„Vegyük úgy, hogy Anakin mamája egy svéd galaxisból származik”

Pernilla August, Shmi Skywalker svéd megformálója az Itt járt Britt-Marie c. filmben (Mozipremierek.hu / Cirko Film)

A címben szereplő mondatot nem egy rajongói teóriában olvastuk, hanem egy interjúban, amely Pernilla Augusttal, Shmi Skywalker megformálójával jelent meg.

Az ominózus interjú – amely egyelőre nem érhető el online – az eheti Magyar Narancsban jelent meg Pernilla August új filmje, a már mozikban is látható Itt járt Britt-Marie kapcsán. A svéd színésznő – aki már rendez is – Köves Gáborral beszélgetett telefonon, főként a filmről és Ingmar Bergman svéd direktorzseniről, de egy kérdés erejéig a Star Wars is szóba került. Idézünk!

– MN: Nemcsak Bergman mamáját játszotta el, de Anakin Skywalkerét is. Mit érzett, amikor George Lucas felkérte a Baljós árnyakra?
Pernilla August: Idegességet. A svéd akcentusom miatt. De George Lucas megnyugtatott.  Ne aggódjak – mondta –, vegyük úgy, hogy Anakin mamája egy svéd galaxisból származik.  Nem is idegeskedtem tovább az angol kiejtésem miatt. Svéd galaxis? Jó!”

A már 61 éves színésznő egyébként nem nyilatkozik gyakran a Csillagok háborújával kapcsolatosan. 2001-ben például a svéd Expressennek beszélt arról a TheForce.net szemléje szerint, hogy mindössze három napot dolgozott A klónok támadása forgatásán, még 2000 nyarán, Sydney-ben. „Egy hétig voltam ott és mindössze három napot dolgoztam. Ewan McGregorhoz vagy Natalie Portmanhez hasonlítva az én hozzájárulom minimális volt. Még arra is volt időm, hogy ruhákat és sminkeket próbáljak. Ennél többet nem mondhatok, különösen a jelenetemről” – fogalmazott akkor.

Pernilla August egyébként később – 2011-ben – még egyszer Shmi szerepébe „bújhatott”, amikor A klónok háborúja animációs sorozat egyetlen epizódjában a karakter hangját adhatta.


Köszönet a tippért Lakner Dávidnak, a Magyar Hang újságírójának, aki a Star Wars Jövője cikksorozatunkban maga is megírta, miként látja a franchise sorsát:

Lakner Dávid: A Holiday Special miatt sem dőlt be a franchise
Már nemcsak a keménymagnak, hanem másod- és harmadgenerációs rajongóknak, felületes követőknek is sajátos elvárásaik vannak a Star Warsszal szemben. RÉSZLETEK ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink