Vége a sztár nélküli Star Wars-ok korának | HSWP 2015/33. hét

(Facebook / Star Wars)

Rég volt már ennyire mozgalmas hét a Star Wars világában: rengeteg új információ és fotó került napvilágra a hetedik epizódról. A Zsivány Egyes-projekt forgatását és stáblistáját is bejelentették, de másról is megtudtunk ezt-azt. Kezdjük a legfontosabb tudnivalóval!

Ugyanakkor látjuk a filmet, mint a világ

Eddig az volt a hivatalos információ Az ébredő Erő magyarországi premierjével kapcsolatban, hogy Szenteste kellett volna moziba caplatnia sok ezer fanatikusnak, ha elsők között akarták volna itthon látni a filmet. A világ szinte minden pontján december 18-a a premierdátum — hogy nálunk miért lett volna egy héttel később? Mert egy magyar embernek sikerült a Vasember 3-at felvenni és feltenni a netre — ezzel magyar volt az első elérhető kalózverzió a neten. A Disney bepöccent és onnantól minden filmje egy hetes csúszással érkezett Magyarországra. Egészen Az ébredő Erőig, amelynek premierdátuma a magyar forgalmazó Fórum Hungary weboldalán ugyan még mindig december 24-e, de az Origo megírta, hogy az ügyvezető december 18-at tweetelt. A Fórum Hungary hosszú hónapokig dolgozott azon, hogy elérje a premierdátum előrébb hozatalát, a Disney végül kivételt tett — viszont más szempontból meg nem, ugyanis a magyar premiernaptól, a csütörtöktől eltérően Az ébredő Erő pénteken kerül majd a mozikba. 123 nap múlva.

Új fotók Az ébredő Erő szereplőiről és háttérmunkálatairól

Az Entertainment Weekly nagyon kitett magáért, több cikkben is foglalkozott az aktuális Star Wars-projektekkel, de először lássuk a friss fotókat (a képek kattintásra nagyobbak lesznek):

Itt meg az első plakát, amelyet a szombati Disney-banzájon, a D23-on mutattak be:

(Facebook / Official Drew Struzan Page)

“Ki az a Luke Skywalker?”

Az EW cikkeiből 17 különböző dolog is kiderül — legalábbis az io9 így szemlézte az anyagokat. Kylo Ren — a Sith, akit Adam Driver játszik — például Darth Vader megszállottja, miatta lett például ilyen a maszkja. Róla az is kiderült, hogy nem ez az eredeti neve, hanem a Knights of Ren-ből, azaz a Ren lovagjai elnevezésből ered, de hogy az mi, nem tudtuk meg. Viszont azt igen, hogy a film írója, Lawrence Kasdan szerint nem volt még ilyen karakter a franchise-ban. Ha ő mondja, elhisszük neki, elvégre már a negyedik SW-filmen dolgozik (SW V, SW VI, SW VII, Han Solo Antológia I — az előzménytrilógiákhoz is hívták, de nemet mondott George Lucasnak). Kylo Ren egyébként maga építette markolatos fénykardját.

Ha már a fénykardoknál járunk: valóban Luke fegyvere szerepelt a második teaserben, az amelyiket Obi-Wan odaadott a későbbi Jedinek a Tatooine-on. Apropó Luke: J.J. Abrams miatta vállalta el a film rendezését. Eleinte vonakodott, de amikor a Disney-főnök azt mondta neki, hogy arra kellene keresni a választ Az ébredő Erőben, hogy mivé vált Luke Skywalker harminc évvel a második Halálcsillag felrobbantása után, máris benne volt a sztoriban. Szó szerint, ugyanis amikor elvállalta a rendezést, még sehol sem jártak a történettel az epizód írói, így Abrams is beszállt az ötletelésbe.

Továbbra sem tudni pontosan, hogy Luke és Leia mennyit szerepel majd a sztoriban, csupán azt, hogy Han Solo központi karakter lesz. Azt viszont már biztosra vehetjük, hogy sem a nyolcadik, sem a kilencedik epizódot nem Abrams rendezi majd: a nyolcadiknak már van direktora Rian Johnson személyében, a kilencedikkel — amely 2019-re várható — kapcsolatban pedig maga Abrams jelentette ki, hogy nem rendezi meg. (A Hollywood Reporter aztán megírta szombaton, hogy a kilencedik résznek is lett rendezője a Jurassic Worldöt is jegyző Colin Trevorrow személyében). További infó, hogy nem véletlenül nem tudjuk Finn és Rey (a fekete srác és a fehér lány) vezetéknevét, nyilván fontos a sztori szempontjából, nem fogják elspoilerezni.

Poe Dameron (Vanity Fair)

Viszont néhány karakter nevének eredetére fény derült: az Oscar Isaac által játszott Poe Dameron keresztneve Abrams kislányának plüssjegesmedvéjétől lett kölcsönözve, míg a vezetéknevet Abrams asszisztense viseli a mindennapokban. Phasma kapitány — akit a Trónok harcából is ismert Gwendoline Christie formáz meg és övé a krómozott rohamosztagos páncél — pedig egy horrorfilm után kapta nevét: a Phantasm című műben is szerepel egy hasonló krómos dolog, egy labda, legalábbis Abrams elmondása szerint.

Ilyen lesz Luke mester

No, a továbbiakban igyekszünk a lényegre törekedni: kiszivárgott egy fotó Luke Skywalkerről, amint öreg Jedi-mestert játszik Az ébredő Erőben. A kép valódiságát talán erősítheti, hogy a közlő Star Wars 7 News és az utánközlő MakingStarWars.net oldaláról is eltávolíttatták a fotót, de a Star Wars Underworldön még látható, innen nyúltuk mi is:

(Star Wars Underworld)

Megindult a marketinghadjárat

Múlt heti posztunkban már említettük, hogy szeptember negyedikétől elárasztják a polcokat Az ébredő Erővel kapcsolatos termékek, most a Lucasfilm bejelentette, hogy együttműködési szerződést kötöttek az alábbi cégekkel: Covergirl & Max Factor, Duracell, FCA US, General Mills, HP, Subway — írja a ComicBook.com. Az első azért érdekes, mert arra mutat rá, hogy a női rajongókat is megpróblják majd berántani a mozikba, ugyanis jönnek a Star Wars-os körömlakkok, rúzsok és egyéb kozmetikai cikkek. Az Allure meg is mutatta, milyenek, errefelé lehet böngészni a termékeket.

Kapott egy tévészpotot is Az ébredő Erő

Dél-Koreában vetítik, ami lényeges, azt itt leírtam:

Star Wars VII.: itt az első tévéreklám!

Az ébredő művészet

Még egy hír Az ébredő Erővel kapcsolatban: a készítők fontos művészeti kampányt indítottak, az amatőr művészek képeit profi környezetben állítják majd ki. Erről bővebben itt.

Vége a sztár nélküli Star Wars-ok korának

Kasztinghírek: Mads Mikkelsen, Benicio Del Toro és Forest Whitaker is szerepelni fog a Star Wars világában. Korábban George Lucas filozófiája az volt, hogy ismeretlen színészekből verbuválta csapatát a Star Wars-filmekhez, ez persze az új trilógiára már kicsit megdőlt, amikor például Ewan McGregor vagy Liam Neeson is csatlakozott a szereplőgárdához. A Disney-nél viszont nem lacafacáznak: igazi sztárparádé várható a következő években.

A hetedik részben Oscar Isaac, Lupita Nyong’o és Max von Sydow is benne lesz, a nyolcadikban saját bevallása szerint jó eséllyel Benicio Del Toro fog szerepelni, míg szombaton maga a Lucasfilm jelentette be, hogy a Zsivány Egyes-filmek első részében Forest Whitaker és Mads Mikkelsen is játszik. Szerepük egyelőre ismeretlen, a Zsivány Egyesnek pedig csak a sztorija (ellopják a Halálcsillag tervrajzait), rendezője (Gareth Edwards [Godzilla]) és most már több szereplője — pl. a főszereplő Felicity Jones — ismert. Jah és a legfontosabb: nem lesz benne Jedi, viszont film már forog. A stáb további tagjait itt böngészheted. Itt meg az első hivatalos fotó:

A Zsivány Egyes első ismert fotója. Balról jobbra: Riz Ahmed, Diego Luna, Felicity Jones, Jiang Wen és Donnie Yen(Lucasfilm)

Ha már Zsivány Egyes…

… itt vannak az első, drónnal készült stábfotók is a forgatásról. A Mirror közölte ezeket, a képek kattintásra nagyobbak lesznek.

Amikről nem írtunk, pedig kellett volna, de már így is túl hosszú a cikk:

  • 56 ezer négyzetméteren épülnek meg a Disney World legújabb, Star Wars-szal kapcsolatos helyszínei — erről bővebben itt.
  • Han Solo önálló filmjében a húszas évei elején lesz, nem gyermekkorától mesélik hát el a csempész sztoriját — az Entertainment Weekly ennél bővebben is körbejárja a később elkészülő filmet.
  • Nagyon jó lesz Az ébredő Erő zenéje, legalábbis egy helyszíni beszámoló szerint.

Jövő héten ugyanitt, addig az Erő legyen veletek és lájkoljátok a blog Facebook-oldalát:

Heti Star Wars-pletykák / HSWP

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink