Nem a Disney, hanem George Lucas csinálta meg a Han–Greedo pisztolypárbaj új verzióját

Feltehetőleg egy téves tweetből indult világhódító útjára egy információ, amely azonban hamisnak bizonyult: nem módosította a Disney tulajdonolta Lucasfilm az Egy új remény ikonikus jelenetét.

A Star Wars Visual Comparisons „szúrta ki”, hogy a kedden elindult Disney+ streaming-szolgáltatáson elérhető Egy új reményben „megváltoztatták” a Han–Greedo pisztolypárbajban a lézerstukkerek elsülésének időpontjait. A Twitter-felhasználó azt írta, ugyanabban a képkockában lőnek a felek, ami változtatás a korábban ismert verzióhoz képest. Hiába tette helyre az információt később ugyanez a felhasználó ugyanebben a threadben, a „hír”– miszerint a Disney megváltoztatta a jelenetet – szárnyakat kapott és bejárta a világot.

Az egyébként többnyire megbízható StarWarsNewsNet.com – amelynek szerkesztője, John Hoey nyáron írt a CSH40 c. vélemény-cikksorozatunkba – elsők között vette át, de azóta sem tette helyre a dolgot. Megtette azonban Anthony Breznican, a Vanity Fair újságírója. Mint írta, a Lucasfilmtől erősítették meg számára, hogy a változtatást még George Lucas hajtotta végre 2012-ben, azaz nem a Disney követte el. (Más kérdés, hogy a cikkben szereplő évszám valószínűleg hibás, és nem 2012, hanem 2011 volt az, akkor jelent meg a Blu-Ray változat, amin már az itt sorolt változtatások is láthatóak voltak.)

Ugyan az eredeti verzióban Han Solo lőtt először, 1997-ben George Lucas azonban úgy módosította a jelenetet, hogy Greedo süsse el előbb a fegyverét, és ez a 2004-es változtatáskor is megmaradt. Varga Csongor, A Star Wars művészete Facebook-csoportból és a Holonet Krónikákból cikkünk megjelenése után ezt írta: „Szerintem nem sokan vették észre, de 1997-ben Han KETTŐ lövést adott le, rohadt gyorsan. A 2004-es DVD kiadáson Greedo és Han lövései között kevesebb idő telik el. 2011-ben, a Blu-Ray verzióban pedig Han csak egyszer lő.” A 2011-es változatban azonban nincs benne a cikk végén szereplő Greedo mondat, így a 2012-es egy ötödik változata a jelenetnek.

Lucas egy 2015-ös portrécikkben meg is indokolta, miért nem lőhetett Han elsőként:

„Han Solo arra készült, hogy elvegye Leiát, de ha visszanéztél, csak azt láttad, hogy ő egy hidegvérű gyilkos. Mitologikusan gondolkodtam és feltettem magamnak a kérdést: cowboyként, John Wayne-ként kellene viselkednie Han Solónak? Igennel feleltem. Ha te vagy John Wayne, senkire nem lősz rá elsőként – meghagyod nekik, hogy övék legyen az első próbálkozás.”

Ezt a magyarázatot persze a 2012-es újbóli átdolgozás felülírja, hiszen ott egyszerre lőttek a felek. Így viszont a rajongótábort olyannyira megosztó kérdésre – azaz hogy ki lőtt előbb – nem is lehet felelni. Azaz Lucas a franchise eladása előtti egyik utolsó tette az egyik legdiplomatikusabb is volt egyben. Itt meg lehet nézni a jelenet összes verzióját egyben:

Garrett McDowell on Twitter

Well, they’ve done it again. #DisneyPlus appears to have altered the infamous Han and Greedo scene from #StarWars. See for yourself. https://t.co/6aGqwoOrzF

Más kérdés, hogy aztán a Disney tulajdonolta Lucasfilm felülírta az egészet azzal, hogy a Solo: Egy Star Wars-történetben bemutatták, Han képes volt előbb lőni az ellenfelénél. Lawrence Kasdan forgatókönyvíró pedig azt nyilatkozta, ő mindig is úgy képzelte, Han lőtt előbb. De ahogy mondani szokás, ez már egy másik (Star Wars) történet.

„A Solo vége felé Han lepuffantotta mentorát, az őt éppen meggyilkolni szándékozó Beckettet. Azonban a filmből az is kiderül, ez tanult viselkedés: Han pont Beckettől leste el, hogyan kell cinikusan és gyanakvóan szemlélni a világot, úgy, hogy mindig arra számítson az ember, hogy el fogják árulni. Han azonban eredendően jó, azaz normál esetben sem Beckettet, sem Greedót nem lőtte volna le, így van igazság George Lucas szavaiban.” (A pont, ahol a Lucasfilm élesen szakított Lucas örökségével – RÉSZLETEK ITT.)

Maclunkey!

Az Egy új remény ominózus képsorában van másik apró változtatás: Greedo a lövések előtti utolsó pillanatban még mond valamit, amit a felirat nem fordít re, az angol nyelvhasználók pedig így írtak le: „maclunkey” (avagy „meklánki”).

A szó egyébként nem itt bukkant fel először a kánonban, hanem még a Baljós árnyakban, ahol Sebulba illeti e kifejezéssel Anakin Skywalkert. Igaz, kicsit máshogy ejti („makalonki”), de ez eredhet abból, hogy a rodiánok és a dugok máshogy beszélték a huttot. Az ottani jelenet szövegkörnyezete alapján olyasmit jelenthet, hogy „halál rád” vagy „megdöglesz”. Sean Buckley újságíró össze is hasonlította a kettőt a Twitteren:

Sean Buckley on Twitter

There’s more to #maclunkey than you think: @swankmotron remembered Sebulba using the word as a threat in Episode 1, so I did the homework — he was right. The pronunciation is different, but Greedo’s new last words were already established in Star Wars. That means a lot. https://t.co/pNwWPEqsiY https://t.co/t2aJYzUT9V

Mark Newbold, a Fantha Tracks vezető szerkesztője – aki szintén írt a nyári véleménycikk-sorozatunkba, a CSH40-beúgy fogalmazott, az ominózus szót valószínűleg az eredeti, 1977-es verzióhoz vették fel. Az azonban rejtély, miért került most vissza a filmbe, ahogy az is, miért nem derül ki, mit is jelent.

Nyitókép: A Han és Greedo párbaja utáni pillanat (20th Century Fox / Photofest)

Legfontosabb posztjaink