Így forgott a Skywalker kora Jordániában

Háromperces werkvideón mutatta be a Skywalker kora jordániai forgatását a Jordán Királyi Filmbizottság. Ám már korábban is sok mindent megtudtunk a Skywalker saga záróepizódjának közel-keleti munkálatairól.

A forgatás

Tavaly nyáron írtunk először arról a pletykáról, hogy Jordániában is forgathatják a IX. epizód egyes jeleneteit. Ez később bizonyossággá vált, igaz, nem ekkor járt először a Rum vádiban Star Wars produkció: a Zsivány Egyeshez is forgattak itt. A film augusztus elsején kezdett forogni, november végére pedig már végeztek is Jordániában.

„A Rum vádi lélegzetelállítóan gyönyörű és tökéletes forgatási helyszín a filmünk számára. Hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, hogy Jordániában forgathattam. A kormányzat jó szívvel fogadott minket, a helyi filmesek pedig remek szakemberek, nem is lehetett volna jobb ez az egész”

– mondta a forgatást követően J. J. Abrams rendező a Jordán Királyi filmbizottság honlapján megjelent közlemény szerint. Ugyanitt derült ki az is, hogy a forgatás során besegített a jordán hadsereg is, főleg logisztika terén. A tavaly novemberi közlemény szerint több mint 250 helyi munkaerő dolgozott, akik kamerákkal, kosztümökkel, lényekkel, effektekkel és kaszkadőrtrükkökkel foglalkoztak az összesen három hetes forgatás során.

J. J. Abrams és Oscar Isaac a Skywalker kora forgatásán Jordániában (Jonathan Olley / Lucasfilm)

A közleményből az is kiderül, hogy a Jordán Királyság filmösztönző programjában is részesült a produkció, ennek lényege, hogy a jordániai produkciós költségek egy részét költség-visszatérítés formájában visszakapja a Lucasfilm. Mindez az amúgy is járó adómentesség mellé jut a programban résztvevőknek. Ennek fejében persze kötelezettségeket is kell vállalni. A Jordán Királyi Filmbizottság Topline c. újságjának 2018 júliusában megjelent első számában arról írtak, hogy aki részt akar venni a filmösztönző programban, annak

  • produkciós céget kell alapítania az országban,
  • be kell tenni a filmbizottság logóját a végefőcímbe,
  • emellett legalább 50 jordán munkást kell alkalmaznia és 20 gyakornokot kell képeznie a forgatás során.

KÜLÖNKIADÁS „Visszajött az a kisgyerek, aki negyven éve az apukájával nézte” – A Skywalker koráról, spoilermentesen by Huttcast

Fábián Péterrel, a The Force Alliance – Magyar Galaktikus Fan Klub vezetőjével élő videóbejelentkezésben veséztük ki röviden és spoilermentesen a Skywalker korát szerda este, a budapesti Corvin Moziban. Ennek hangfelvételét közöljük.

A werkvideó

A Jordán Királyi Filmbizottság csütörtökön kiadott egy werkvideót, amelyben a fent felsorolt információk jó része ismét elhangzott. Emellett még az egyik jordán herceg is nyilatkozott benne J. J. Abrams mellett, de leginkább a forgatási képek miatt érdemes megtekinteni a kisfilmet (amely pr-videónak is beillene):

Star Wars IX: The Rise of Skywalker – Filming experience.

We believe that Jordan is the perfect location for filming! but don’t take our word for granted! Let’s watch what the team of Star Wars has to say.

Sikertelen próbálkozás a helyszínen

November közepén egyébként magam is jártam a Rum vádiban. Akkor így írtam erről: „ahol azonban csak szervezett turistautak közül tudtunk válogatni – ezek nyilvánvalóan nem érintették a forgatási helyszínt. A platós dzsipünk sofőrjétől persze megkérdeztem, merre van a forgatás, de Abdullah csak homályosan magyarázott valamit egy félreeső helyről, amit elvileg el lehet érni autóval is. A pontos helyszínről nem találtam infót, épp ezért ezzel kapcsolatos kérdésekkel (is) bombáztam már itthonról a Királyi Filmbizottságot.”

Végül a Jordán Királyi Filmbizottság valóban visszaírt. Nada Doumani, a filmbizottság kommunikációs és kulturális programszervező menedzsere azt írta a Ziro.hu kérdéseire, hogy sajnos olyan szerződésük van, amelynek értelmében semmit nem árulhatnak el a filmmel kapcsolatban, hivatkozzunk a közleményre. Hát kössz! Egyébként azt tanácsolta, keressük a „Lucas Films” sajtóosztályát, onnan azonban nem válaszoltak.

Amennyiben te láttad a forgatási helyszínt Jordániában, jelentkezz a Facebook-oldalunkon!

Az egyetlen háború – ezt gondolja a Ziro.hu szerkesztősége a Skywalker koráról (spoileres!)
Szerkesztőségünk több tagja is megnézte már a Skywalker sagát lezáró IX. epizódot. SPOILERES véleménycikkünk következik! RÉSZLETEK ITT.

Nyitókép: Részlet a Skywalker kora jordániai forgatását bemutató werkvideóból (YouTube)

Legfontosabb posztjaink