„Furcsább volt, mint a Star Wars világa” – Star Wars a The Muppet Showban

Negyven éve ezekben a napokban készült el a The Muppet Show 417. epizódja, amelyben a Csillagok háborúja sztárjai tették tiszteletüket a műsorban. Anthony Daniels az életrajzi könyvében mesélt minderről.

1980. január 15-e és 18-a között készült el a The Muppet Show 417. epizódja, amelynek a Csillagok háborúja sztárjai voltak a vendégei. A sztoriban Breki távoli unokatestvére, Luke Skywalker „furcsa pulykáktól” akarja megmenteni Csubakkát, majd a Malacok az űrben c. jelenetben a Frank Oz által mozgatott Miss Röfivel is találkozott. Az epizód teljes szövegkönyvét el lehet olvasni a Muppet Wikin, ide kattintva.

A forgatásról C–3PO megformálója, Anthony Daniels is mesélt életrajzi könyvében, az I am C–3PO-ban. Állítása szerint, mint mindenki a bolygón, ő is szerette a show-t, amelyben végre szerepelhetett is.

„Mark (Hamill), Peter (Mayhew) és jómagam 1980. január 17-én átsétáltunk a Boreham High Streeten a mi stúdiónkból az övékbe, az ATV-ébe. Annyira boldog voltam az ismerős, kicsit ócska színfalak mögött, ami náluk a díszlet volt. Felismertem az epizódokból, amit láttam, majd felbukkant Jim Henson karja, Brekiként. Ennél is profetikusabban tűnt fel Miss Röfi, Frank Ozhoz csatolva. Annyira varázslatos volt. Nagyon élveztük. A stáb teljesen elhivatottan figyelt a furcsa öltözetű színészekre. Annyira otthon éreztem magam. A producerek roppant tisztelettudóak voltak és lenyűgözte őket, hogy ott vagyunk”

– mesélte könyvében Anthony Daniels. Állítása szerint  a The Muppet Show díszlete „furcsább volt, mint a Star Wars világa”, de ennél is furcsább élmény volt, amikor C–3PO-nak szteppelnie kellett.  Daniels évtizedekkel később megtalálta a jegyzeteket, amelyek a koreográfiájáról szólnak. „Súlypont a balon, hopp a jobbra, balt közelebb húzni, és még négyszer” – szólt a koreográfia egyik része.

„Hihetetlen belegondolni, hogy képes voltam kivitelezni egy rövid táncot összesen hat alkalommal, miközben végig Threepio jelmezét viseltem”

– fogalmazott az élményről Anthony Daniels, aki azt is hozzátette, mennyire elfáradt e tánc során. Elmesélte továbbá, hogy amikor visszatért az ATV stúdiójába, hogy felvegye a végleges hangsávot C–3PO-hoz, látta, hogy egy fickó egy kanalat ütögetett egy fémedényhez – ez volt C–3PO táncának hangja.

45 éves lett a kép, ami miatt Daniels elvállalta C–3PO szerepét
Anthony Daniels nem lelkesedett, de Ralph McQuarrie látványterve mindent megváltoztatott. RÉSZLETEK ITT.

Forrás: Anthony Daniels: I am C–3PO. The Inside Story. Dorling Kindersley, London, 2019. 99–100. o.

Nyityókép: Star Wars a The Muppet Show-ban (Pinterest)

Legfontosabb posztjaink