„Életem első nagy hibája volt, hogy visszautasítottam a Star Warst”

Sokan tudják, hogy Al Pacinónak is felajánlották Han Solo szerepét az Egy új reményben, de hogyan mesélt erről az olasz-amerikai színész?

Megannyi színészt meghallgattak Han Solo szerepére, mire Harrison Ford lett a befutó. Állítólag eljátszhatta volna a karaktert Tom Selleck, Christopher Walken, Jack Nicholson, Robert De Niro, Burt Reynolds és Kurt Russell is, de Al Pacinónak is felajánlották. A színész az évek során többször is mesélt arról, miként utasította vissza a dolgot, ezt göngyölítjük most fel.

„Nem vagyok túl jó abban, hogy megítéljem, mi lesz jó. (…) A Star Wars is az enyém volt, de nem értettem a forgatókönyvet”

fogalmazott 2013-ban az Evening Standardnek adott interjúban. Mint mondta, akkoriban ő volt a feltörekvő sztár, akinek nagyon sok szerepet felajánlottak, például a Die Hardot is, ám azt is visszautasította. „Én csináltam karriert a srácnak” – mondta a szerepben később látott Bruce Willisről.

Ugyanerre hivatkozott 2014-ben, a Toronto Film Festivalon az MTV-nek nyilatkozva is. „Emlékszem, hogy amikor elolvastam a forgatókönyvet, nem értettem” – mondta, majd „újabb elszalasztott lehetőségként” hivatkozott a döntésére, hogy nem vállalta a szerepet. Elárulta azt is, hogy a készítőket nem érdekelte, jó volt-e a szerepre vagy el tudta-e volna játszani, csak az, hogy benne volt A keresztapában.

„– Nem bánok semmit.

– Azt sem, hogy visszautasította a Star Warst?
– Star Wars. Igen, az volt életem első nagy hibája.”

Ez a beszélgetés a The Talks 2015-ben megjelent interjújában szerepelt. Al Pacino láthatóan megbánta, hogy nem vállalta Han Solo szerepét. 2018 márciusában aztán két akkor új filmjének premierjekor beszélgetett Stephen Fry-jal Beverly Hillsben, egyebek között a Star Warsról is. Itt fejtette ki a legbővebben a dolgot:

„Megpróbáltam elolvasni, tényleg. Azt gondoltam, nem tudom, hogy ez mit jelent. Azt mondtam magamnak, »nem tudom, miért is csinálnám ezt meg«. (…) Akkoriban még inkább színpadi színész voltam, nem igazán tudtam, hogyan is kell jól elolvasni egy forgatókönyvet, csak azt láttam, hogy tele van párbeszéddel. Olvastam, de nehezen tudtam elképzelni a dolgokat. Elküldtem egy barátomnak és mentoromnak és azt mondtam neki »Charlie, el tudod olvasni ezt az izét? Elég sok pénzt adnának érte, ha elvállalnám« Hozzá kell tennem, akkoriban nem volt szükségem pénzre, volt belőle elég, legalábbis akkor azt hittem. Charlie visszaírt: »Nem tudom, mi a frászról szól«. Azt mondtam neki, én sem, mert nagyon nehéz volt elképzelni, amit Spielberg kitalált. Spielberg rendezte egyáltalán a filmet? [A közönségből egybehangzóan felelték neki: George Lucas, ő pedig a fejét fogta.] Oké, mindig elrontom, de Spielberg egy zseni, ahogy George Lucas is. (…) Én csináltam meg Harrison Ford karrierjét (nevetett)!”

Összességében tehát elmondható, Al Pacino azért nem fogadta el egykoron Han Solo szerepét az Egy új reményben, mert nem volt gyakorlata a forgatókönyv-olvasásban, nem tudta maga elé képzelni George Lucas vízióját, nem értette az egészet. A döntését pedig élete egyik legnagyobb hibájaként értékeli.

Nyitókép: Al Pacino (Nicolas Guerin / The Talks)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink