Rian Johnson: A Star Wars biztosan nem ártott

Az utolsó Jedik rendezője a Vox mozimagazinnak nyilatkozott telefonon. Szemle.

„Sosem írok úgy, hogy hozzáképzelem egy szereplőhöz az őt játszó színészt. Ebben a fázisban még próbálom magam függetleníteni a színészektől”

– fogalmazott új filmje, a Tőrbe ejtve kapcsán a magyar Voxnak adott interjújában Rian Johnson. Az utolsó Jedik rendezője elárulta, szerinte azért sem jó egy konkrét színészre gondolni forgatókönyvírás közben, mert az féken tartja a kreativitást. „Lehet, hogy lenne az elképzelt színésznél egy sokkal jobb lehetőség, de mivel ragaszkodsz az eredeti elképzelésedez, egyszerűen nem veszed azt észre” – mondta, hozzátéve, hogy íráskor mindig különleges karaktert próbál alkotni, amihez majd egy színész hozzáadja, amit csak ő tud hozzáadni.

Az interjú jórészt az új, Agatha Christie-ihletésű filmmel kapcsolatos kérdésekből és válaszokból állt, de Johnson filmművészeti hozzáállásáról megtudattunk még ezt-azt. Például kiderült, hogy vannak olyan filmkészítő barátai – még főként csoporttársak –, akikkel megosztják egymás között a filmes terveiket, forgatókönyveiket, olykor tesztvetítést is tartanak. Így fogalmazott: „Hihetetlenül sokat segítettek. Rengeteget jegyzeteltem a beszélgetéseink során, és komolyan vettem mindazt, amit mondtak. Időnként persze olyan dolgokat is mondanak, amit az ember nem szívesen hall, de

nem szabad befogni a füled, nyitottnak kell lenned a véleményükre.”

A Vox újságírója arról is kérdezte Rian Johnsont, mit gondol a digitális fiatalító technikákról – emlékezhetünk, Leia hercegnőt is így láthattuk Gareth Edwards és Tony Gilroy filmjében, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történetben.

„Nézőként engem eléggé zavar ez a technológia. Elvonja a figyelmem. Oké, láttam már rá példát, hogy jól működött, de többnyire  csak arra jó, hogy kiessek a filmből, és ne a történetre, hanem a furcsa, digitálisan megfiatalított arcra figyeljek.  Ettől még nem vagyok ellene a technológiának, sőt, biztos vagyok abban, hogy hamarosan el fog érni egy olyan pontot, amikor már tökéletes lesz az illúzió” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Rian Johnson. Hozzátette, sosem tartozott azon filmkészítők közé, akik minden áron ki akarnak próbálni új techológiákat.

„Sosem a technológia oldaláról közelítek a filmezéshez. Én csak használom azt, ha úgy érzem, szükségem van rá a történetmeséléshez”

– jelentette ki a rendező, aki az interjúban elárulta, a horror zsánerében nem szívesen alkotna, mert nem ért hozzá eléggé, idegennek érzi. Rian Johnson arról is mesélt, hogy nagy családban nőtt fel, és ez minden bizonnyal nyomott hagyott a filmen is, amely szintén egy nagy famíliáról szól. Beszélt továbbá arról, hogy a politika megjelenik a filmben, de nem akart „nagy, politikai üzenetet” lenyomni a torkunkon. Mint mondta, ugyan manapság frusztráció jellemzi az amerikai társadalmat, „jól esett egy olyan történetet elmesélni, amiben vannak jó emberek és úgy ér véget a sztori, ahogy Isten akarná, hogy véget érjen”.

Katherine Langford és Rian Johnson a Tőrbe ejtve forgatásán (Freeman Film)

Elárulta azt is, a Tőrbe ejtve régi, tíz éves terve volt, és amikor végzett a Star Wars nyolcadik epizódjával nekikezdett a megvalósításának. Arra a kérdésre, hogy Az utolsó Jedik után könnyebb volt-e finanszírozókat találni a filmhez, így válaszolt:

„Nem feltétlenül. Szerintem már a Looper után is összeállt volna a film büdzséje, végtére is egy nagyon közönségbarát film a Tőrbe ejtve, ilyen szereplőgárdával pedig nem annyira nehéz összehozni a költségvetést. Persze azért el kell ismernem azt is, hogy a Star Wars biztosan nem ártott.”

Nyilatkozott arról is, hogy milyen tervei vannak. Mint mondta,  sok filmötlete van. Amikor befejez egy filmet, belenéz abba a vödörbe az agyában, ahol ezeket tárolja és igyekszik eldönteni, melyik ötletből készítsen filmet legközelebb.  Félkész forgatókönyvei viszont nincsenek, de örülne, ha lennének, mert akkor már csak egy fél sztorin kellene dolgoznia.

Rian Johnson (középen) a Tőrbe ejtve forgatásán (Freeman Film)

A Tőrbe ejtve november 28-án érkezett volna a magyar mozikba, ám ez 2020. január 2-ára csúszott. Megkerestük ez ügyben a forgalmazó Freeman Filmet, akik ezt írták válaszul:

„Rajtunk kívül álló okok miatt a bemutató valóban átkerült január 2-ára. Minden próbálkozásunk ellenére a felettünk álló nagyobb hatalmak döntésén sajnos nem tudunk változtatni.”

Tettünk egy próbát e téren Rian Johnsonnal is, aki meglepetésünkre válaszolt a megkeresésünkre a Twitteren. Mint írta, nem tudja, mi lehet a csúszás oka, ez az egyes földrajzi területeken múlik. „Sajnálom!” – írta.

Rian Johnson on Twitter

@BenFoldi 🙁 No idea – it’s up to the individual territories, I’m sorry!

Továbbra is úgy áll, lesz még Star Wars filmje Rian Johnsonnak
Erről maga a rendező nyilatkozott a Deadline The Contenders Los Angeles elnevezésű rendezvényén. Ugyanitt az is kiderült, Az utolsó Jediket ért online kritikák inspirálták új filmje, a Tőrbe ejtve egyik karakterét. RÉSZLETEK ITT.

Nyitókép: Rian Johnson a Tőrbe ejtve forgatásán (Freeman Film)

Legfontosabb posztjaink