Így fogadta a világ húsz évvel ezelőtt a Baljós árnyakat

Miközben a Csillagok háborúja világának új epizódjai, antológiafilmjei, animációs és élőszereplős sorozatai folyamatosan lekötik a figyelmünket, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról a várakozásról, ami 1999-ben övezte a Baljós árnyakat. De miként reagált a világsajtó arra, ami végül megjelent a mozikban?

George Lucas még a ’70-es évekből származó jegyzetei alapján, 1994 szeptemberében kezdte el írni a forgatókönyvet, a forgatás pedig 1997 júniusában kezdődött. Lucasnak nehéz dolga volt, mivel az eredeti trilógia nagyon magasra tette a mércét, különösen a rajongók körében.

A Baljós árnyak nem mondható alapból rossznak vagy feleslegesnek, hiszen hozza a Star Wars univerzum hangulatát és nyilvánvaló korlátai is vannak a film cselekményének.

Az addig megjelent részek történéseit kellett megalapoznia és bemutatni annak az útnak a kezdetét, amelyet a karakterek bejártak az Egy új reményig. A film a galaxis politikai válsághelyzetének ismertetésével indul és ez a történet makroháttere is. Sokak szerint ez felesleges, unalmas és imázsromboló adalék a széria eredeti struktúrájára nézve, azonban úgy vélem,  szükséges volt bemutatni a Birodalom születésének politikai hátterét is és a jedik társadalmi szerepét. Emellett látjuk a gonosz szervezkedését is a háttérben. 

Húsz éve ilyentájt még csak kalózverzióban láthattuk a Baljós árnyakat
Május 19-én ünnepeltük, hogy az amerikai mozikban elkezdték vetíteni a Baljós árnyakat. Hazánkba jóval később, szeptember közepén érkezett meg hivatalosan, de illegálisan már sokan megnézték addigra. RÉSZLETEK ITT.

A tatuini jelenetek vontatottnak tűnhetnek, de az egész Star Wars univerzum magját alkotják, mert nemcsak Darth Vader eredettörténetét ismerjük meg, hanem elkezdődik Luke és Leia megszületésének előkészítése is. A karakterek műanyagszerűségét is gyakran bírálják, erre is érvényesek azonban az előzményfilmek korlátai. A készítők nem engedhették teljesen szabadjára a fantáziájukat, mivel nemcsak új karaktereket kellett alkotniuk, hanem már meglévő, a rajongók által kedvelteket kellett régi formájukban megőrizni.

A költséges speciális effektusok nem tűntek annyira látványosnak, mint amennyire a közönség elvárta volna. Sok kritika érte az Anakin Skywalkert játszó Jake Lloydot, valamint sokak felháborodását váltotta ki Jar Jar Binks karaktere. Megannyi kritikus szerint nem volt egy komoly karakter sem a filmben.

Tíz érdekesség a 20 éve bemutatott Baljós árnyak kapcsán
„9.) Már az első forgatási napon felbukkantak a midikloriánok, amelyek valóban léteznek”. RÉSZLETEK ITT.

A nagy elégedetlenség másik forrása az volt, hogy az Erőt megpróbálták tudományosan megmagyarázni a midiklorián fogalmával. Sokak szerint ez felesleges volt és tönkretette a Star Wars világának misztikus szeletét, ami különlegessé tette a többi sci-fi filmmel szemben. Sajnos az Oscar- és BAFTA-díj jelölések mellett (a legjobb hang, a legjobb hangeffektus vágás, a legjobb vizuális effektusok) elég sok Arany Málna-díj jelölést is kapott az epizód (a legrosszabb film, a legrosszabb férfi epizódszereplő, a legrosszabb forgatókönyv, stb) – véleményem szerint igazságtalanul…

Most pedig nézzünk néhány nemzetközi kritikát is 1999-ből, a StarWars.com összeállítása nyomán:

Andrew O’Hagan, The Telegraph:

„Jar-Jar Binks az új sztár. (…) Olyan, mint egy jamaicai gengszter, és úgy jár, mint az egyik gyerek a Fame-ből. Jar-Jar eléggé haszontalan mint társ: nem tudja megjavítani a dolgokat és mindig zavarba kerül, de a jedik átlagos feladataihoz megfelel. Hamarosan olyan szeretett lesz, mint Micimackó.”

Janet Maslin, The New York Times:

„A Csillagok háborúja az idei legelterjedtebb pop-jelenségek egyikévé vált. A Baljós árnyak egy új generációs számítógépes sci-fi filmnek tűnik. Mr. Lucas még mindig a csodálatos látomások bajnoka és megmaradt a szórakoztatás iránti szeretete. Nincs jobb útikalauz egy másik világba való utazáshoz.”

Frank Scheck, The Hollywood Reporter:

„A Baljós árnyak nem közelíti meg az eredeti trilógia szellemes, öntudatos ironikus hangját. Ehelyett megdöbbenti a nézőt a komikus ünnepség, és a buta, tendencia-szerű klisé felé haladás. Az eredeti karakterek – nem is beszélve azokról a szereplőkről, akik játszották őket – nagyon hiányoznak, senki sem hozta Luke, Han Solo vagy Leia hercegnő személyiségét és hangulatát. Inkább mindenki furcsán elnémultnak tűnik, mintha túlságosan lenyűgözné őket az, hogy hamarosan ikonokká válnak. Neeson által megformált Qui-Gon egy szilárd, de unalmas apai alak, inkább csak vizuálisan van jelen, nem pedig érzelmileg. McGregor, akiből nem hiányzik a karizma, alig ad valamit, bár a fiatal Alec Guinness ügyes megformálója. Portman mint a királynő – kabuki sminkkel és meghatározhatatlan akcentussal – nem különösebben lenyűgöző.”

A Baljós árnyakról szóló összes cikkünket  IDE KATTINTVA  találod.

Nyitókép: Húsz évvel ezelőtti címlapok a Baljós árnyakról (StarWars.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink