Abrams: A feleségem győzött meg, hogy elvállaljam a IX-et

J. J. Abrams (Christie Hemm Klok / Fast Company)

J. J. Abrams átfogó interjút adott egy üzleti magazinnak, amelyben hosszasan mesélt arról, miért volt számára hihetetlenül nehéz döntés visszatérni a Skywalker-saga lezárására. Mint mondta, roppant rövid idő alatt kellett szinte a semmiből olyan filmet csinálniuk, ami követi Az utolsó Jediket (amire nem sok ráhatása volt), valamint kilenc film történetét zárja le.

„Nem nekem kellene itt lennem” – mondta a Fast Company nevű amerikai üzleti magazinnak adott interjújában J. J. Abrams, az egyelőre cím nélküli Star Wars IX. rendezője arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy hirtelen nekiadták a filmet, miután kirúgák Colin Trevorrowt. Mint mondta, úgy volt, hogy más projekten dolgozik majd, amikor Kathleen Kennedy felhívta és megkérdezte: „Tényleg, komolyan fontolóra vennéd, ha arra kérnénk, hogy gyere a fedélzetre?” Aztán minden gyorsan történt, de elmesélte, volt egy pillanat, amikor úgy gondolta, mégsem csinálja tovább.

„Elkezdtem félni attól, hogy elkezdjem, túlságosan belefolyjak, mert túlságosan szeretem a Star Warst, és úgy éreztem, mintha… Mintha veszélyes dolog lenne túl közel lenni valamihez, aminek sorsát ennyire a szívemen viselem”

– fogalmazott az elbizonytalanodásáról J. J. Abrams. Úgy érzi, Az ébredő Erővel úgy tudott új színészeket, új karaktereket és történetet bemutatni, hogy annak volt szíve, embersége, humora és volt benne meglepetés is. „Persze, tudom, hogy a film kapott kritikákat, de mégis úgy érzem, hogy jól megoldottuk” – jelentette ki a filmes, aki nagyon örült, hogy elkészülhetett a hetedik epizód.  Amikor arra kérték, hogy térjen vissza, úgy érezte, a tűzzel játszik. 

„Azt gondoltam, minek menjek vissza? Elértük, hogy működjön [az új trilógia – a szerk]. Mi a frászt gondoltam? És volt egy pillanat, amikor tényleg kimondtam: »nem«. De Katie [McGrath, Abrams felesége – a szerk.] győzködni kezdett: »Meg kéne csinálnod«. Az első gondolatom az volt, vajon találkozott valakivel? Aztán eszembe jutott, hogy a legtöbb dologban igaza szokott lenni”

– mesélte Abrams, aki szerint felesége – aki a Bad Robot produkciós cégük ügyvezetője is egyben – azért mondta, mert látta, hogy ez egy jó lehetőség arra, hogy együtt lezárják a történetet, amit elkezdtek. Abrams elárulta, az utolsó dolog volt az agyában, hogy visszamenjen, pláne úgy, hogy már bejelentették a premier dátumát, miközben még nem volt forgatókönyv… Két évük volt a döntéshozataltól a premierig, ez szokatlanul rövid idő úgy, hogy üres lappal indítottak. Tudta, hogy társíróra lesz szüksége, ezért miután igent mondott, a legelső dolga az volt, hogy megkereste Chris Terriót, akit évek óta csodált. Terrio pedig sikítva reagált – részben az izgatottságtól, részben a félelemtől. „Addig nem is realizáltam, de pont egy olyan emberre volt szükségem, aki sikítva reagált arra, hogy Star Warson dolgozhat” – mondta J. J. Abrams, akinek ez és felesége támogatása adott hitet ahhoz, hogy meg tudja csinálni a IX. részt a körülmények ellenére.

Abrams: Nem befolyásolt minket Az utolsó Jedik fogadtatása
Egy díjátadón nyilatkozott Az ébredő Erő és a IX. epizód rendezője, egyebek közt arról, mikor tudhatjuk meg végre utóbbi címét, illetve hogy milyen volt együtt dolgozni Billy Dee Williamsszel. RÉSZLETEK ITT.

„Nem panaszkodásból mondom, de olyan helyzetek adódtak, amikor kurázsiból, megérzésből kellett döntéseket hoznunk” – jelentette ki Abrams, aki elmesélte, a Lost: Eltűntek pilotepizódját borzasztóan rövid idő alatt kellett megalkotnia Damon Lindeloffel. Nem volt idejük sokszor átgondolni a döntéseiket, ez a tapasztalat segítette Abramst a kilencedik rész munkálatai során. Ismét leszögezte, hogy  Rian Johnson más irányba vitte a történetet Az utolsó Jedikkel, ami azt eredményezte, hogy utóbbira is kellett reflektálniuk a IX-ben. 

„Úgy kellett megcsinálnunk ezt a filmet, hogy nemcsak azt kellett követnünk, amit mi csináltunk, hanem azt is, amit tőlünk függetlenül valaki más. Ráadásul kilenc filmet kellett lezárnunk. Ugyan voltak nagyívű elképzelések, ideák évtizedekkel korábbról, hogy merre kell haladnia a történetnek, Lawrence Kasdannel is kidolgoztunk ötleteket a VII. idején,  az átfogó struktúra hiánya hatalmas kihívás elé állított minket”  – sorolta a nehézségeket J. J. Abrams. Ugyanakkor elmondta, sokkal könnyebben átrágták magukat ezeken a nehézségeken, sok mindent sikerült megoldaniuk, amiről az elején még fogalmuk sem volt, hogyan fog menni.

„Úgy érzem, eljutottunk oda, hogy most már azt mondhatom, valami nagyon különlegeset alkottunk meg. Úgyhogy nagy megkönnyebbülés, hogy meg tudtuk csinálni”

– fogalmazott végül pozitívan a rendező. A beszélgetés egy későbbi szakaszában elárulta, nem igazán szokta érdekelni, hogy egy történetnek mi az eredete, ha abból jó produkciót lehet csinálni, akkor nekiveselkedik. Mint mondta, sosem lehet elég hálás Kathleen Kennedynek, hogy felhívta. Szerencsésnek érzi magát és rengeteget fejlődött azzal, hogy olyan nagy franchise-okon is dolgozhatott, mint a Star Wars és a Star Trek.

Abrams az interjú további részében főként arról mesélt, hogyan működtetik a Bad Robot nevű cégét és hogy milyen projektekkel foglalkoznak. Szó esik arról is, minek tartja önmagát, valamint hogy kik voltak a példaképei és hogyan látja a tévés–filmes produkciós világot, és hogy miért tör be a játékok és a zene piacára. A teljes interjút itt lehet elolvasni:

Exclusive: J.J. Abrams on Star Wars, Apple, and building Bad Robot into a Hollywood force

J.J. Abrams, one of Hollywood’s most successful and prolific TV creators and filmmakers ( Lost, Alias, Cloverfield, Star Trek), rarely participates in profiles or interviews that go beyond promoting a specific project.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink