Húsz éve ilyentájt még csak kalózverzióban láthattuk a Baljós árnyakat

Május 19-én ünnepeltük, hogy az amerikai mozikban elkezdték vetíteni a Baljós árnyakat. Hazánkba jóval később, szeptember közepén érkezett meg hivatalosan, de illegálisan már sokan megnézték addigra.

A közel négy hónapos csúszásnak az Aeon Flux blog szerint az volt az oka, hogy „akkoriban a nyári időszakot még uborkaszezonnak ítélték”. Mint írják, „a négy hónapos űrt kalózkópiák nézésével és a rossz visszhang feldolgozásával tölthettük.”

Sokan valóban így tekintették meg a filmet, az RTL Klub Híradójának beszámolója szerint volt, aki egy elrabolt digitális kópia másolatához jutott hozzá Németországon keresztül, mások pedig az internetre felkerült verziót töltötték le ftp-szerverek vagy a torrentprogramok elődjei révén.

Nosztalgiázás gyanánt érdemes megtekinteni a Híradó részletét (köszönet érte Szloboda Imrének (Star Wars filmek sajtó és relikviák gyűjteményei Facebook-csoport).

Az RTL Klub híradója 1999-ben a Baljós árnyak illegális kópiáiról

A videót vágta: Szloboda Imre (Star Wars filmek sajtó és relikviák gyűjteményei Facebook-csoport). A Baljós árnyak a Lucasfilm Ltd. tulajdona, az RTL Klub híradójának részletét ismeretterjesztési célból töltöttem fel.

A huszadik évforduló kapcsán itt írtunk:

Tíz érdekesség a 20 éve bemutatott Baljós árnyak kapcsán
Húsz évvel ezelőtt kezdték játszani az amerikai mozik a Csillagok háborúja klasszikus trilógiájának régóta várt első előzményfilmjét, a Baljós árnyakat. Az elmúlt két évtizedben sok mindent elfelejtettünk, sok minden pedig kiderült a film kapcsán, ezen érdekességek közül gyűjtöttünk össze tizet. RÉSZLETEK ITT.

A Baljós árnyakról szóló összes cikkünket itt éred el.

Nyitókép: Darth Maul a Baljós árnyakban (TheVerge.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink