Kathleen Kennedy: A rajongók ugyanúgy a történet gondozói, mint mi

Átfogó interjút adott a Lucasfilm fejese, amelyből kiderült, még nem tudják pontosan, melyik irányba induljanak a Skywalker saga lezárását követően. Arról is beszélt, mennyire fantasztikus lenne, ha George Lucas visszatérne a filmezéshez, de most a múzeuma leköti minden figyelmét.

„Amikor nincs alapanyagod, amiből dolgozhatnál, egy erős nézőpontú rendezőre van szükséged, aki képes megtalálni önmagát a történetben és annak karaktereiben. Azt hiszem, J. J. tökéletes példa erre” – fogalmazott Kathleen Kennedy, a Lucasfilm vezérigazgatója a Rolling Stone magazinnak adott interjújában. Mint mondta, szerencse, hogy J. J. Abrams olyan remek forgatókönyvírót vett maga mellé, mint Chris Terrio, ahogy az is, hogy már Az ébredő Erő előtt komoly kutatómunkát végzett.

„Nemcsak a filmekre gondolok, hanem arra is, hogy rengeteg olyan emberrel beszélt, akik már George-dzsal is e franchise-on dolgoztak, így J. J. jobban megérthette a mitológiát, amit George felépített. Mindig sokat beszélgetünk arról, hogy George számára nagyon fontos volt, hogy ezek a történetek valóban jelentenek valamit, van mondanivalójuk és van érzelmi magjuk”

– mondta a lapnak Kennedy. Azt is elárulta, a munkálatok során sokat nevettek Abramsszel, aki vicces és energikus figura.

„Tudjuk, milyen volt az előző nyolc film. Ismerjük a történetet. Úgyhogy ebben a filmben elővesszük, ami eddig történt, és igyekszünk kielégítően lezárni a történetet. Azt hiszem sikerült,”

– fogalmazott Kennedy, aki az interjúban többször használta ezt a kifejezést. Azt is elárulta, hogy szándékosan tesztelték a 8. epizóddal a rajongói elvárásokat, mert folyamatosan gondolkodnak azon, hogyan lehetne előrébb vinni a franchise-t, hogyan maradhat továbbra is releváns. „Természetesen nem szeretnénk újra és újra ugyanazokat a filmeket megcsinálni” – szögezte le Kennedy, akinek nagyon tetszett, amit Rian Johnson csinált. „Egészen különleges filmes. Nagyon értékeltem a merész húzásokat, amelyeket meglépett. Azt hiszem sokszor elfelejtik, hogy ha trilógiát csinálsz, az első részben felvázolod a helyzetet, a másodikban jön a konfliktus, a harmadikban pedig a lezárás” – jelentette ki Kathleen Kennedy, majd példaként felhozta A Birodalom visszavágot és az Indiana Jones és a végzet templomát, amelyeknél ugyancsak fordulatot vett a történetmesélés, de mint mondta, ez volt a lényegük.

Beszélt arról is, mennyire örül, hogy ennyire szenvedélyesek a rajongók, akik ennyire törődnek a franchise-zal. „Elhiszem, hogy olykor azt hiszik, nem hallgatunk rájuk, de ez nem igaz. (…) Ugyanúgy a történet gondozóiként tekintünk rájuk, mint önmagunkra. Olyan ez, mint egy partnerség” – emelte ki a Lucasfilm vezetője.

A Star Wars jövője

Kathleen Kennedyt a Skywalker sagától elszakadó további történetek kapcsán is kérdezték. Szerinte elképesztően nagy kihívás lesz, még a folyamat közepén járnak, de ennél többet nem kívánt elárulni erről. Arra a kérdésre, hogy akkor még nem döntötték el, hogy mi a következő lépés, határozott nemmel felelt.

„Különböző variációkat vizsgálunk meg, amelyekkel kezdhetünk valamit. El tudja képzelni. Most akkor vissza menjünk? Vagy előre? Ezek a kérdések mind felmerülnek. Maradjunk ebben a galaxisban? Vagy menjünk egy másikba? Az univerzum végtelen”

– mondta nevetve Kennedy. (Ez egyrészt utalhat arra, hogy bár a Disney 2022 decemberi premierrel számol a következő Star Wars film esetében, ez tolódni fog. Másrészt utalhat arra is, hogy a galaxis ma ismert határain kívül, például az Ismeretlen Területeken is játszódhat a közeljövő egyik új nagy Star Wars története.) Kennedy arról is beszélt, hogy még a legelején vannak annak a beszélgetésnek is, hogy mi lehetne Kevin Feige Star Wars-filmje, illetve arról sincs döntés, mikor készül majd el az alkotás.

Arra a kérdésre, meddig marad a Lucasfilm élén, nem adott egyértelmű választ. „Hogy mi történik a jövőben és hogy meddig csinálom még, azt nem tudom” – fogalmazott, de ezt megelőzően elárulta, nagyon élvezte, hogy George Lucas kérésére elvállalta a Lucasfilm vezetését és új korszakot nyitott a franchise-ban.

George Lucas visszatér?

Arról is beszélt, hogy George Lucas valószínűleg nem is sejtette, milyen nehéz lesz átadnia a franchise-t más kreatív szakembereknek, valószínűleg nem értett egyet J. J. Abrams Az ébredő Erő esetében meghozott minden döntésével sem – erre utalhatott Bob Iger könyve, amelyben megjelent, hogy Lucas nem volt maradéktalanul elégedett a 7. epizóddal. Kennedy azt azonban kiemelte, tudja, hogy Lucas nagyon elégedett az új filmek filmkészítési oldalával, főként az ILM munkájával.

Amikor meglátogatta A mandalore-i stábját, Lucas „olyan volt, mint egy kisgyerek”. „Azt hiszem, ismét kezdi berántani ez az egész, és kicsit sajnálja, hogy már nem ő rendezi a filmeket” – fogalmazott Kathleen Kennedy, aki kérdésre válaszolva elárulta, azt azért kétli, hogy vissza lehetne csábítani Lucast, pedig fantasztikus lenne, ha ismét szeretne részt venni ebben. Mint mondta, Lucas most a narratív múzeumára koncentrál, így kétli, hogy visszatérne a filmezéshez.

Nyitókép: Kathleen Kennedy a Star Wars Celebration Chicago rendezvény Skywalker kora panelbeszélgetésén 2019. április 12-én (Daniel Boczarski/Getty Images for Disney)

Legfontosabb posztjaink