Golfkocsival furikázni Mark Hamillt – Interjú a Skywalker kora egyik magyarjával

Tornallyay Csilla harmadik bázis rendezőasszisztensi pozícióban vett rész a film utóforgatásain. Rengeteg feladata volt, de akadt abszurd pillanata is. Arról is beszélt, milyen jelenetek forgatásában segédkezett – ezáltal  a cikk SPOILERES! 

– Hogyan kerültél be a IX. epizód stábjába?
– Rendszeresen együtt dolgozom egy első rendezőasszisztenssel és mikor befejeztük az előző munkánkat, már mondta, hogy a Star Wars 2019 júniusa és júliusa közötti egy hónapos utóforgatása lesz a következő, úgyhogy  automatikusan vitt magával. 

Kevesebb újraforgatás volt
„Több újraforgatásunk volt a hetedik epizód esetében, mint most” – fogalmazott J. J. Abrams rendező november közepén az Entertainment Weeklynek. „Többször kellett módosítgatnunk a történetet a VII-nél, mint most. Nem tudtuk akkor még, hogyan fognak működni ezek a karakterek együtt, hogy képesek lesznek-e a színészeink a vállukon cipelni egy Star Wars filmet. Sokmindent nem tudtunk még akkor. Itt már tudtuk, kik hogyan működtek és mi működött; ráadásul mindenki a lehető legjobban végezte a munkáját. De Az ébredő Erőnél jóval komolyabbak ezen film ambíciói. Sokkal nagyobb kihívás volt elérni azt, amit kitűztünk magunk elé. Minden exponenciálisan nagyobb volt ennél a filmnél” – mondta a rendező a lapnak.

– Mi volt a pontos feladatod a munkálatok során?
– Base 3rd AD, azaz harmadik bázis rendezőasszisztens voltam, így

az én feladatom az volt, hogy minden színész, kaszkadőr és dublőr elkészüljön reggel időre. Emellett koordináltam a csapatot, hogy mindenki igényei ki legyenek elégítve és hogy percre pontosan olyankor, a jelenethez megfelelően a díszletben legyenek a színészek, amikor azt J. J. Abrams rendező szerette volna.

Ezen felül rengeteg dolgom volt a hivatalos papírmunkával, amit a stúdió kér számon, intéztem a ruha-, smink- és protézispróbákat, kaszkadőrtréningeket, illetve folyamatosan kapcsolatban álltam a díszletben lévő csapattal is. Segítem a második rendezőasszisztenst a napi diszpóval és az úgynevezett napi AD reporttal (rendezőasszisztensi jelentéssel, amelyben szerepel minden, amit aznap csináltunk: hánykor volt ebédszünet, milyen jeleneteket vettünk fel, hánytól hányig volt velünk egy színész). Ezen felül rengeteg dolgom volt még, de hosszú lenne leírni!

– Milyen jeleneteken dolgoztatok az utóforgatások során?
– Hogy miket vettunk fel? Hát, rengeteg jelenetet! Volt köztük olyan, ahol a szereplők pilótafülkében ülnek az Exegol felé haladva.

Palpatine elég sok komolyabb jelenetet vettük fel a stúdióban. Több olyat, ahol Rey lebegett, és olyanokat is, ahol BB–8 is jelen volt.

– Mennyiben volt más Star Warson dolgozni, mint más filmen?
– Ez egy óriási film volt, így sokkal több probléma akadt, mint egy kisebb alkotáson, illetve a büdzsé miatt a luxus is nagyobb, amely nagyon szembetűnő, amikor egy bázist viszel.

Tornallyay Csilla

– Láthatjuk-e a munkád gyümölcsét a Skywalker saga záróepizódjában? Ha igen, hol?
– Ha a színészek hozták a formájukat, akkor abban mindenképpen sok munkám van –

nemhiába keltem reggelente fél ötkor.

– Találkoztál-e a rendezővel, a forgatókönyvíróval, vagy a főszereplőkkel? Ha igen, milyen embereknek ismerted meg őket? Volt-e kedvenc sztorid velük?

– Luke Skywalker megformálóját, Mark Hamillt furikázni egy golfkocsival nem kis élmény volt, emellett elég abszurd volt az is, amikor BB–8-tel az ölemben utaztam egy kocsiban.

Így utazott BB–8 az utóforgatások alatt (Fotó: Tornallyay Csilla)

Joonas Suotamo (Csubakka) a valós életben is nagyon magas. Ami még eszembe jut, az az, hogy még a statisztákat is úgynevezett „secrecy” köpenybe („titkosító köpenybe”) öltöztettük, ha csak nem a díszletben szerepeltek. Fontos még megemlíteni, hogy az Ajan Kloss esőerdeje a Pinewood stúdió mögötti park volt valójában.

– Láttad már a filmet? Hogy tetszett?
– Még nem láttam, de rajta vagyok.

– Star Wars rajongónak tartod magad? Melyik volt a kedvenc pillanatod a Skywalker sagából?
– Sajnos nem vagyok Star Wars rajongó, de nagyra értékelem a munkát, ami benne van ebben a sagában.

A Skywalker kora magyarjai
Tornallyay Csilla mellett további két magyart tudtunk megkeresni. Egyikőjük, Papp Alina (készenléti művészeti vezető) egyelőre nem akart nyilatkozni magánéleti okokra hivatkozva, Török Attila VFX művésszel azonban sikerült beszélnünk, azt az interjút a napokban olvashatjátok.

Ahogy a korábbi filmek esetében, úgy ezúttal is akadtak olyan magyarok, akikhez semmilyen kontaktot sem tudtam felkutatni, vagy ha igen, nem reagáltak a megkeresésünkre. Bíró Gábor a greensman csapat szupervízora volt, Balogh Petra pedig művészetivezető-helyettesként munkálkodott a Skywalker korán, míg Pataki Tamás az ILM Londonnál rendszermérnökként segítette a film elkészültét – az utóbbi kettőnek ez volt az első starwarsos munkája, Bíró ugyanilyen pozícióban dolgozott a Zsivány Egyesen.

George Zador (Zádor György) és Karádi Enikő azonban igazi veterán a messzi-messzi galaxisban – és jó eséllyel magyar származásúak. Zador Az utolsó Jediknél, a Solónál és a Skywalker koránál is ún. video assist operator volt, ám nem ugyanolyan fontosságú stábokban: a 9. epizódnál már a főstáb tagjaként dolgozott. Karádi Enikő pedig jelmezeket készített a Zsivány Egyes, Az utolsó Jedik, a Solo és a Skywalker kora stábjának – a Solo esetében ráadásul vezető jelmezkészítő volt.

Nyitókép: Rey (Daisy Ridley) a Skywalker korában, az Ajan Klosson végzi a jeditréninget (Jonathan Olley / Lucasfilm)

Legfontosabb posztjaink