John Williams: Csöndben leszek egy darabig

42 év után véget ért a maestro utazása a messzi-messzi galaxisban. De hogyan alkotta meg a Skywalker kora zenéjét – amelyben egyébként láthatjuk is? Cikkünk spoilermentes!

„Ha negyven éve azt mondtad volna, hogy »John, itt egy projekt, szeretném, ha huszonöt órányi zenét írnál hozzá«, biztosan földhöz vágtam volna a tolltartóm, kijelentve, hogy »Ez lehetetlen. Senki sem tudná megcsinálni«”

mesélte nevetve a Variety-nek John Williams, aki a Skywalker saga 42 éves történetét végigkísérte a filmzenéjével. A cikkből kiderül, hogy Williams három órányi zenét írt a befejező epizódhoz, a Skywalker korához, annak ellenére, hogy az „csak” kettő és egynegyed órás lett. A zenét július közepe és november vége között vették fel, összesen tizenegy napon.

Ziro.hu

John Williams végzett a Skywalker kora zenéjének felvételeivel. Köszönjük a Skywalker saga fenomenális dallamait ❤️

J. J. Abrams megindokolta a játékidő és Williams zenéjének hossza közti különbséget. Mint mondta, akárcsak Az ébredő Erőnél, sok minden változott a forgatást követően, a vágás és az effektek elkészítése során. Elárulta,  mindig bocsánatot kért Williamstől, ha újabb változtatásokat eszközöltek,  a zeneszerző pedig csak nevetett és bocsánatot kért, hogy nem írta meg előre a megfelelő változatot.

A 87 éves Williams 6-8 hónapon át keményen dolgozott, hogy elkészüljön a zenével, mint mondta, hosszú és nehéz volt, de volt energiája és érdeklődése, hogy végigcsinálja. A Los Angeles Master Chorale nevű kórussal, valamint ottani zenészekkel dolgozott együtt a felvételek során, akik egyikük elmondása szerint mindig 110 százalékot adtak bele az aznapi munkába.

„Megtisztelőnek éreztük és hálásak vagyunk azért, hogy ott lehettünk. John hangszereli a műveit, ő vezényel és teljesen tisztában van azzal, amit csinál, ő irányít. Honnan van energiája minderre?”

– tette fel a kérdést a meg nem nevezett zenész, aki nem láthatott egyetlen képsort sem a filmből a felvételek során a titoktartás miatt (pedig novemberben már rég kiszivárgott a film története a Redditre… – a szerk.). A Variety cikke felsorolja azt is, hogy milyen új témák szerepelnek Williams művei között, ám ennek ismertetésétől a spoilermentesség jegyében eltekintünk.

Azt azonban mindenképpen el kell árulnunk, hogy John Williams maga is feltűnik a filmben: egy idős kocsmárost alakít a háttérben.

A rendező egyébként arról is beszélt, tiszteletben tartotta Williams alkotói szabadságát, ugyanakkor olykor megosztotta vele érzéseit egy-egy jelenettel vagy témával kapcsolatban. Mint mondta,  Williams megnézett egy vágást, odaült a zongorájához, megírta a zenét, később felvette azt a zenekarral, de egészen addig senki nem hallotta – még maga Abrams sem –, mit alkotott a zeneszerző, amíg el nem kezdte vezényelni a zenekart.  „Ez volt a folyamat legcsodálatosabb része” – fogalmazott J. J. Abrams.

Ziro.hu

John Williams a Skywalker kora zenéjének felvételein (via Doug Adams Twitter)

Az utolsó felvétellel töltött napon megjelent Steven Spielberg rendező, Kathleen Kennedy Lucasfilm-vezér, Bob Iger Disney elnök-vezérigazgató, valamint több színész (Mark Hamill, Daisy Ridley, Kelly Marie Tran). Egy zenész elmondása szerint nagyon érzelmes nap volt, az emberek érezték a nap jelentőségét és történelmi voltát. „Annyi ember sírt, hogy el sem hinnék. A legvégén pedig a zenekar olyan ovációval köszöntötte Williamst, amely sosem akart véget érni” – mesélte a zenekar másik tagja.

Amikor emlékeztették Williamst, hogy a kilencedik résszel fejeződött be az utazása a messzi-messzi galaxisban, és hogy olyan ez, mint egy kilencrészes szimfónia-sorozat, a zeneszerző csak nevetett.

„Minden Beethovennel való összehasonlítás szentségtörés lenne. De tetszik, hogy a kör a kilencedik résszel zárul be. Ezek után csöndben leszek egy darabig”

– jelentette ki John Williams.

Nyitókép: John Williams zeneszerző a Skywalker kora világpremierjén 2019. december 16-án, Hollywoodban (Jesse Grant / Getty Images for Disney)

Legfontosabb posztjaink