Az Ellenállás flottája a Skywalker korában

Már a Skywalker kora trailere előtt, magyar idő szerint hétfő este kidobtak egy kis teasert, melyben egy nagy Ellenálló flottát láthatunk. A legnagyobb figyelmet természetesen a Lázadók sorozatból jól ismert Szellem esetleges felbukkanása váltotta ki, de azért érdemes megnézni alaposan a többi hajót is. Szerencsére ezt megtette a Twitteren egy bizonyos @AdmiralNick22, így ránk már csupán a szemlézés és kiegészítés marad. Lássuk!

A cikk fő forrása a már említett Twitter thread, amelynek megtekintését minden olvasónak szívből ajánlok:

AdmiralNick22 (Aftab Ackbar Fan Account) on Twitter

ANALYSIS INCOMING. BE READY.

Egy másik Twitter-felhasználó, Mel Miniatures további hajókat is felfedezett, sőt egy sematikus ábrát is készített a felismert hajókról, illetve szintén meg kell említetni a SpaceShipsPorn nevű felhasználót, aki még a háttérben látszó halvány hajók egy részére is megoldást kínált. Persze most le kell szögeznünk, hogy ezen megoldások egy része csupán találgatás, szóval ekképp kezeljük!

Elképesztően menő lett a Skywalker kora előzetese
A kifejezetten hangulatosra sikeredett előzetes végre igazi, hosszabb belepillantást enged a filmbe. Rey története a végéhez közeledik, a roncsvadászból lassan jedi lesz (bár az első képeken épp mintha egy gyakorló sisakot földre hajítva türelmetlenül rohanna), de nincs egyedül, nagyon nincs. A Twitteren Matt Martin, a Lucasfilm Story Group oszlopos tagja azt írta, hogy sok remény van ebben az előzetesben: az Ellenállás már szép számban összegyűlt,  ott látjuk Rose-t, Dominic Monaghan karakterét,  Connix hadnagyot, a titokzatos mon calamari figurát, aki valószínűleg Ackbar admirális fia, és még sok más katonát. Különösen izgalmas a Jannah és Finn vezette „lovasroham” az egyik csillagrombolón, amely újabb fantasy-elemet csempész kedvenc űrfantasynkba. A trailer és az elemzés ITT TEKINTHETŐ MEG.

Nézzük ezen források  alapján, hogy milyen hajók vannak a képen, illetve hogy mit is tudunk róluk! Az alábbi képen beszámoztam a különböző Twitter-felhasználók által felismerni vélt hajókat. (Több hajó ismétlődik, így ez esetben egy-egy szám többször szerepel!). Természetesen a Millennium Falcon is a képen szerepel, de azt talán valamennyi rajongó felismeri.

1. Új Mon Cala cirkáló, az MC–75-öshöz hasonló

Az MC–75 csillagcirkáló a mon calamari flotta egyik ismert típusa, vélhetőleg ezeket a hajókat Ackbar admirális fia, Aftab Ackbar bocsátotta az Ellenállás rendelkezésére. Az MC–75 régi típus, a legismertebb példánya a Profundity, Raddus admirális vezérhajója,  mely a scarifi ütközetben harcolt. Ennek a típusnak egy módosított változatáról lehet szó, rögtön háromról is.

MC-75 (Wookieepedia)

2. Hammerhead korvett

A „pörölyfejű” korvett, rendes nevén Spyrna-osztályú korvett szintén fontos szerepet játszott a scarifi ütközetben. A hajó dizájnja még a Knights of the Old Republic játékban szereplő Thranta-osztályú korvettből származik, onnan került át a kánonban. Bár a nagyvásznon  a Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet filmben debütált , korábban már a Star Wars Lázadók animációs sorozatban is felbukkant, az ifjú Leia Organa ilyen hajókat jutatott Ezráék kezére.

Sphyrna-osztályú korvett (Wookieepedia)

16 érdekesség a 16 éves KotOR kapcsán
14.) A Hammerhead megjelenése – James Ohlen szerint nem egyértelmű, hogy Revan inspirációként szolgált Kylónál. Sokkal jobban tetszett neki a Hammerhead felbukkanása a Zsivány Egyesben, igaz, elsőre nem szúrta ki a hajót, amelynek dizájnja a KotOR köztársasági hajóitól lett átemelve – a játékos karaktere ilyen osztályú hajón tér magához a játék legelején. RÉSZLETEK ITT.

3. Szabad Virgillia-osztályú bunkerbontó

Ez a hajó már az új trilógiában, Az utolsó Jedikben bukkant fel, a Raddus cirkáló egyik kísérőhajójaként. A hajót ugyan a Koréliai Mérnöki Vállalat készítette, a típus a Virgilliai Szabad Társuláshoz köthető, mely a Lázadás egyik régi szövetségének számított, sőt a Virgillia még az Ellenállást is támogatta. A típus legismertebb képviselője a Ninka, Holdo admirális hajója.

Szabad Virgillia-osztályú bunkerbontó

4. Dorneai Braha’tok osztályú ágyúnaszád

Az ágyúnaszád a Star Wars egyik kevéssé ismert régi hajótípusa.  Legelőször A Jedi visszatérben bukkant fel,  természetesen az endori ütközetben, a Lázadó flottát gyarapítva. A dorneai hajók később a Lázadók animációs sorozatban is felbukkannak, Atollon ostromakor Dodonna tábornok flottájának tagjaiként néznek farkasszemet Thrawn főadmirális csillagrombolóival. A Braha’tok osztályú naszádok később a scarifi ütközetben is harcoltak, majd a yavini diadalt követően Dornea teljesen a Lázadók ügye mellé állt, további hajókkal támogatva a felkelőket. Még az Új Köztársaság idején is használatban voltak a naszádok.

Braha’tok-osztályú ágyúnaszád (Wookieepedia)

5. VCX–100 könnyű teherhajó

A típus a Lázadók animációs sorozat egyik „főszereplőjének” a Szellemnek a típusa. Hera Syndulla hajója, a galaxis egyik leggyorsabbja, és a Lázadás egyik fontos darabja. Sokak szerint kifejezetten magát a Szellemet látjuk a trailerben, a magam részéről reménykedem abban, hogy ez így is van, ám egyelőre nincsen hivatalos infónk minderről.  Hera Syndulla és a Szellem harcolt a scarifi és endori csatákban is.  Természetesen más VCX–100-as is volt a galaxisban, a hajó típusa a Solo: Egy Star Wars-történetben is elhangzik. Sőt, ahogy a későbbiekben még olvasható, akár más, ugyancsak Herahoz köthető hajók is szerepelnek a képen!

VCX–100 (Wookieepedia)

6. Nebulon–B kísérőfregatt

A koréliai korvett mellett talán a második legismertebb nagyobb lázadó hajótípus az EF76 Nebulon–B kísérőfregatt.  A hajót a kuati hajógyárak készítették, eredetileg a Birodalom céljaira, de a Lázadás szolgálatában váltak ismertté.   A hajótípus először A Birodalom visszavág végén bukkan fel,  később természetesen az endori ütközetben, illetve a scarifi csatában is megtaláljuk őket. Sőt Jan Dodonna zászlóshajója az Atollon Thrawnnal szembeni ostroma során is egy Nebulon–B fregatt volt, mely a Vanguard névre hallgatott.

EF76 Nebulon–B kísérőfregatt (Wookieepedia)

7. MG–100 CsillagErőd

Az Ellenállás bombázói Az utolsó Jedik elején bukkannak fel, és úgy tűnt, többnyire el is pusztultak ugyanakkor. A hajókat a Slayn & Korpil gyártotta, eredetileg az Új Köztársaság megbízásából. Később, a leszerelést követően, több ilyen hajó az Ellenállás kezére került, akik két osztagot is felszereltek belőle, Kobalt és Bíbor század néven. A Kobalt Század lövésze volt Paige Tico, Rose Tico hősi halált halt nővére is.

MG–100 CsillagErőd SF–17 (Wookieepedia)

8. Baleen osztályú nehéz teherszállító

Ez a hajótípus először Az ébredő Erőben jelent meg,  méghozzá Han Solo és Csubakka irányítása alatt.  Hanék hajója az Eravana névre hallgatott, mely egy igazi csempész kereskedelmi hajó, nagy mennyiségű rakomány szállítására alkalmas. Han és Csubi leginkább élelmiszert, egzotikus növényeket, illetve állatokat (rathtar!) szállítottak új hajójukon.

Baleen-osztályú nehéz teherszállító (Wookieepedia)

9. Razor Crest vagy SS–54 szállítóhajó

A képen 9-es számmal jelölt hajó meghatározása bizonytalan. Sokan, köztük magam is, A mandalore-i sorozat főhősének hajója, a Razor Crest felbukkanásában reménykednek. A hajóról nem sokat tudunk ezen kívül. A másik megoldás egy, A klónok háborúja animációs sorozatban felbukkant nagyvas, az SS–54 szállítóhajó. Ahogy a Razor Crest, úgy ez a gép is leginkább fejvadászok tulajdonában fordult elő eddig.

SS–54 szállítóhajó (Wookieepedia)

Kapcsolódó kép

Razor Crest (FutureOfTheForce)

10. U-szárnyú vadászgép

Újabb Lázadás korabeli gép, amely a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történetben játszott meghatározó szerepet, de emellett például a Lázadók animációs sorozatban is felbukkan. Az UT–60D U-szárnyú egy különleges fegyvere a Lázadók szövetségének, bár vadászgép néven fut, inkább repulzorhajó, mely sokoldalú hadműveleti célra felhasználható: egyszerre alkalmas csapatok szállítására, valamint, hogy azok számára légi fedezetet biztosítson. A legismertebb bevetésük a scarifi ütközethez köthető, Merrick tábornok Kék Századának tagjaiként.

UT–60D U-szárnyú vadászgép és légi támogató egység (Wookieepedia)

11. Pelta-osztályú fregatt

A Pelta-osztályú fregatt először A klónok háborúja egész estés animációs filmben jelent meg, később azonban inkább a Lázadók animációs sorozatban játszott jelentősebb szerepet. Egy Pelta volt ugyanis  a Phoenix Home, Jun Sato parancsnok zászlóshajója  a lothali lázadás elején. Jó látni, hogy a nagyvásznon is megjelenik!

Phoenix Home SWA

Pelta-osztályú fregatt (Wookieepedia)

12. Nebulon–C kísérőfregatt

A Nebulon–B kísérőfregattnál nagyobb C típus már az Új Köztársaság és a kuati hajógyár együttműködésének gyümölcse. A legismertebb Nebulon–C fregatt Az utolsó Jedikben látható, az Ellenállás Anodyne névre hallgató kórházhajója.

Nebulon–C kísérőfregatt (wookieepedia)

13. Vakbeor-osztályú teherfregatt

A Vakbeor-osztályú teherfregatt szintén Az utolsó Jedikben látható, illetve ugyancsak a kuati hajógyár terméke. A  típus célja eredetileg a kalózok elleni védekezés volt, ám ironikus módon éppen a kalózok körében lett népszerű. A VIII. epizódban felbukkant Vakbeort, a Virrasztót is éppen kalózoktól szerezte meg az Ellenállás.

Vakbeor-osztályú teherfregatt (Wookieepedia)

14. MC–80 mon calamari csillagcirkáló (Home One típus)

A 14. számmal jelölt hajó beazonosítása bizonytalan, talán egy MC–80A csillagcirkálót ábrázol. A hatalmas mon calamari csillagcirkálók nélkülözhetetlen egységei, parancsnoki hajói voltak a Lázadók Szövetségének. Bár egyes mon calamari admirálisok, mint Ackbar és Raddus már korán, a Mon Cala birodalmi megszállását követően csatlakoztak a Lázadókhoz, nagyobb flotta csak a yavini ütközetet követően állt össze, amikor Leia Organának és csapatának sikerült megszerezni a Mon Cala Kereskedelmi Flottát. Ennek a típusnak a legismertebb képviselője  Gial Ackbar admirális legendás zászlóshajója a Home One Talán a fia is valami hasonlót irányít?

Home One (Wookieepedia)

15. Szövetségi rohamfregatt

Nos ez egy izgalmas felvetés! De egyelőre természetesen csupán találgatás, miszerint a 15. számmal jelzett hajók rohamfregattok lennének. Bár az Utóhatás harmadik kötete szerint ezek a hajók kánonnak számítanak, viszont megjelenésük egyelőre a Legendák ködébe vész. A hajótípus ugyanis először  Timothy Zahn: A Birodalom örökösei regényében  szerepeltek, és annak képregény-adaptációjában ábrázolták így.

Képtalálat a következőre: „assault frigate mark i”

Rohamfregatt I. típus (FFG Community – Fantasy Flight Games)

16. Lancer-osztályú üldözőhajó

Ez a gép már visszavezet minket a kánon vizeire, ugyanis először A klónok háborúja animációs sorozatban jelent volna meg, ám végül az Asajj Ventress történetvonalat feldolgozó regényben, a Sötét tanítványban kapott szerepet mint  Ventress hajója, a Banshee. A típus később a Lázadókban is szerepelt, ilyen hajó ugyanis a Shadow Caster, mely Ketsu Onyo tulajdona. Talán Ketsu is felbukkan a IX. epizódban?

Lancer-osztályú üldözőhajó (Wookieepedia)

17. DP20 fregatt és Consular-osztályú cirkáló

A 17. számú hajó feltehetően részben DP20 fregatt, vagy más néven koréliai ágyúnaszád lehet. A fregatt eredetileg az Egy új remény egyik látványtervén alapul, először a Legendák képregényeiben jelent meg ténylegesen, majd a Force Unleashed II-ben is találunk hasonló hajót. A kánonba a Marvel Star Wars képregény-sorozata vezette be. A SpaceShipsPorn nevű Twitter-felhasználó azonban felhívta arra a figyelmet, hogy csak a gépház emlékeztet a DP20-ra, a pilótafülke inkább a Consular-osztályú cirkálóra hasonlót, ilyen hajó szállította a  Baljós árnyak elején Qui-Gon Jinnt és Obi-Wan Kenobit  a szerencsétlen kimenetelű tárgyalásra a neimoidiaiakkal.

Consular-osztályú cirkáló (Wookieepedia)

DP20 fregatt (Wookieepedia)

18. Vigil-osztályú korvett

Ez is csak egy feltételezés, miszerint a 18. szám a Vigil-osztályú korvettet takarja. A hajó egyelőre csak a Legendákban létezik, eredetileg egy Ansel Hsiao nevű rajongó találta ki, onnan került át a Bővített Univerzumba.

Vigil-class corvette (Fractalsponge)

Vigil-osztályú korvett (Wookieepedia)

„Tovább is van, mondjam még?”

A SpaceShipsPorn nevű felhasználó egyéb halvány hajókontúrokat is megpróbált beazonosítani a képeken. Ezek körülbelül annyira bizonytalanok, mint a fent jelzett Vigil, de azért érdemes szót ejteni róluk. Ilyen például az  Acclamator-osztályú rohamhajó,  mely a klónháborúk korában volt leginkább használatban, ám még az Új Köztársaság is alkalmazta. Ilyen típusú volt ugyanis a Loadstar, a Hera Syndulla tábornok vezette csapásmérő egység zászlóshajója.

Szintén az előzménytrilógia korszakába vezet minket vissza a  Lucrehulk-osztályú csatahajó, amely a Baljós árnyakban jelent meg  mint a droidhadsereg vezérlőhajója. Érdekesség, hogy a Lázadás később egy ilyet is használatba vett, ráadásul ezúttal is Hera Syndulla volt az, aki vadászpilóta-kiképzőbázist működtetett rajta.

Acclamator-osztályú rohamhajó (Wookieepedia)

Lucrehulk-osztályú csatahajó (Wookieepedia)

Ugyancsak elképzelhető, hogy a Millennium Falcon mellett egy másik YT teherszállító is szerepel a képen, méghozzá egy YT–2400-as. Ez a típus leginkább a Shadows of the Empire játékból ismert sokaknak, Dash Rendar hajója volt ilyen. Az YT–2400 azonban a kánonban is megjelent, már az Egy új remény 1997-es, felújított változatában is megfigyelhető, Mos Eisley felett elrepülve. Később, a Lázadók sorozatban Mart Mattin, Sato parancsnok unokaöccse és az általa irányított Vasosztag használ ilyen típusú hajót.

A Star Wars Explained pedig a  Katooni-t, Hondo Ohnaka kapitány új, Tribune-osztályú könnyű teherhajóját  is felfedezni vélte, bár lehet csupán a remény beszélt belőle. Mindenesetre én vele reménykedem. Végezetül még az Auzituck vuki szállítóhajót kell megemlíteni, mely szintén a Lázadókból származik.

YT–2400 (Wookieepedia)

A Katooni, Hondo Ohnaka hajója (Wookieepedia)

Auzituck szállítóhajó (Wookieepedia)

Nyitókép: Az Ellenállás flottája a Skywalker kora előzetesében (Lucasfilm)

43 év kellett, hogy látványtervből vászonra kerüljön ez a birodalmi űrhajó
1975-ben készült el a birodalmi elfogócirkáló látványterve, amelyre a Solo: Egy Star Wars-történet előkészítése során bukkantak rá, majd kanonizálták is a dizájnt. RÉSZLETEK ITT.

Legfontosabb posztjaink