Így lett Star Wars zeneszerző John Williams

George Lucas kért tőle egy bizonyos stílust, ami végül a védjegyévé vált.

John Williams a Variety-nek nyilatkozott december közepén a Skywalker kora kapcsán – a filmmel és annak zenéjével kapcsolatos kijelentéseket itt szemléztük. Volt azonban a cikknek egy másik érdekes része is, amit külön is érdemes megemlíteni.

A zeneszerző ugyanis arról is beszélt, hogy Steven Spielbergnek köszönheti azt, hogy 42 éven át kiruccanhatott a messzi-messzi galaxisba. Spielberg mutatta be John Williamst George Lucasnak 1976-ban.

„Elmentem George ranchjára és megnéztem, miről szólna a munka. Úgy éreztem, hogy egy olyan világba kukkantok be, amilyet még senki nem látott korábban”

– fogalmazott John Williams a Variety-nek. A 87 éves zeneszerző úgy emlékezett vissza, hogy George Lucas klasszikus zenét kért, „hatalmas, magával sodró zenekarral, valami nagyon teátrálisat, operaszerűt”. John Williams erre így válaszolt:

„Csodálatosan hangzik. Nem az én stílusom, de megteszem, ami tőlem telik. Szórakoztató lesz.”

 John Williams Star Wars-ban hallott zenéje végül a saját stílusává vált.  Ő maga így jellemezte mindezt: „tonális, dallamos, témákból áll össze, amelyek révén a karaktereket zeneileg is azonosítani a szórakoztató, fényűző zenekarnak köszönhetően”.

Eredetileg Lionel Newman, a 20th Century Fox zenei igazgatója ajánlotta, hogy a London Symphony Orchestrával vegyék fel a később Egy új reményre átkeresztelt alkotás zenéjét, végül további öt Star Wars film zenéjét rögzítették velük.

Williams témáiból megannyi ikonikussá vált az elmúlt négy évtizedben. A Variety egyebek között a The Imperial March-ot említi mint Vader témáját, az előzményfilmekből pedig a Duel of the Fates-t emelte ki.

Imperial March & Duel of the Fates

Imperial March and Duel Of The Fates slightly reedited to synchronize Duel Of The Fates to cue in from the Imperial March. This edit uses two other fantastic tracks to help cue these epic songs together- Anakin vs. Obi-Wan and Search For The Millennium Falcon.

Az első film zenéjéért Oscar-díjat kapott, emellett további négy jelölést is begyűjtött. Megannyi Grammy-díjat is köszönhet a Csillagok háborúja számára alkotott zenéinek.

Nyitókép: C–3PO és John Williams (InsideTheMagic.net)

Legfontosabb posztjaink