A Dathomir fiától a Vörös Hajnal fejéig: Darth Maul

Hamarosan itt a Baljós árnyak  megjelenésének huszadik évfordulója, a Star Wars Celebration keretében a Lucasfilm is ünnepli ezt az évfordulót, ahogyan mi is megünnepeljük majd. Maul az alkotás negatív főszereplője, bár csak egy teljes mondat hangzott el a szájából az egész film alatt, mégis hasonlóan ikonikus rosszfiú vált belőle, mint Boba Fettből. Valamiért a fanok olyanok, mint a gimis diáklányok – megőrülnek a hallgatag rosszfiúkért. Ebben a cikkben szeretném bemutatni a legsikeresebb zabrak karakter furcsaságoktól sem mentes életútját.

A Dathomir fia

Maul egy dathomiri éjnővér, bizonyos Kycina fia volt. Az Iridonián született utódját távol akarta tartani az Éjnővérek világától, ezért Sidious mellé adta tanítványnak.

Várjunk csak!!! Ja nem!!! 

 Maul egy dathomiri Éjnővér, bizonyos Talzin anya fia volt, a Dathomiron született, és Sidious elrabolta az anyjától.  Nos az ilyenek miatt rebootolta a Lucasfilm a Star Wars univerzumot. James Luceno Darth Plagueis című könyvében Maul még Kycina ikerfiainak egyike volt, akit pont Talzin anya elől akart az anyja elmenekíteni, míg A klónok háborúja animációs sorozatban és a Dark Horse képregényekben az alapkoncepció az, hogy Sidious becsapja Talzint, és az éjnővér helyett annak erőérzékeny fiát kezdi el kitanítani, miután elrabolta. Végül A klónok háborúja verziója vált kánonná 2014-ben, a többi  sztori pedig mára érdekes legendává fakult, ami ki tudja, igaz volt-e…

Nyomozás: milyen fajba tartoznak az Éjnővérek?
Különálló dathomiri faj leányai lennének az Éjnővérek? Vagy a zabrak faj dathomiri alfajába tartoznak? A Lucasfilm Story Group tagjának segítségével eredtünk a rejtély nyomába. RÉSZLETEK ITT.

A két sztoriban közös, hogy végül Sidious tanítványaként cseperedik fel az ifjú zabrak. Bár Maulnak a Bővített Univerzumban sokkal kalandosabb életútja van – a már említett Plagueis könyvön kívül a Vadászó árnyék, vagy a Vesztegzár, de említhetném a nálam nagy kedvenc Maul képregényeket is –, látható, hogy a folyamatosan épülő kánon is komolyan számol Maullal. A klónok háborúja sorozat mellett a kánon legelső képregénye az eredetileg a sorozat epizódjainak tervezett Maul-történet, a Darth Maul, a Dathomir fia lett, Jeremy Barlow tollából. A képregény a Szukits kiadó jóvoltából remélhetően már a hónapban magyarul is olvasható.

Maul egy egész bűnöző-szindikátust épít fel, hogy aztán az Árnyékkollektíva segítségével vívjon epikus harcot volt mestere ellen. Maul története azonban folytatódott a Disney-éra első animációs sorozatában, a Lázadókban is, sőt tavaly a Solo: Egy Star Warstörténetben a nagyvászonra is visszatért mint a Vörös Hajnal bűnszövetkezet rettegett vezetője. Azóta kánonképregények is tovább szőtték a karakter kalandos életútját, az általam szintén nagyra értékelt Marvel képregény , a Star Wars: Darth Maul sorozat komoly mélységet adott a karakternek, de azóta az Age of Republic  egyik füzetében is visszatért.

Ezek mind arra utalnak, hogy fogunk még találkozni vele.

Lássuk hogyan is lett Maul az, ami

Maul tanítványjelöltként igen hosszú ideig szolgálta Sidioust, hiszen csecsemő korában került hozzá, és a Bővített Univerzum szerint elmúlt már 20 éves, mikor mestere megölte Plagueist és a Kettő Szabálya szerint végre tanítvánnyá léphetett elő. A hosszú tanoncidőszak alatt komoly sith kiképzést kapott, kiemelkedő erőpotenciállal rendelkezett. (Érdekesség: egy nemkánon lista szerint midiklorián-szintje az átlag jedik fölé emelte, a tizenkétezres értéke Windu mesterével volt egyenértékű, és erősebb volt olyan legendás jediknél mint Shaak Ti vagy Kit Fisto, de Darth Bane vagy Exar Kun is kisebb potenciállal  bírt, mint ő.) Valószínűleg zabrakok között sűrűbben fordul elő erőérzékenység, gondoljunk csak Agen Kolarra, Eeth Kothra, vagy éppen  a Legendák közé tartozó Force Unleashed játékban felbukkanó Maris Broodra. A zabrakok fájdalomérzete sokkal kisebb más fajokénál, és a két szívük miatt testük sokkal terhelhetőbb, mint az átlag.

Maul a jelöltévei alatt mestere lett a kétpengéjű fénykardnak, de a sithek évezredes rejtőzködése miatt ritkán használhatták ikonikus fegyverüket, így az ifjú Maul gyakorlatilag bármilyen fegyverrel képzett gyilkosnak számított. Több pusztakezes technikát sajátított el, amiket beleépített a küzdőstílusába, így roppant veszélyes ellenfél volt még úgy is, ha nem használta az Erőt.

Nemcsak az Erőhasználatban és a harcban voltak kiemelkedő képességei, hanem otthonosan mozgott a politikában, képes volt irányítani az embereket, ám nem csupán az efféle stratégiákhoz értett. Az ifjú sith felkészülten, és egyre nehezebben bírta a várakozást, mert Sidious még nem látta elérkezettnek az időt a sithek létezésének felfedésére – így eltiltotta tanítványát az igazi megmérettetéstől.  Maul azonban a parancsokat megszegve megküzdött egy alvilági árverésen vett twi’lek padawannal, bizonyos Eldra Kaitisszal  – ám az összecsapás a vártnál nagyobb erőpróbának bizonyult számára. A zabrak megérezte a jediölés ízét, de kénytelen volt beismerni, hogy sokkal jobban fel kell készülnie, ha eséllyel akarja felvenni a harcot egy padawannál képzettebb jedivel.

Ez a tapasztalat nagyban segítette, hogy nem sokkal később a Naboon végezzen egy jedi mesterrel. Az első összecsapásukból Qui-Gon taktikusan visszavonult, hogy értesíteni tudja a jedi tanácsot a sithek feltűnéséről, de nem tartott a zabraktól. Maul azonban képes volt legyőzni a jedi mestert: agresszív stílusban, gyűlölettől és bizonyítási vágytól fűtve küzdött, és kiképzése lehetővé tette, hogy taktikusan szétválassza ellenfeleit és megölje Qui-Gont. A győzelme azonban elbizakodottá tette, és a mester után úgy gondolta a tanítványát már könnyen elintézi. Az ifjú Kenobi bár nagyon közel sodródott a sötét oldalhoz, a kritikus pillanatban megmerítkezett az Erő világos oldalában és vert helyzetből kettévágta a zabrakot.

Star Wars GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A Sith visszatér

Őszintén szólva nekem Maul volt a Baljós árnyak csúcspontja, és bár kifejezetten kedveltem a karakterét, be kellett látnom, hogy a halála helyénvaló volt a történet szempontjából, ezért is néztem kétségbeesetten – mint Noé bárkájánál a harmadik zsiráf –, amikor meghallottam, hogy a félbevágott, százmétereket zuhanó figura valahogy túlélte. A Dallas-i mélységekből merítő fordulat komoly fejvakarást eredményezett, és nehezen emésztettem a két szíves, magas fájdalomküszöbös magyarázatot (persze lehet, hogy a zabrakoknak gerinc sem kell a mozgáshoz és a gyomruk a vállukban van, a vese, máj és hasonlók meg valahol szétszórva a karjukban – irónia off). A fizikai magyarázatok mellé Maul izzó haragját és gyűlöletét, és a Sötét oldal hatalmát hozhatjuk fel.  Itt mutatkozott meg azonban, mennyire ikonikussá vált a karakter:  az amúgy cseppet sem megbocsájtó rajongók, akik tizedennyiért gyalázzák porba a rendezőt/forgatókönyvírót/bárkit, aki eszükbe jut, most szinte szó nélkül elfogadták ezt a – szerintem – harmatgyenge megoldást.

A Mault visszahozó epizódok forgatókönyvét különben Katie Lucas, George Lucas lánya írta. Eszerint, miután félbevágták, a teljesen megzakkant Maul összerakta magát, rittyentett egy csinos kis soklábú robotot  az alteste helyére, az amúgy gyógyítást nem tanuló sith valahogy elvergődött a Külső Gyűrű egy szemétvilágára, és így is vidáman terrorizálni tudta a Lotho Minorra érkezőket.

És mindezek ellenére azt kell mondjam, hogy megérte visszahozni, mert rengeteget tett hozzá a későbbi történetekhez!

Talzin anya útmutatásával bátyja, Savage Opress megtalálta a teljesen megőrült testvérét, és visszavitte a Dathomirra. Rövid rehabilitáció után Maul tanítványául fogadta a testvérét és bosszúszomjasan Kenobi után indultak. Maul közben elkezdte kiépíteni az alvilági szervezetét, és igen gyorsan komoly eredményeket ért el. Képességeit mutatja, hogy viszonylag rövid idő alatt képes volt átvenni a hatalmat a Mandalore fölött, összerántott pár kalózszervezetet, behódoltatott komoly bűnszövetkezeteket, szóval kiképzését a civil életben is kamatoztatta. Mégis közben a fő motivációja Kenobi maradt. Miatta dőlt össze az élete, miatta nem lett a galaxis ura, megcsonkította, őrületbe kergette, és mindezért bűnhődnie kellett. Szerintem az egyik kulcsmomentuma volt A klónok háborúja sorozatnak amikor Maul beteljesíti bosszúját, és a sötétkarddal a szeme láttára végzi ki az egyetlen nőt, aki iránt Kenobi gyengéd érzelmekkel viseltetett. Számomra itt váltott célcsoportot a sorozat.

Ezekkel a machinációival a zabrak azonban felhívja magára a régi mestere figyelmét. Sidious nem tűrhette, hogy egy képzett sith nagyon megerősödjön, márpedig a Mandalore, mint hátország már komoly tényezőnek számított! Nem csak a kettő szabálya miatt, egyszerűen ismerte volt tanítványa képességeit, és tisztában volt vele, hogy veszélyessé válhat nem csak rá, de az épülő birodalmára is. Ezért rövidre zárta a dolgot: Savage Opresst megölte, Mault pedig fogságba ejtette.

A Vörös Hajnal és a Két Nap

Maul története azonban itt még nem ért véget. A klónok háborúja sorozat meg nem valósult Maul-történetfolyama az említett Darth Maul, a Dathomir fia képregényben látott napvilágot, s a kánonnak is részévé vált. Ebben Maul a mandalore-i követői segítségével megszökött börtönéből. Az Ahsoka című kánonregényből tudjuk, hogy Maul újra hatalma alá hajtotta a Mandalore-t, s amíg Obi-wan és Anakin a főkancellár kiszabadításával vesződnek, Ahsoka és Rex nézett farkasszemet az újra visszatérő zabrakkal. Ahsoka és Maul minden bizonnyal epikus párbaja során azonban beüt a 66-os parancs, s a lány inkább Rex megmentését választja, futni hagyva ellenfelét.

Ezt a történetet hamarosan jobban megismerhetjük, A klónok háborúja érkező új évadjából.

STAR WARS THE CLONE WARS Season 7 Trailer #1 NEW Comic Con (2018)

STAR WARS THE CLONE WARS Trailer #1 SEASON 7 NEW Comic Con (2018) Subscribe To MovieAccessTrailers To Catch Up All The New Movie Trailer, Movie Clips, TV Spots & Trailer Compilation Just For You.

A karakter következő megjelenése a Solo: Egy Star Wars-történet antológiafilmben van, amikor Dryden Vos halála után, a Vörös Hajnal titokzatos vezetőjeként magához rendeli Qi’ra-t a Dathomirra. Egyelőre nem derült ki, hogy mi történt Maullal Mandalore ostroma és a Solo film között, de, mint az elején említettem, a Disney érezhetően lát még potenciált Maulban.

Ezek után a Star Wars: Lázadók sorozat 2. évadában tér vissza immár sokadjára Maul. A zabrak eszerint évekre a Malachoron ragadt, és egy sith templomot tanulmányoz – ott próbálja megszerezni az utolsó sith holocronok egyikét. Szépen maga mellé édesgeti Ezrát, csábítgatja a hatalom ígéretével: ha ő lesz a tanára, akkor nem lesz olyan korlátok közé szorítva, mint a jelenlegi mestere mellett. Maul pillanatnyi sikert is elér, Ezra meggyőzi Ahsokát és Kanant, hogy fogadják el Maul segítségét az inkvizítorok ellen. Végül a zabrak nem akar tengelyt akasztani az utódjával, Vader érkezése előtt a jedik ellen fordul, megvakítja Kanant, de Ezra nélkül kell távoznia a bolygóról.

Maul a sorozat 3. évadában sem adta fel, hogy Ezrát átállítsa a sötét oldalra és hogy a tanítványává fogadja. Bendu árnyékából figyel, ideiglenesen szövetséget is köt a jedikkel, de végül ismét megpróbálja megölni Kanant. Ám nem jár sikerrel, sőt: az ifjú padawan is egyre inkább eltávolodik tőle, majd teljesen ellene fordul és rájön, hogy jobb lesz a világnak a zabrak nélkül. Maul karaktere szerintem remek lezárást kap – a Yavini csata előtt 2 évvel megtalálja Kenobit a Tatuinon. Az öreg jedi nem akar vele megküzdeni, de Maul rájön, hogy okkal van ott, hogy őriz valakit.  A végső harcuk rövid és elegáns:  a kör bezárul, Kenobi mester másodszorra már nem hibázik.

Nyitókép: Darth Maul (StarWars.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink