Égben Sétáló Luke és az evók – A Délmagyarország 1984-ben A Jedi visszatérről

Amerika gyermeteg – tudta meg az Alföld déli felének olvasótábora a Star Wars klasszikus trilógiájának zárórésze nyomán.

Nyilvánossá vált az Arcanum jóvoltából a Délmagyarország c. vidéki napilap teljes archívuma – írta meg a 444. Mivel előszeretettel olvasgatom régi lapok Star Wars-cikkeit, megnéztem, hogy a klasszikus trilógia kapcsán miket írt a Délmagyar.

Indokolatlan árkülönbség

(Délmagyarország, 73. évfolyam, 245. szám, 1983. október 16. vasárnap, 5. oldal)

Két említésre méltó írást találtam. Az első, egy 1983-as cikk egy olvasói levél kapcsán annak járt (volna) utána, miért volt eltérő a jegyár A Birodalom visszavág és az Egy új remény vetítései esetében.

„Bubai István (Barát utca 4 B) a következőket írja: a Szabadság Filmszínházban megnézte a Csillagok háborúja című filmet, amelyre 34 forintos elsőrendű jegyet vásárolt. A birodalom visszavág című filmre már csak 17 forintot kellett fizetnie az első osztályú iegy áráért. A filmek vetítési időtartama szinte óra-percre azonos volt: egy óra 55 perc. Olvasónk kérdezi, miért hát az árak közötti differencia, illetőleg milyen okok késztették a plakátok szerkesztőit, hogy I — II, résznek hirdessék a sorrendben elsőül látott filmet?”

– áll a cikkben. A problémakör ismert volt korábban is: a Csillagok háborúja címmel bemutatott Egy új remény rendkívül drágának számító jegyára és I.–II. részként való vetítéséről – szintén az Arcanum segítségével – magam is írtam a Magyar Nemzetben még nyáron, a bemutató 39. évfordulóján:

Két botrány is övezte a Csillagok háborúja hazai bemutatóját

Akkor kiderült, a minisztérium hazudott, mert túl drágán tudták megvásárolni a film vetítési jogait. A Délmagyar cikkéből egyébként végül nem is derül ki, hogy a két film jegyárai közti eltérést mi okozta. A MOKÉP magyarázata ugyanis totál hülyeség, de legalább érdekes adalék.

„a MOKÉP gépi feldolgozással határozza meg egy-egy film országos kötelező jegyárait. Ez az összeg attól is függ, milyen hosszú a kópia, következésképpen mennyi ideig tart vetítése. A csillagok háborúja és A birodalom visszavág esetében a kővetkezőképpen »alakulnak« a méterek és a percek. Az előbbi 3 ezer 504 méter, míg az utóbbi 3 ezer 410. A különbség tehát 94 méter a Csillagok háborúja javára, ami csak néhány perces differenciát jelenthet (mivel 90 méter 6–8 perc alatt pergethető le). Az ár közötti kétszeres különbség tehát szerény számításaink szerint indokolatlan. Mint ahogyan azt sem értjük, miért hirdették a Csillagok háborúját kétrészesnek, amikor jóval 3 ezer 500 méter feletti filmek esetében szabályos a kettéválasztás”

– olvasható a Délmagyarország írásában. A magyarázatot lásd a fent linkelt nemzetes cikkemben.

A Jeti visszatér, náthásan

A másik írás egy filmkritika: egy évvel később Domonkos László elmélkedett A Jedi visszatérről, ezt teljes egészében el lehet itt olvasni:

(Délmagyarország, 74. évfolyam, 215. szám, 1984. szeptember 13. csütörtök, 5. oldal)

Egészen vicces cikk evókokkal, bothonokkal. Ugyanakkor rávilágít egy tényre, amelyet csak Az utolsó Jedik old fel, erre a néhány szóra gondolok:

„Azt viszont megtudtam, pontosan mi a Jedi. Egy bizonyos lovag ha úgy tetszik, maga a felsőbb rendű ember: ez persze maga Luke Skywalker.”

Összességében izgalmas kritika, amely visszaadja ugyanazt az antiimperialista, mesegyalázó szellemiséget, mint az a hat, alig ismert kritika az Egy új reményről, amelyeket nyáron gyűjtöttem csokorba:

Hat alig ismert magyar Csillagok háborúja-kritika 1979-ből

Katt a képre és lájk!


Égben Sétáló Luke és az evók – A Délmagyarország 1984-ben A Jedi visszatérről was originally published in Ziro, a hutt holoüzenetei on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink