Ep. IX.: vége a forgatásnak Jordániában, Abrams imádta

Úgy tudni, a Star Wars IX. stábja végzett a jordániai munkálatokkal, J. J. Abrams el volt ragadtatva a tájtól. Mi is jártunk arrafelé két hete, de a forgatás helyszínére nem jutottunk el.

Július végén írtunk először arról, hogy a Csillagok háborúja visszatért Jordániába: a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet Jedhán játszódó jelenetei után a IX. epizód egy részét is a híres Rum vádiban forgatják. Mostanra már az is biztosnak tűnik, hogy a stáb elhagyta a kanyonos–sivatagos tájat.

„A Rum vádi lélegzetelállítóan gyönyörű és tökéletes forgatási helyszín a filmünk számára. Hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, hogy Jordániában forgathattam. A kormányzat jó szívvel fogadott minket, a helyi filmesek pedig remek szakemberek, nem is lehetett volna jobb ez az egész”

– jelentette ki a Királyi Filmbizottság honlapján megjelent közlemény (amit sokan tévesen a Roya News híreként vettek át) szerint J. J. Abrams, a film rendezője. Abrams – aki a közelmúltban a jordán határnál fotózkodott egy rajongóval – mellett Kathleen Kennedy Lucasfilm-főnök is megszólalt, köszönetet mondva a filmbizottságnak és a hadseregnek, akik nélkül szerinte nem valósulhatott volna meg a forgatás. A közlemény azt állítja egyébként, hogy Abrams választotta a forgatási helyszínt, de én speciel kételkedem abban, hogy egyedül döntött volna e kérdésben.

A közleményből az is kiderül, hogy a Jordán Királyság filmösztönző programjában is részesült a produkció, ennek lényege, hogy a jordániai produkciós költségek egy részét költség-visszatérítés formájában visszakapja a Lucasfilm. Mindezt az amúgy is járó adómentesség mellé jut a programban résztvevőknek. Ennek fejében persze kötelezettségeket is kell vállalni. A Jordán Királyi Filmbizottság Topline c. újságjának 2018 júliusában megjelent első számában arról írnak, hogy aki részt akar venni a filmösztönző programban, annak

  • produkciós céget kell alapítania az országban,
  • be kell tenni a filmbizottság logóját a végefőcímbe,
  • emellett legalább 50 jordán munkást kell alkalmaznia és 20 gyakornokot kell képeznie a forgatás során.

Lesifotó a Star Wars IX. részének jordániai forgatásáról (Forrás: Reddit)

A korábban már idézett közlemény még azt is írja, hogy a Star Wars IX. jordániai stábjában több mint 250 helyi munkaerő dolgozott, akik kamerákkal, kosztümökkel, lényekkel, effektekkel és kaszkadőrtrükkökkel foglalkoztak az összesen három hetes forgatás során. A Királyi Filmbizottság azt is közölte, hogy a királyi hadsereg is segítséget nyújtott a stábnak, méghozzá a logisztika területén. Cserébe a Lucasfilm két fontos kollégája is részt vett egy szeptemberi, ammáni filmes konferencia fő előadóiként: Martin Joy produkciós menedzser (Az utolsó Jedik, Az ébredő Erő) és Henry Dray szállítmányozási menedzser (Solo: Egy Star Wars-történet) – derül ki a Topline magazin novemberi számából.

Sikertelen próbálkozás

Októberben egy Reddit-felhasználó tett fel fotókat a film forgatási helyszínéről (ezekkel illusztráltam a cikket is). Ezen felbuzdulva terveztem el, hogy a november közepén esedékes jordániai utazásom során magam is megpróbálom megtalálni a Trixie név alatt forgó produkciót.

Egyik nap ellátogattunk a Rum vádihoz, ahol azonban csak szervezett turistautak közül tudtunk válogatni – ezek nyilvánvalóan nem érintették a forgatási helyszínt. A platós dzsipünk sofőrjétől persze megkérdeztem, merre van a forgatás, de Abdullah csak homályosan magyarázott valamit egy félreeső helyről, amit elvileg el lehet érni autóval is. A pontos helyszínről nem találtam infót, épp ezért ezzel kapcsolatos kérdésekkel (is) bombáztam már itthonról a Királyi Filmbizottságot. Ha netán válaszolnak, itt közzétesszük majd.

Egyébként maga a helyszín hatalmas élmény volt, érdemes megnézni akár Star Wars nélkül is. Íme pár kép, amiket ott lőttem:

Azért akadnak tanácsaim is azoknak, akik megnéznék a forgatási helyszínt. Egyrészt érdemes lesz megvárni a IX. epizód BluRay-megjelenését, várhatóan 2020 nyarát/őszét, mert abból konkrét képkockákat lehet majd nagy felbontásban kifotózni és annak nyomán keresgélni. Addigra valószínűleg a helyi beduinok is felismerik majd, hogy érdemes külön túrát építeniük a különféle filmforgatási helyszínek meglátogatására (részben itt forgott pl. a Mentőexpedíció is Matt Damonnal). Ebben az esetben könnyebb dolga lesz az utazónak, mint most, de lehet, hogy jelenleg sem lehetetlen a küldetés. A Rum vádi látogatóközpontja előtt ugyanis szoktak feketézőnek tűnő túravezetők is parkolni, előfordulhat, hogy őket már most meg lehet győzni arról, hogy vigyék el az embert a forgatási helyszínre.

Akármikor mentek is, sok sikert, kalandorok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink