Filoni, Gandalf és a hobbitok

Mit érdemes tudni Középfölde és a messzi-messzi galaxis összefonódásairól? Ennek jártunk utána, de érintjük azt is, hogyan ihlette meg a Csillagok háborúja készítőit J. R. R. Tolkien világa.

Nem oly rég hozták nyilvánosságra az október 7-én induló, új animációs sorozat, a Star Wars: Ellenállás első néhány részének rövid szinopszisát. Az epizódleírásokban az esetleges vendégszínészek nevét is feltüntetik, így derült ki, hogy az október 21-ei, 4. részben Elijah Wood, A Gyűrűk Ura filmek Frodója teszi tiszteletét a messzi-messzi galaxisban. Wood egy Jace Rucklin nevű versenyzőnek kölcsönzi a hangját, aki ráveszi a sorozat főhősét, Kazudát arra, hogy hiperűr-üzemanyagot lopjon mentora, Yeager irodájából.

Wood azonban nem az első hobbit a Star Wars háza táján, augusztusban a készülő IX. rész castinghírei között hozták le, hogy Dominic Monaghan, A Gyűrűk Ura Trufája is szerepet kap az új filmben. A Tolkien- és a Lucas-univerzum karaktereit megtestesítő színészek között persze más átfedés is akad, a legjobb példa természetesen a zseniális Christopher Lee, aki közel azonos karaktert alakít mindkét esetben, Saruman és Dooku gróf ugyanazon archetípus megtestesítői. Szintén közismert, hogy a Snoke legfőbb vezért digitálisan életre keltő Andy Serkis korábban Szméagolt/Gollamot alakította nagyszerűen és hasonló módon. Ennél talán kevéssé ismert, hogy Anthony Daniels, az örök C–3PO, korábban Legolas hangját is kölcsönözte, a Tolkien-regények 1978-as animációs feldolgozásában.

Christopher Lee GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Christopher Lee GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A személyi átfedések mellett J. R. R. Tolkien lebilincselő meséi természetesen máig meghatároznak mindent, ami bármilyen módon kapcsolódik a fantasy műfajhoz. Nincs ez másképp a Star Warsszal kapcsolatban sem, még 2016-ban a Lucasfilm hivatalos honlapján Bryan Young egy hosszú cikkben elemezte a tolkieni univerzum hatását a Star Warsra, mely mind az eredeti filmekre, mind az újabb filmekre és animációkra is hatással bír.  Young cikke az egyértelmű Gandalf–Kenobi hasonlóság mellett egyéb érdekes párhuzamokat is felvet, mint a Luke Skywalker és Zsákos Frodó útja közötti hasonlóságot, vagy éppen az Anakin Skywalker/Darth Vader meghasonlás párhuzamaként Szméagol/Gollam tudathasadását. 

Már Young felhívta a figyelmet arra, hogy Tolkien világa mekkora hatással volt Dave Filonira, A klónok háborúja, a Lázadók és az Ellenállás animációs sorozatok készítőjére. Olyannyira, hogy A klónok háborúja első forgatókönyv-verziójának elkészítése során Filoni felvetette, hogy a főhőst, a későbbi Ahsokát nevezzék Arwin-nak, természetesen Arwen után. Bár ezt George Lucas elvetette, Ahsoka későbbi, a Lázadók sorozatban látott történetéhez mégis egy A Gyűrűk Ura-karakter jelentette a mintát.

„Szükség volt rá a történetnek, mert nem hozhatod csak úgy be Darth Vadert ehhez a csapathoz. Mert ő megölné őket. Szükségük volt egy Gandalfra. [Ahsoka] akkor bukkan fel, amikor szükség van rá. Ő foglalkozik a nagyobb, sötétebb problémákkal”

– magyarázta Filoni. A felnőtt Ahsoka karaktere, reménytelen helyzetekben való felbukkanása valóban jól összecseng Fehér Gandalffal, ráadásul erre utalnak fehér fénykardjai, s a Lázadók fináléjában látható öltözéke is. Gandalf mellett azonban Frodó útja is nagy hatással volt Filonira, mely szintén érződik az általa felügyelt sorozatok történetvezetésén.

„Számomra, mikor gyerekként olvastam A Gyűrűk Ut, a könyvek egy pontján rájöttem, hogy, Frodó ott van Végzet Hegyén, úgy hogy [korábban] soha nem találkozott senkivel Gondorból, soha nem találkozott senkivel Rohanból, és nem ismeri ezeket az embereket. Ő nem élt ott és nem ott nőtt fel. De kész arra, hogy meghaljon ezekért az emberekért. Mert ez a helyes dolog, amit tenni kell, ez szolgálja a nagyobb jót. Ez nagyon erős számomra. Ezek a dolgok nyilvánvalóan egész életemben velem tartottak”

– nyilatkozta máskor. Valószínűleg Filoni keze is benne van tehát Elijah Wood megkeresésében. Filoni ugyanis nemcsak az eredeti regényekért, hanem a Peter Jackson-féle filmfeldolgozásokért is rajong. 2012-ben A hobbit film alkalmából érzelmes cikket írt a StarWars.com felületére Szeretni A hobbitot, készíteni A klónok háborúját címmel, ráadásul egy kis rajzot is készített Gandalfról és Yodáról:

YodaGandalf

Dave Filoni: Yoda és Gandalf (StarWars.com)

Ebben az írásában mesél Tolkien-regényeihez kötődő gyerekkori emlékéről, valamint arról a meglepetésről is, amit George Lucasnak köszönhetett, aki A klónok háborúja készítése során vendégül hívta Peter Jacksont a Skywalker Ranchra, óriási élményt okozva ezzel Davenek.

Nyitókép: PhoenixBlood / WallHere.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink