töltené el őt, de semmi sem lenne jobb annál, mint ha velünk lenne.”

Hamill csupa remek dolgot mesélt Carrie Fisherről, aki szerinte mindig vicces volt. Forgatási napokon sokszor az ő lakókocsijánál kezdett, mert az évek során nagyon jó lett a kapcsolatuk. Az interjú további részeiben más produkciókról esett szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink