Így készült a Baljós árnyak 6.: Egy új kezdet

Baljós árnyak tavaly ünnepelte megjelenésének huszadik évfordulóját. Ebből az alkalomból StarWars.com megannyi interjút készített a film leghíresebb alkotóival, akik mai szemmel emlékeznek vissza a produkció létrejöttére. Hogyan látják ma a film fogadtatását az alkotók? Egyebek között erről is szól a Baljós árnyak munkálatairól szóló cikksorozatunk hatodik, s egyben záróepizódja.

A sorozat korábbi epizódjai: 1.2.3.4., 5.

Húsz év elteltével a Baljós árnyak és az előzménytrilógia többi része megtalálta a helyét. Azok a gyermekek, akik 1999-ben szerették a filmet, ma már felnőttek. Az előzménytrilógiához kapcsolódó könyvek, képregények soha sem voltak még ilyen népszerűek, mint manapság. A legújabb Qui-Gon / Obi-Wan regény, a Mester és tanítványa vezette a New York Times Bestseller-listáját. A 2019-es Star Wars Celebration rendezvényen több ezren ünnepelték a húsz éves Baljós árnyakat. A legnagyobb ovációt pedig Ahmed Best kapta.

George Lucas

„Szeretem a Star Wars filmeket. És nagyon szeretem a Baljós árnyakat, mert sok dolgot megmagyaráz, ahogy azt mindig is szerettem volna.”

John Knoll

„Nos, nagyon jól esik látni, hogy az emberek már pozitívan tekintenek a filmre, mert  anno George nagyon komolyan vette a kritikát.  Fájdalmas volt látni, hogy milyen sok gonosz ember van a világon és hallani azt a sok rosszat, amit George-ra mondtak. Azt hiszem, a filmek nem érdemeltek meg annyi gyűlöletet, mint amennyit kaptak.”

Ben Burtt

„A következőket mondtam a családomnak az előzménytrilógia megjelenésének idején: »Ha az emberek így reagálnak, ennyi elvárásuk van, akkor csak várjunk nyugodtan. Előbb utóbb úgyis lenyugszanak.  A következő generáció teljesen másképp fogja megítélni ezeket a filmeket.« 

Így is lett. Unokáim (2 és 15 év közöttiek) teljesen megfelelő korúak a Star Warshoz és láss csodát, imádják! Nem kapok kritikát tőlük. Sokszor újranézik őket. Azt hiszem, az idő sokat enyhít az emberek elvárásain. Ezek az elvárások általában a film első pár megnézése után keletkeznek bennük.”

George Lucas a forgatáson (GrabThePopCorn.com)

Ahmed Best

„Akik a bemutató idején gyerekek voltak – ha az ő szemükön keresztül nézem Jar Jart, még mindig elfog a nevetés – most már 20-30 évesek. Máshogy tekintenek a Baljós árnyakra.

Ez az epizód számukra a nagybetűs Csillagok háborúja.

A szüleik számára a IV-V-VI. volt, a mostani gyerekek számára pedig a VII-VIII-IX. lesz az. De az előzménytrilógia az övék, és megvédik azt. Látom a Baljós árnyak és a többi rész újjászületését és végre megkapják azt a figyelmet, amit 20 évvel ezelőtt szerettünk volna. Ahogy Jar Jar is.”

Rob Coleman

„Nagyon büszke vagyok, hogy egy olyan csapat tagja lehetettem, akik képesek voltak megalkotni ezeket a filmeket. Mindent beleadtam a munkámba, keményen dolgoztam azon, hogy George azt kapja vissza a képernyőn, amit elképzelt.”

Doug Chiang

„Sok minden beérett abból, amit csináltunk. Az a nemzedék, akinek szólt már felnőtt, de még a mai napig kapok emailt tőlük azzal, hogy »Tudod, az a film volt a kedvencem«.

Mindig is nehezemre esik objektíven tekinteni az előzményfilmekre, mert ugyan az eredeti trilógiával nőttem fel, viszont ebben dolgoztam. Így mindkettőhöz nagyon kötődöm. Megértem és értékelem mindkettőt. Nagyon örülök annak, hogy az embereknek belátják, hogy ezek a filmek és történetek egy bizonyos generációnak készülnek. Ezzel együtt számos generációra terjednek ki.

Szóval ez óriási öröm számomra, mert tudtam, hogy valami nagyon különlegeset csinálunk. Kitoltuk a határainkat, de hát ez a Star Wars. Folyamatosan kockáztatsz. Azt hiszem, a legjobb dolog a Baljós árnyakban a történet megvalósítása. Hasonlóan a Battlefront videójátékban, ahol láthatjuk a terveket és az elkészült világokat. Ezek pedig olyan világok, amiket újra és újra meg akarok látogatni. Örülök, hogy az emberek elkezdték felismerni ezt, mert eddig senkivel sem tudtam megosztani ezeket a gondolataimat.  Nehéz olyat alkotni, ami mindenkinek tetszik, még ha nagyon szeretnéd, akkor is. Természetesen nem tetszhet mindenkinek.” 

Doug Chiang és George Lucas egyeztet (TheStar.com)

John Knoll

„A Star Wars Celebration nagyszerű volt, főleg Ahmed fogadtatása. Tudom, hogy nagyon megviselték az őt és Jar Jart ért kritikák. Ő olyan színész, aki nagyon keményen megdolgozott azért, hogy jól teljesítsen a filmben. Nagyon jól esett látni, hogy a közönség végre elismeri a munkáját.”

Ahmed Best

Ahmed Best (Jar Jar Binks) welcomed to fan cheers on stage at Star Wars Celebration Chicago.

Uploaded by TheForceIsWithJesse on 2019-04-14.

„Őszinte leszek, nagyon féltem a Celebrationtől. Minden alkalommal, amikor hasonló rendezvényre megyek, meg kell védeni a munkámat, valamint Jar Jart. Nem akarom ezt csinálni többé. Szóval nagyon vonakodtam, hogy elmenjek, de végül kellemesen csalódtam. Szeretetet, tiszteletet és csodálatot kaptam a rajongóktól. Sosem voltam ennyire boldog és büszke. Szerettem volna, hogy George is ott legyen, mert azt hiszem, eljött a mi időnk. George Lucas futurista. Ez a fickó 20, 30, 50 évvel előre néz. Művészként, alkotóként és innovátorként olyan dolgokat tett, mint még senki más. Most már tudom, hogy a húsz évvel ezelőtti hangulat már a múlté.

Most még hangosabbnak és büszkébbnek kell lennünk, mert óriási rajongótábor van mögöttünk, akik szeretik ezeket a filmeket.

George Lucas Ahmed Bestet instruálja (Reddit)

Doug Chiang

„Azt kell mondanom ez a film indította be a karrieremet. Annak ellenére, hogy akkor 30 éves voltam, meghatározta, hogy ki vagyok művészként, meghatározta a munkamenetemet és stílusomat. Nagyon sokat köszönhetek annak a hét évnek amit George-dzsal együtt dolgoztam az I. és II. epizódon. Kedves emlékként gondolok vissza azokra az időkre, annak ellenére, hogy néha nagyon fájdalmas és nehéz időszakok is voltak. Éltem az álmomat és ez nagyon boldoggá tett.”

John Knoll

„Még mindig úgy érzem, hogy nagyon sokkal tartozom George-nak, hogy ezt a lehetőséget megkaptam. Úgy gondolom, hogy a három filmen, a nyolc év alatt egy egész karriernyi tapasztalatot összeszedtem. George gondolkodását, ötleteit sose gátolták az eszközök képességei. Ő így gondolkodott: »Nos, azt írom le, amit később látni akarok, úgyhogy majd a srácok megoldják.« Szerettem, hogy állandóan ilyen kihívások elé állított és bízott bennünk, a »srácokban«. Ez nagyon jó volt.

Emlékszem a következő mondataira:  »Ha túlélem az I. epizódot, soha többé semmitől sem fogok megijedni. Ha ezt meg tudom csinálni, bármit elérhetek, bármire képes vagyok«.  Semmitől sem félt, még a projekt mérete se tartotta vissza. »Igen, van egy folyamatunk, ami mentén véghez visszük a dolgot.« Én nagyon bíztam ezekben a folyamatokban, amik végül segítettek minket abban, hogy elérhessük a kitűzött célokat.”

George Lucas

„Mindig szeretem megnézni ezt a filmet. A lányomnak még nem mutattam meg, mert még csak öt éves, de jövőre megfogom. És van egy unokám, aki szintén óriási Star Wars rajongó. Tudni akarja, hogy hány éves volt Luke, amikor Vader ellen harcolt, milyen idős volt Anakin az első részben. Arra kíváncsi, hogy kik ős és milyen személyiségek. Azt hiszem, sokkal inkább kötődik a Baljós árnyakhoz, mert egyidős az ottani főhőssel. Olyan hőst szeret, aki vele egykorú.”

Nyitókép: Baljós árnyak rajongói alkotás (ScreenRant.com)


Így készült a Baljós árnyak

  1. A kezdetek
  2. Hang és animációk
  3. Jar Jar és a sithek
  4. Maul, a harci droid és a fogatok
  5. „A lehető legmeghatóbban akartam megölni Qui-Gont”

Legfontosabb posztjaink