Tíz érdekesség a 20 éve bemutatott Baljós árnyak kapcsán

Húsz évvel ezelőtt ezen a napon kezdték játszani az amerikai mozik a Csillagok háborúja klasszikus trilógiájának régóta várt első előzményfilmjét, a Baljós árnyakat. Az elmúlt két évtizedben sok mindent elfelejtettünk, sok minden pedig kiderült a film kapcsán, ezen érdekességek közül gyűjtöttünk össze tizet.

In-universe érdekességek

1.) Millenniumi ünnepséget terveztek

Finis Valorum főkancellársága alatt elkezdték a millenniumi ünnepségek előkészítését: a Galaktikus Köztársaság alapításának ezredik évfordulójának megünneplésére készültek. Egy meghívó-tervezetet Valorum több mint 250 alkalommal módosíttatott, majd végül nem is került a nyilvánosság elé. Végül Valorum barátjára és támogatójára, a nabooi Sheev Palpatine-ra bízta a dizájnt, aki olyan verziót javasolt, amelynek központi alakja Sistros, egy ősi törvényhozó volt. Ő segített lefektetni a Galaktikus Köztársaság alkotmányát, miután legyőzték a sitheket.

Meghívó a millenniumi ünnepségre. Naveela Betuine (koncepció és terv); Dashira Dobeq (végső kivitelezés) (Propaganda – A meggyőzés művészete)

„A logótervezés és a művészek vázlatai ma már csupán egy rövidlátó rezsim ikonikus ereklyéi, mivel a Köztársaság feloszlott, mielőtt elérte volna ezt a mérföldkövet.”

2.) Nute Gunray megúszta

Miután a nabooi incidensben a Kereskedelmi Szövetség alulmaradt, a szervezet alkirályát, Nute Gunrayt elfogták. Ám négy szabálytalan tárgyalássorozat után a Legfelsőbb Bíróság felmentette Gunrayt, aki így megmenekült a jogi követkeményektől. Olyannyira, hogy a Kereskedelmi Szövetség vezetője maradhatott, majd szervezetével csatlakozott a Szeparatista Mozgalomhoz, amely később Független Rendszerek Konföderációjának nevezte magát. Gunray csak úgy vállalta a belépést, hogy cserébe a mozgalom megöleti ellenségét, Amidalát – A klónok támadásában már láthattuk, hogy nem jártak sikerrel. Nute Gunrayt végül Darth Vader ölte meg A Sithek bosszújában.

3.) Így épültek a gunganek buborékvárosai

Az évezredekkel korábbi területért vívott harcokat követően a víz alá költöző gunganek  találtak a mély vizekben egy különleges élőlényt, a lokapot.  Ez a növény beássa magát a Naboo porózus szikláiba, így szivattyúzza ki onnan a plazmát, amelyet emésztőszerveivel stabilizál. A növény maga nagyon lassan nő, viszont évszázadokig is élhet. A gunganek rájöttek, hogy ezt a plazmát ki lehet nyerni a növényekből, ezért szüretelőbongóval járják a vizet, amelynek az orrára szivattyút szereltek. A szüretelés maga veszélyes folyamat, mert a lokap éles fogakkal ellátott lebenyekkel rendelkezik, amelyek kisebb nyomásra összecsukódnak.

A kinyert energia segítségével épültek a gunganek buborákvárosai: az előre elkészített keretek közé hidrosztatikus mezőt feszítenek, amely megakadályozza, hogy a víz betörjön a városba, de azt lehetővé teszi, hogy személyek és járművek ki-be járjanak. Otoh Gunga összesen egymillió lakosú nagyváros, amelyhez folyamatosan próbálnak csatlakozni szatellitbuborékok, amelyek más városokról szakadtak le.

Nem in-universe érdekességek

4.) Bail Organa is szerepelt volna a filmben

Bail Organa, az Alderaan szenátora is felbukkant volna a Baljós árnyakban, méghozzá a Valorum főkancellárral szembeni bizalmatlansági indítvány szavazása során. A szereplőről és az Organát alakító színészről, Adrien Dunbarról még a Star Wars Insider is írt a 34. számában.

A Wookieepediáról kiderül, George Lucas eredetileg Ray Winstone-t kereste meg Leia nevelőapjának szerepével, ám a színész részegen érkezett a találkozóra, így elesett a szereptől. Végül Dunbar kapta meg a szerepet, aki fel is vette a jelenetet, ám azt végül kivágták a filmből.

Star Wars Episode I Deleted Scene – Bail Antilles of Alderaan in the Senate (Adrian Dunbar)

“The Phantom Menace” rough cut deleted scene – Bail Antilles* (Adrian Dunbar) of Alderaan in the Vote of No Confidence scene. Star Wars Episode 1. *Originally Bail Organa but re-cast in Episode II with Jimmy Smits.

A fenti videó címében Antillest írnak, ennek oka feltehetően az, hogy James Luceno 2001-es A megtévesztés leple c. regényében Dunbar nyomán írta le Bail Antilles külsejét. Azaz  bakizott,  hiszen a két karakter már az első rész idején külön-külön szenátorként volt kezelve. Amikor aztán Jimmy Smits kapta meg a szerepet A klónok támadásában, a Bővített Univerzumban Dunbar kinézetét továbbra is Antilleshez társították, így oldották meg a színészváltást.

5.) Nem foglalkoztak a spoilerekkel

– Nem tudtunk semmit a részletekről, Liam Neeson például nem tudta, hogy én játszom a filmben Sidioust – mondta Ian McDiarmid a Baljós árnyak panelbeszélgetésen az áprilisi Celebrationön. Mint mondta, maga kellett rájöjjön arra is, hogy a szenátor és Sidious ugyanaz a karakter.

Kiderült, ki George Lucas kedvenc karaktere
A Star Wars Celebration Chicagón videóüzenetet intézett a rajongókhoz a Star Wars univerzum kitalálója. Ian McDiarmid pedig a Skywalker felemelkedésére tett utalásokat a Baljós árnyak panelbeszélgetésén. RÉSZLETEK ITT.

A nézők maguk sem mind tudtak a dologról, persze aki olvasta a Csillagok háborúja 1977-es, második regényváltozatának bevezetőjét (ami egy részlet a Whill Krónika első mondájából), az már értesülhetett arról, hogy egy Palpatine nevű szenátor előbb elnök lett, majd az Uralkodóvá vált… (Az újra kiadott magyar változatban egyébként már kancellár szerepel, nem elnök, mint az 1980-as kiadásban.)

Az 1977-es regényváltozatban már szerepelt, hogy Palpatine nevezte magát Uralkodónak (Reddit)

Talán ez vezérelte Laurent Bouzereau-t és Jody Duncant, akik a The Making of Episode I. c., magyarul is megjelent könyvükben simán megírták, hogy Ian McDiarmid ugyanazt a szerepet játssza el, mint a klasszikus trilógiában:

„Ian McDiarmid az egyetlen színész, aki a régivel azonos szerepét játssza, és az arca is látható. A Jedi visszatér idős császára most még fiatal Palpatine – ezúttal a sminkesek nem öregítették. Az I. részben Palpatine a köztársaság szenátora, de már olyan terveket forgat a fejében, amelyek később a Birodalom létrehozásához vezetnek el.”

Ha valaki nem olvasta ezt a könyvet, csak a filmeket látta, nem lehetett biztos abban, hogy Palpatine és Sidious ugyanaz a személy, mert a készítők csak a film legvégén, Qui-Gon temetésénél utaltak erre. Ekkor Mace Windu és Yoda egy titokzatos sith nagyúrról értekezik, a kamera pedig Palpatine-t mutatja egy ponton.

6.) Anakin anyja svéd galaxisból származik

Újdonságként hoztuk még márciusban, hogy Pernilla August svéd színésznő – aki Anakin anyját, Shmi Skywalkert alakította a filmben – arról beszélt a Magyar Narancsnak, hogy svéd akcentusa miatt aggódott, amikor kasztingolták. „De George Lucas megnyugtatott. Ne aggódjak – mondta –, vegyük úgy, hogy Anakin mamája egy svéd galaxisból származik. Nem is idegeskedtem tovább az angol kiejtésem miatt. Svéd galaxis? Jó!” – mondta az interjúban.

Mint kiderült, a The Making of Episode I. c., magyarul is megjelent könyvben már szerepelt ez az információ. Ott August arról beszélt, George Lucas azt mondta neki, Shmi egy svéd bolygóról származik. „Ettől helyreállt az önbizalmam, mert éreztem, hogy George megbízik bennem” – fogalmazott.

7.) Egy doktori dolgozat segített

A tatuini jeleneteket a Baljós árnyaknál is Tunéziában szerették volna leforgatni, ám az eredeti trilógia forgatásánál sok mindent nem jegyeztek le, így sok helyszínt nem lehetett meghatározni.

– Egy David West Reynolds nevű régész írt nekünk, aki azért utazott el Tunéziába, hogy a Csillagok háborúja eredeti helyszínen kutasson. Pontosan tudta, hogy mi hol van! Persze, magunkkal vittük, sőt később már itt is dolgozott velünk a Skywalker Ranch-on

– mesélte Rick McCallum, a film producere a The Making of Episode I. c., magyarul is megjelent könyvben. Persze amikor megkeresték a helyszíneket, kiderült, hogy húsz év alatt jelentősen átépítették azokat, így nem ezeken a helyeken forgattak.

8.) Ezért akarta George Lucas rendezni a filmet

Bár mindig azt hangoztatta, hogy nem szeret rendezni, 20 év elteltével ismét direktorként vállalt szerepet egy film elkészítésében George Lucas. A The Making of Episode I. c., magyarul is megjelent könyvben azt olvashatjuk, mindig is úgy tervezte, hogy ő fogja rendezni az első epizódot.

– Bár az utolsó két film rendezését mindenképpen át akartam adni valaki másnak, végül mégis ott voltam egész idő alatt, és pont olyan keményen dolgoztam, mintha én lennék a rendező. A másik ok, amiért én akartam rendezni az I. részt, az az, hogy új dolgokkal akartunk kísérletezni, és őszintén szólva nem tudtuk, hogy pontosan hogyan is fogjuk megvalósítani. Arra gondoltam, úgyis ott kell lennem egész idő alatt

– nyilatkozta George Lucas. Hozzátette, egyszerűbb, ha az ember maga rendez, mint ha egy másik embernek kell elmagyarázni az elképzeléseit.  „Egyáltalán nem volt nehéz visszazökkenni. Majdnem olyan érzés volt, mintha sohasem hagytam volna abba a rendezést”  – fogalmazott akkor a ma már 75 éves szakember.

9.) Már az első forgatási napon felbukkantak a midikloriánok, amelyek valóban léteznek

1997. július 2-a volt az első olyan forgatási nap a Leavesden studióban, amelyen a főszereplőkkel dolgoztak (a forgatás maga június 26-án kezdődött, ekkoriban még csak A kezdet néven emlegették a projektet). Az első jelenet az volt, amikor Amidala hercegnő a jedik kíséretében megérkezik a Coruscantra és fogadja delegációt Valorum főkancellár és Palpatine szenátor. Egy másik jelenetet is forgattak aznap, amelyben Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) és Anakin Skywalker (Jake Lloyd) beszélgettek a midikloriánokról.

midiklorian

Uploaded by Bálint Bódi on 2015-05-20.

– A jelenetben sok volt a tudományos párbeszéd, de George elmagyarázta ezek jelentését és az ehhez kapcsolódó elméletet. Elmondta, hogy mindannyiunk szervezetében baktériumok ezrei lakoznak, és milyen izgalmas feltételezés, hogy egy különleges törzsnek az életereje közvetlen kapcsolatban áll a világegyetemmel. Vajon mi történik akkor, ha néhány emberben ezek a baktériumok erősebbek, mint másokban? Az ötletet lenyűgözőnek és hihetőnek találtam

– mesélte Liam Neeson a The Making of Episode I. c., magyarul is megjelent könyvben. A midikloriánok megjelenését sok rajongó kritizálta, mondván, jelentősen erodálja az Erő misztikus voltát ez a tudományos magyarázat. A 2000-es évek közepén aztán egy ausztrál biológus egy baktériumot Midichloria mitochondrii-nek nevezett el, így tisztelegve a messzi-messzi galaxis előtt, azaz a midikloriánok ma is léteznek – csak nem úgy.

10.) Félrevezető kampány

A film bemutatóját megelőzően a Lucasfilm igyekezett azt sulykolni, hogy Natalie Portman játssza az összes olyan jelenetet, amelyekben Padmé vagy a királynő látható. Ezzel a film egyik fordulatának kívántak megágyazni. Ugyanebből a célból digitálisan módosították Portman hangját, amikor Padméként és amikor királynőként szólalt meg, hogy a két hangszín minél inkább különbözzön egymástól. Persze ma már tudjuk, hogy sok jelenetben Keira Knightley bújt a királynő jelmezébe. Állítólag Knightley édesanyja, Sharman Macdonald is csak nehezen tudta megkülönböztetni őket.

Források

  • Pablo Hidalgo: Propaganda – A meggyőzés művészete. Kolibri Kiadó, 2019.
  • Laurent Bouzereau – Jody Duncan: Star Wars: Így készült az I. rész – Baljós árnyak. Tessloff és Babilon Kiadó, 1999.
  • Kristin Lund – Simon Beecroft – Kerrie Dougherty – James Luceno – Jason Fry: Star Wars: Bolygók és helyszínek. Kolibri Kiadó, 2017.
  • Star Wars: Évről évre. Kolibri Kiadó, 2017.
  • Wookieepedia

Nyitókép: Otoh Gunga (Reddit.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink