A Baljós árnyak megváltoztatta a rajongótábort

Egy ausztrál cikk vizsgálta, milyen máig ható árnyakat vetett a rajongótáborra a Baljós árnyak húsz évvel ezelőtti megítélése.

Már 20 éve annak, hogy a Baljós árnyak felültette a Star Wars rajongókat egy érzelmi hullámvasútra. A film évfordulója kapcsán adott interjút Dan Golding, a Star Wars After Lucas írója, hogy Ausztráliában miként érintette a rajongókat a film híre és miként reagáltak miután a mozikban bemutatták.

Twenty years on, we’re still feeling the aftershocks of The Phantom Menace

The prequel turned 20 this week and its influence is still felt in CGI-heavy films and the moans of fans dissatisfied with everything from Game of Thrones to the latest adventure in a galaxy far, far away, writes Cameron Williams.

A film bemutatása nagyjából egybeesett azzal a – mára már hétköznapivá vált – jelenséggel, hogy egyre több embernek volt hozzáférése az internethez. (Bár akkor még az 56k-s betárcsázós modemnél jobbat álmodni sem lehetett.) Ilyen internethozzáféréssel  a film trailerének letöltése csupán egy órát vett igénybe, már ha nem telefonált valaki a letöltés közben. 

A Jedi visszatér után a fanok rajongásuk tárgyát mindössze könyvekben, képregényekben és játékokban követhették, de sokaknak ezek a médiumok még manapság sem szimpatikusak, így az új film híre sokkal nagyobb tömegeket érintett meg.

Senki nem akart lemaradni az új cuccokról, játékokról már azelőtt megvásárolták őket, mielőtt látták volna a filmet, rengetegen bepörögtek az új vörös kardos, duplapengés ellenféltől, az új idegenektől (még Jar Jar-ért is odáig volt mindenki), a droidseregtől.

Aztán bemutatták a filmet.

A filmmel szemben állított hatalmas elvárásoknak a film természetesen nem volt képes megfelelni, így a premier után csalódott tömegek kullogtak haza. A negatív vélemények egymásra találásában az internet hasonló szerepet játszott, mint a trailer megjelenésekor. Filmkibeszélő oldalak már léteztek, így a túl magas elvárásokat, csalódást és elutasítást meg lehetett másokkal beszélni online is.

A manapság sok rajongótáborban (különösen Star Wars rajongói körökben) jellemző elutasító/megmondó/birtokló hozzáállás első szikrái jelentek meg ekkor.

Nyitókép: A Baljós árnyak plakátjának részlete (FilmDaily.co)


Fontosabb cikkeink a Baljós árnyak premierjének 20. évfordulója kapcsán:

Legfontosabb posztjaink