Így lett Skywalker kora a IX. Star Wars film magyar címe

A forgalmazó Forum Hungary a YouTube-csatornájára feltöltött szinkronizált előzetessel megerősítette, hogy Skywalker kora lett a Skywalker-saga lezárását elhozó IX. epizód magyar címe. A forgalmazó válaszolt ezzel kapcsolatos kérdéseinkre is.

Hétvégén a SWmini.hu Facebook-oldala sokkolta a magyar rajongókat azzal, hogy látták a Bosszúállók: Végjáték előtt a Star War IX. szinkronizált előzetesét, amelynek végén bemondták: Skywalker kora a film címe. A Forum Hungary aztán hétfő délelőtt közleményben tudatta: feltöltötték a YouTube-ra a Skywalker kora szinkronizált előzetesét, íme:

Star Wars: Skywalker kora (12E) – hivatalos szinkronizált előzetes #1

Többezer nemzedék él tovább benned. Web: http://www.forumhungary.hu/star-wars-skywalker-kora/ Facebook: https://www.facebook.com/FilmKockak/ Instagram: https://www.instagram.com/film.kockak/ A trilógia, egyben a Skywalker saga befejező része 2019 karácsonyán a mozikban!

A Forum Hungary közölte, a szinkronizált előzetesben ők hallhatóak: Stohl András (Luke Skywalker), Gesztesi Károly (Lando Calrissian), Reviczky Gábor (Az Uralkodó), Vass Gábor (narrátor).

A címadás több szempontból érdekes. Egyrészt azért, mert tükörfordításban Skywalker felemelkedése címet kellett volna kapnunk (mi is ezt használtuk eddig), a németeknél így is fordították. A lengyeleknél ugyancsak eltérő cím érkezett, ott Skywalker feltámadása/újjászületése a cím, méghozzá semleges nemű alakot használnak a szövegben.

A hivatalos válasz

Megkerestük a Forum Hungary-t, hogy ez már a végleges cím-e (nem lesz-e variálás, mint Az utolsó Jedik esetében), illetve mi indokolta azt, hogy eltér az angol, német és lengyel változattól. Íme, a válasz:

„Ahogy annak idején a Baljós árnyak forgalmazója, úgy most mi is a magyar nyelvhez jobban illeszkedő, filmcímként helyét jobban megálló kifejezést kerestünk annál, mint amit a nyersfordítás – egyik lehetősége – ad.

Ezt a címet a Disney jóváhagyta.

Az utolsó Jedik esetében csupán az okozott fennakadást, hogy a jóváhagyáskor a stúdiónak nem volt tudomásra róla, hogy nálunk a Jedi szónak jelzett a többesszáma.”

Skywalker kora: egy rajongói szerepjáték és egy rajongói történet
Ha az Episode IX. magyar címének hivatalossá válását követően rákeres az ember arra, hogy „Age of Skywalker”, nem sokat ad a Google. Két érdekességet azért bemutatunk. RÉSZLETEK ITT.

Mi indokolhatta a sztoriban?

Van egy teóriánk arról, miért lett mégis Skywalker kora a cím – erről a SWMini.hu és a Force Alliance – Galaktikus Fan Klub által szervezett vasárnapi Celebration-kibeszélőn is értekeztünk.

Könnyen lehet, hogy a Skywalker név köznevesedik a galaxisban és az erőhasználók új generációját nevezik majd skywalkereknek (ahogy a chissek is égenjáróknak nevezik a jövőbe látó, erőérzékeny gyermekeket – cheunh nyelven ozyly-esehembo).

Marketingszempontból is ötletes a címadás, mert sokkal nagyobb hírverést generál, mintha csak tükörfordítást kaptunk volna.

Nyitókép: Finn (John Boyega), Poe Dameron (Oscar Isaac) és Rey (Daisy Ridley) egy, a Halálcsillaghoz hasonlító romot szemlél a Skywalker kora ízelítő előzetesében (Lucasfilm)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink