Európa első Star Wars múzeumában jártunk

Beszámoló a Ziro.hu szerkesztőségének látogatásáról az Outpost One-ban (Dassow, Németország).

2019 valóban egy ünnep a Star Wars rajongók számára, amely a magyar rajongói társadalom szempontjából igazi évfordulós év, hiszen portálunk is büszkén ünnepelte a Csillagok háborúja magyarországi bemutatásának 40., A Jedi visszatér 35., míg a Baljós árnyak 20. évfordulóját. Az ünnepi hangulatot fokozza a Bálnában megtekinthető nagyszabású rajongói kiállítás. Aki azonban további Star Wars kiállításra vágyik, és kalandosabb kedvű, azok számára Németország is vonzó lehet, ugyanis ott állandó kiállításként Európa első Star Wars múzeuma fogadja a kíváncsi publikumot, melyet mi is meglátogattunk!

Szerkesztőségünk podkasztjának (Huttcast) harmadik epizódjában is beharangozott, a dassow-i Outpost One Star Wars-kiállításon tett látogatására 2019. augusztus 11-én került sor. A helyszínen Kádas István főszerkesztőhelyettes és jómagam képviseltük a Ziro.hu-t, s az élmény határozottan pozitív benyomást tett ránk. Maga az utazás is kalandos volt, ugyanis a Berlintől busszal mintegy négy órára lévő, a középkor századaiban virágzó Lübeck városába kellett először is eljutnunk, ahol egy még lehetetlenebb úticél, a kicsiny Dassow városkája várt ránk. (Tanulság: aki teheti, kocsival menjen, aki pedig nem, az ne a vasárnapot válassza a múzeum megtekintésére, ugyanis ilyenkor csak ritkán  jár a Lübeck–Dassow autóbuszjárat).

Na de maga a múzeum kárpótolt az utazás fáradalmaiért!

Az Outpost One nevű létesítményben mintegy 30 – részben már elkészült, részben még építés alatt álló – dioráma (háromdimenziós kiállítási makett) az eredeti filmtrilógia ikonikus jeleneteit örökíti meg, példamutató kidolgozottsággal.

Security Check Required

No Description

A kiállításra való belépéskor rögtön  Vader nagyúr a Tantive IV fedélzetére lépésének mása fogadott bennünket  – kiváló kezdés! Hamarosan már a Tatuin felszínén találtuk magunkat, ahol a rohamosztagosok előtt értünk Beru néni és Owen bácsi házához, amelynek lépcsőjén leereszkedve Mos Eisley kantinjába léptünk, még Hannal történt, némileg balul sikerült találkozása előtt futva bele Greedóba. Majd  Solo kapitánnyal és Csubakkával pózoltunk a rohamosztagosokkal vívott tűzharcjelenetben.  Innen átsétáltunk az első Halálcsillag fedélzetére, ahol a börtönblokk szintjén található hulladékzúzóból való szökés megtekintése után felkerestük Tarkin nagymoffot a parancsnoki hídon (természetesen fényképezkedve is a derék főkormányzóval).

Kádas István és a fiúk

Az űrállomás veszte után újabb lépcsőn felcaplatva birodalmi kutaszdroidba botlottunk, majd egy éhes wampa barlangjában találtuk magunkat, az ájult – és a plafonról alácsüngő – Luke Skywalker társaságában. Innen, elhagyva Hant és még egyben lévő tauntaunját, az  Echo-bázis orvosi részlegébe lépve Leiába és Hanba ütköztünk,  majd – mivel Darth Vader és hógárdistái már bejutottak a támaszpontra – angolosan távoztunk. Ezzel újfent a sith nagyúr társaságában találtuk magunkat, aki éppen válogatott fejvadászait igazította el küldetésükről. A Dagobah félreeső világába húzódva megpillantottuk Yoda mester nyugalmat árasztó kunyhóját, amely helyben fejlesztett köd mögül tűnt elő. Következő lépésünk Luke még építés alatt álló szembesülés-jelenete volt, ahol apja felfedte előtte, ki is ő valójában.

A szerző az Echo bázison

Ismét lépcsősor fogadott, majd bevonultunk Jabba palotájának tróntermébe, ahol a Hutt kartelltetoválásáig kidolgozott maffiafőnököt teljes életnagyságban pillanthattuk meg, a szomszéd terem falából előbukkanó Rancor-fejet megcsodálva már az Endor erdőségeiben jártunk,  a hatalmas istenség, C–3PO tiszteletére  rendezett szertartáson. Han Solo és Leia hercegnő kommandója és a velük szembenálló válogatott birodalmi erők megszemlélése után egy folyosóra léptünk, ahol válogatott Star Wars-járművek makettjei fogadtak, fénykardok és lézerstukkerek másolatait felvonultató vitrinek mellett. A folyosót két vészjósló császári őr zárta, ám mi elhaladtunk mellettük, belépve az Uralkodó kísérteties hangulatot árasztó tróntermébe a második Halálcsillagon.  A trónján ülő Sheev Palpatine-t két oldalról Darth Vader és Luke Skywalker fogta közre.  Ezután visszatértünk az Outpost One előcsarnokába, befejezve túránkat.

A kiállítást készítő nemzetközi csapat rendkívül alapos munkát végzett, mind a szereplők, mind a háttér kidolgozása megszólalásig élethű. Emellett dicséretet érdemel a jelenetek értő kiválasztása és a kiállítási tér kreatív használata is. Jóllehet, nem olcsó Magyarországról eljutni ide, ám minden Star Wars-rajongónak szívből ajánljuk!

További képek a galériánkban:

Legfontosabb posztjaink