George Lucas is kíváncsi a készülő magyar Vader rajongói filmre

A hét elején kezdték forgatni a Vader:  Egy rajongói film c. produkciót, amelynek ötletgazdájával és rendezőjével, Varga Dezsővel beszélgettünk. Elárulta, profi színész is segíti a munkájukat, pénzt pedig három vállalkozótól szereztek. A Lucasfilm rajongói filmes versenyére is beneveznek majd az alkotással, amely az eddigi legprofibb magyar rajongói film lehet.

– Honnan jött az ötlet?
– A három évvel ezelőtti szilveszteren ültem a kutyámmal a kazánházban otthon, néztük a Csillagok háborúját, hogy ne féljen a tűzijátéktól. Akkor jött az ötlet: filmezéssel foglalkozunk, minden eszközünk adott, az országban vannak jelmezesek és Star Wars-fanatikus barátaink is akadnak, így csinálhatnánk egy filmet.  Afféle szilveszteri fogadalom volt,  most pedig megtörtént az első „kapavágás”.

Star Wars – Vader – A Star Wars Fan-Film – Egy rajongói történet Trailer

James Luceno, A Sötét Nagyúr c. regénye alapján. Operatőr – Varga Zsolt, Varga Dezső, Gáll Péter CGI, 3D animation, Visual Effekt – Ádám László, Szabó Levente, Kémeri Csaba Smink, Maszkmester – Erdei Edina, Venczlik Ivett Dramaturgiai tanácsadó – Venyige Sándor Zene – Jhon Williams zenéje alapján, Balogh Ferenc Jr.

– Miért pont James Luceno Sötét Nagyúrja adta az inspirációt? Megfilmesítés lesz, vagy inkább csak ihletet adott a regény?
– A nehéz az volt, igen, hogy miről szóljon a film. Elkezdtem saját kútfőből írni egy történetet, de másfél oldal után kiderült, hogy ehhez én nem értek. A klasszikus trilógiához készült a legtöbb jelmez itthon: sok rohamosztagos és jedi van hazánkban. Így olyan sztorit kellett keresnem, amelyben ők kaphatnak szerepet. Zseniális Star Wars-regények jelentek meg, számunkra a 66-os parancs után játszódó Sötét Nagyúr tűnt tökéletes választásnak. Elolvastam, nagyon tetszett. Persze egy az egyben fölösleges megfilmesíteni a könyvet, ráadásul jogilag is problémás lehet, ezért inkább alapötletként szolgált, átírtuk a sztorit a saját szájízünkre. Így jött létre a forgatókönyv, ami még hetente változik kisebb-nagyobb pontokon.

– Mi a film alapsztorija?
– Az alaptörténet szerint pár klónegység megtagadja a 66-os parancsot, a néhány jedi túlélő számára zavaros minden. Vitatkoznak azon, hogy el kell-e bujdokolniuk vagy újra kell építeni a Jedi Rendet, meg kell keresniük egymást.

Az első forgatási napon felvett jelenetekben a jedik találkoznak egy elhagyott szeparatista bázison, ahol lecsapnak rájuk.

Vader számára teljesen szokatlan az őt életben tartó öltözet, emellett zaklatott is, csak az lebeg a szeme előtt, hogy kiirtsa a jediket. A film végén lesz egy nagy összecsapás is, a végkifejletet azonban nem árulom el.

Varga Dezső, a Vader: Egy rajongói film ötletgazdája és rendezője (Facebook)

– Egyeztettetek a Lucasfilmmel, kellett valamilyen engedélyeztetési folyamatot lezongorázni?
– Rajongói filmek esetében erre nincs szükség, persze vannak arra vonatkozóan kötelezettségek, mit és hogyan kell feltüntetni a filmben. Időnként rendez a Lucasfilm rajongói filmes versenyt, erre mi is benevezünk majd – az alkotás egyébként angol felirattal az interneten lesz látható, moziban azonban nem.

Egy jó barátom beszélgetett a monacói Forma–1-es nagydíjon George Lucasszal, aki elmondása szerint kíváncsi a filmre, így majd neki is küldünk belőle.

– Honnan sikerült pénzt szerezni a filmre?
– Három vállalkozó szponzorálja a rajongói filmet, ők is megszállott Star Wars-rajongók, felcsillant a szemük, amikor meghallották, hogy készül egy ilyen produkció. Cserébe szerepet kaptak a filmben, ketten gengszterek lesznek, egyikük pedig jedi lovag. Az általuk vezetett három cég: a Fatum Property Ingatlanberuházó Kft., a Kingstore Magyarország Kft., és a Stúdió ʼ90 Kft.

A Vader: Egy rajongói film első forgatási napja a Kelenfőldi Erőműben (Facebook)

A Facebookon láttam, hogy az első forgatási napotokat a Kelenföldi Erőműben töltöttétek, de később a városligeti Vajdahunyad várában is dolgoztok majd. Milyen helyszínek lesznek még?
– Igen, az erőmű kemény helyszín volt, ha nem volt benn negyven fok, akkor semmi. Egyáltalán nem járt a levegő, látszik, hogy hőerőműnek készült. Egyébként rendkívül jó volt hangulat, nagyon jól sikerült a forgatási nap az elviselhetetlen meleg ellenére, le a kalappal a srácok előtt. Az erőmű kezelői nagyon pozitívan álltak hozzánk, két napra engedélyezték a munkát, mert hamarosan egy amerikai szuperprodukció forgat ott. A Vajdahunyad vára esetében még várjuk a visszajelzést, hogy melyik nap mehetünk. Bélapátfalva mellett vesszük majd fel a film végi nagy összecsapást, Noszvajon pedig Mos Eisley-ban játszódó jeleneteket forgatunk majd. Az ATV is segít nekünk, éjszakánként használjuk a greenbox stúdiójukat.  Volt olyan tervünk, hogy díszleteket is építünk majd – például egy csillagromboló fedélzetét –, de költségvetési okokból végül így kell megoldanunk.  Egyébként kiváló 3D-s csapat állt össze, úgyhogy látványos lesz a film. Emellett készíttettünk törhető rohamosztagos jelmezeket, valamint klónjelmezeket is, mivel – tudomásom szerint – mindössze egy vagy kettő volt utóbbiból az egész országban.

– Ezeket Magyarországon gyártattátok?
– Igen, itthon, bár például a klónjelmezek esetében Angliából kellett eredetit rendelni, hogy mintát vehessenek arról. Azért volt szükség egyébként a törhető jelmezekre, mert csatajelenetekben robbanások és esések is elfordulhatnak és nem akartuk, hogy a szereplőink a saját jelmezeiket tegyék tönkre, vagy hogy bajuk essen. Ezek a jelmezek viszont olyan műanyagból készültek, amely könnyen, de sérülésmentesen törik. A jelmezesek között egyébként felbukkan majd az TV2-s Azurák Csaba és az ATV vezérigazgatója, Németh Szilárd is. Egy birodalmi tiszti szerepre pedig beugrik majd Sváby András.

– Egy korábbi interjúban megemlítetted, hogy Müller Attila is beszállhat…
– … igen, de ő a munkarendje miatt sajnos nem tudott időt szakítani arra, hogy eljátssza a neki szánt fontos jedi-szerepet a Vader: Egy rajongói filmben. Van azonban profi színész a csapatban, Makranczi Zalán (szabadúszó, Szinetár Dóra férje – a szerk.), aki segíti instruálni az amatőr színészeinket.  A film végén ő játssza majd Obi-Wan Kenobit a Mos Eisley-i jelenetekben. 

– Lehet-e még esetleg csatlakozni a munkálatokhoz?
– Igen, statiszták jelentkezését várjuk még. A Vader, egy rajongói film elnevezésű Facebook-oldalunkon üzenetet lehet írni nekünk.

Azokat várjuk, akik például szívesen játszanának el űrlényeket vagy lepelbe tekert embereket a Mos Eisley-i jelenetek noszvaji forgatásán, vagy akinek van rohamosztagos jelmeze.

Persze a főbb szerepek már mind ki vannak osztva.

VADER, egy rajongói film

FIGYELEM!!! Pár perce kaptam meg a noszvaji forgatás időpontját! Aki statisztaként részese szeretne lenni Mos Eisley nyüzsgő piacának életében, azt szeretettel varjuk szeptember 1-én, délután 13…

– Mit üzensz a Ziro.hu olvasóinak?
– Kövessék figyelemmel a film munkálatait. Egyébként ősz vége felé fejezzük be a forgatást, utána hosszú utómunkálatok jönnek. Mindenki a meglévő technikájával dolgozik majd, nincs mögöttünk renderfarm, ami gyorsítaná ezt a szakaszt. A film utószinkronos lesz, a hangot forgatás közben nem is rögzítjük majd. Jó lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink