Kiderült, ki George Lucas kedvenc karaktere

A Star Wars Celebration Chicagón videóüzenetet intézett a rajongókhoz a Star Wars univerzum kitalálója. Ian McDiarmid pedig a Skywalker felemelkedésére tett utalásokat a Baljós árnyak panelbeszélgetésén.

Így követjük a Celebrationt a Ziro.hu-n
Lesz percről percre a Facebookon, lesznek rövidhírek, valamint napi összefoglalók is. Tartsatok velünk! RÉSZLETEK ITT.

A Baljós árnyak előzetesének vetítésével kezdődött a panel, amelyet Warwick Davies vezetett, aki Waldként, Anakin legjobb barátjaként szerepelt a filmben (valamint Weazelként is). A beszélgetés első felében a film készítéséről beszélgettek olyan emberekkel, mint például Doug Chiang, a Lucasfilm egyik alelnöke, a látványtervező brigád vezetője.

A vizuális effektek felelősei

„Elég ijesztő volt, nem tudtam, mire vállalkoztam, ráadásul nem tudtuk, hogyan fogjuk megoldani a dolgokat” – fogalmazott Chiang. A kedvenc dizájnja a fogatverseny volt, megragadta a fantáziáját. „Felejts el mindent, amit a Star Warsról gondolsz” – ez volt George Lucas tanácsa neki. „Minden, amit George tanított nekem, befolyásolja azt, mit teszek ma” – fogalmazott mentoráról Chiang. Úgy véli, George Lucas DNS-e mindenütt ott van a Star Warsban.

Matthew Wood hangtechnikus szerint nehéz dolguk volt a fogatversenynél, mert vannak olyan részek, ahol nem szól John Williams remek zenéje, ott csak az effektekre figyel az ember a képek mellett. A kedvenc hangja Sebulba fogatjának a hangja, melyet úgy vettek fel, hogy egy srác kilukasztotta egy Ferrari kipufogóját.

John Knoll (vizuális effekt szupervízor) arról beszélt, az ILM soha nem készített ennyi modellt egyetlen filmhez sem. Jean Bolte digitális trükkökkel és makettek festésével foglalkozott, egy képet mutattak, amelyen Sebulba festésén dolgozott – számítógépen –, egy másikon egy Watto-modellt dekorált. Sebulba, Jar Jar, Yoda és Watto volt a kedvence, azok közül, akiken dolgozott.

Jean Bolte Sebulbát festi számítógéppel a Baljós árnyak forgatásán

John Knoll és Matthew Wood kameózott is, John karaktere az egyetlen pilóta, akit látunk effektíve meghalni. Ő volt az egyetlen pilóta, akinek szakálla volt, George Lucas azért őt „ölette meg”, mert jelentéktelen karakternek tűnt a szakáll miatt – mondta John Knoll. Matthew Wood volt Bib Fortuna, aki pont belefért a kosztümbe, és nagyon ijesztőnek tartották Lucasék.

Maul és Sidious

Ray Park és Ian McDiarmid a Duel of the Fates-re vonult be a színpadra egy ultramenő sithes videót követően.  „Pénteken csak erre jártam, úgyhogy azt gondoltam, beugrom egy nevetésre”  – mondta a Skywalker felemelkedése ízelítő előzetese kapcsán Ian McDiarmid. A Baljós árnyakra visszatérve azt mondta, örült, hogy egy unalmas politikust és egy machinátort is alakíthat a filmben. „Történelmet csináltunk” – mondta a forgatás hangulatáról. – Nem tudtunk semmit a részletekről, Liam Neeson például nem tudta, hogy én játszom a filmben Sidioust – mondta McDiarmid, aki maga kellett rájöjjön arra is, hogy a szenátor és Sidious ugyanaz a karakter. McDiarmid 37 éves volt, amikor először az Uralkodóként szerepelt, azóta folyamatosan jönnek ki új Star Wars-filmek, azóta része ez az egész az életének.  „Azt hittem, sosem látjuk újra életben Sidioust, talán ez így is marad”  – fogalmazott ismét a Skywalker felemelkedésére utalva.

Ian McDiarmid és Ray Park a Star Wars Celebration Chicago Baljós árnyak paneljén 2019. április 15-én

Ray Park nagyon ideges volt, amikor együtt vették fel a jeleneteiket. Elképesztő gyorsnak és erősnek kellett lennie a szerepben, amire a Prodigy Firestarter című számával hangolt. A végső fénykardpárbajban direkt dobta le a köpenyét, mert jobban tudott mozogni úgy, egészen más volt így vívni, mint a sivatagi víváskor. A Star Wars miatt lett harcművész. Ray Park elmondta, nem változtatna semmit az életén, annyi remek embert ismert meg.

Warwick Davies is mesélt egy anekdotát, a tunéziai forgatáson egy szabadnapján is elment a forgatásra, George Lucas pedig elküldte beöltözni, így bekerült egy jelenetbe statisztaként. Sőt, a Vanity Fair fotósa is akkor járt ott, szóval még a képriportba is bekerült.

Jar Jar Binks, C–3PO

Ahmed Bestet hatalmas ünneplés fogadta a színpadon. – Ah-med, Ah-med – skandálta a tömeg. – Ne csináljátok, elég csúnya, amikor sírok! – válaszolta Best.

Ahmed Best a Baljós árnyak forgatásán

Anthony Daniels elmondta, 1975-ben hívták először a Star Warsba, amikor még csak egy filmről van szó, amikor már Lucas arról mesélt neki, kilencet akar csinálni. Aztán sok évvel később elkottyantotta neki, hogy a karakterét Anakin csinálta – aztán rájött, hogy az Darth Vader! „Ez tényleg sokkolt” – mondta nevetve. C–3PO Daniels szerint talán emiatt idegeskedik minden miatt, mert tudja, hogy  Darth Vader az apukája.  Nagyon tetszett neki az ötlet, hogy valakinek el kellett készítenie, hogy nem mindig volt az arany droid, és hogy vajon tudja-e, hogy kiről beszél, amikor a tervezőjét emlegeti.

Ahmed Best és Anthony Daniels a Star Wars Celebration Chicago Baljós árnyak paneljén 2019. április 15-én

Ahmed Best szerint Jar Jar mindig is Buster Keatonre és Charlie Chaplinre hajazott, akiket ő maga is nagyon szeretett, tőlük is szerzett inspirációt. A Skywalker Ranchen motion capture tesztfelvételeket csináltak róla – „őrült út volt!” – ami után George leokézta, hogy őt akarja.

Nosztalgiáztak egy keveset a húsz évvel ezelőtti első Star Wars Celebrationről is, amikor még sátrakban tartották a rendezvényt és a sárban gázoltak. Anthony Daniels köszönetet mondott Dan Madsennek, az eredeti szervezőnek is.

A kedvenc

A végén összeengedték a készítőket és a színészeket, levetítettek egy üzenetet George Lucastól.  „Az egyik kedvenc filmem, Jar Jar a kedvenc karakterem”   – mondta a Baljós árnyakról Lucas, aki hosszasan dicsérte a készítőket is.

Warwick Davies, Ian McDiarmid és Ray Park a Star Wars Celebration Chicago Baljós árnyak paneljén 2019. április 15-én

Végezetül Warwick Davies elsorolta, hogy mi történt a panelbeszélgetés szereplőivel, mióta leforgatták a Baljós árnyakat (Anthony Danielst direkt kihagyta a végén, poénkodtak egy sort, mire róla is mesélt). Mindenki hatalmas tapsot kapott!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink