45 éves lett a kép, ami miatt Daniels elvállalta C–3PO szerepét

Anthony Daniels nem lelkesedett, de Ralph McQuarrie látványterve mindent megváltoztatott.

45 évvel ezelőtt, 1975. január 5-én készítette el első látványtervét a Csillagok háborújához a film miatt később világhírűvé vált művész, Ralph McQuarrie. Az első ábrázoláson C–3PO és R2–D2 kabinból történő kiszállása szerepelt.

„Artoonak három lábat adtam, arra gondolva, hogy úgy veti előre magát, mintha mankóval közlekedne. A tájat egy fotóról emeltem át [ami az oregoni partvidéken készült], mert tetszett a szikla, aztán hozzácsaptam a homokdűnéket” – mesélte Ralph McQuarrie később a Star Wars: Évről évre c. kötet szerint.

Ez volt C–3PO első ábrázolása, ám amikor George Lucas meglátta, nem is gondolhatta, mekkora jelentősége lesz a képnek.

Anthony Daniels az I am C–3PO c. önéletrajzi könyvében mesélte el, hogy mennyire nem volt kedve egyáltalán találkozni is George Lucasszal. Végül alávetette magát az ügynöke kívánságának és elment a Fox londoni irodaházába, ahol Lucas várta egy irodában – farmerben, kockás ingben, félszegen és udvariasan.

A beszélgetés egy festményekkel és rajzokkal kidekorált irodában zajlott. A társalgás egy pontján Lucas odavezette Danielst az egyikhez.

R2–D2 és C–3PO kiszáll a mentőkabinból (Ralph McQuarrie)

És innen átadjuk a szót az angol úriembernek (saját fordításomban):

„Bámultam. A világ megállt körülöttem. A kétkedésem elpárolgott. Beléptem egy új világba. Megfogott, magához láncolt. Ralph McQuarrie elkészített egy képet, amely megérintette a lelkemet.”

Daniels úgy érezte, amikor a McQuarrie-féle C–3PO szemébe nézett, hogy a droid ki akar lépni a való világba, vagy hogy ő akar bemászni az övébe. Másnap már meg is kapta a forgatókönyv éppen akkori változatát, amelyből C–3PO fogta meg leginkább – annak ellenére, hogy Lucas később arra utasította McQuarrie-t, hogy dolgozza át C–3PO-t, hogy a kinézete sokkal inkább gépszerű legyen, mint emberi.

Ahogyan mondani szokás, a többi már történelem.

A Disney-éra és a hagyománytiszelet – hét éve hunyt el Ralph McQuarrie
2012. március 3-án hunyt el a Star Wars világának megalkotója, Ralph McQuarrie. A művész hagyatékával nem múló és feltétlen tisztelettel bánik a Lucasfilm, látványtervei újra meg újra felbukkannak a mozivásznon. RÉSZLETEK ITT.

Legfontosabb posztjaink