Solo: felemás a magyar kritikusok verdiktje

Ismét egy megosztó Star Wars-történet: a vájtfülű kritikusoknak nem tetszett Han Solo előzménytörténete, de nem minden újságíró volt szőrösszívű. A cikk összesen húsz kritikát tartalmaz, itt húztam meg a határvonalat 🙂

Saját kritikám

„[…] aki úgy ül be a moziba, hogy szerinte minden új Star Wars szar, az a Solót sem fogja élvezni. Aki viszont nyitottan, elvárások és prekoncepciók nélkül rágcsálja majd a popcornt a teremben, miközben Han első kalandjait szemléli, élvezni fogja az alkotást.”

Solo: Star Wars-geekség némi hiányérzettel

Pozitív kritikák

Szűcs Gyula, Port.hu

„A főszereplőt és a Birodalom súlytalan jelenlétén túl viszont nem volt komolyabb bajom a filmmel. Igaz, nekem bármit el lehet adni, amiben van sivatagbolygó, Millennium Falcon, Csubakka meg egy-két pórul járt rohamosztagos. Természetesen nem kiáltanám ki a Solót már májusban az év blockbusterének, de azt vállalom, hogy sokkal szórakoztatóbb lett, mint a mindenhol egekbe magasztalt Bosszúállók: Végtelen háború. Közel sem mestermű, de jóval több, mint tisztességes iparosmunka. Egy kicsit már megfáradt, de azért még mindig lelkes Star Wars-veterán szívből jövő meséje a hozzá hasonló Star Wars-rajongóknak.”

Nyugi, a régi Han sokkal menőbb, mint az új!

Resán Alexandra, Noizz.hu

„tudtam élvezni a film első egy óráját is, a készítők ugyanis nem fukarkodtak a látványos akciójelenetekkel, »autós« üldözésekből és harcjelenetekből meg robbanásokból sem volt hiány. A soundtrack-et is eltalálták, az előzetesben már felhangzott akkordok remekül passzolnak a filmhez és a karakterhez egyaránt, a történet vezetése és a látványvilág pedig enyhén a régi Indiana Jones filmeket idézte fel bennem. Nem voltak persze a Végzet templomában feltűnt papok, sem kristálykoponyák sehol, vakmerőségével, a fejére sokszor csak bajt hozó hatalmas szájával és szemtelen kacérságával Alden Ehrenreich Solója mégis csak egy ugrásra volt attól, hogy ostort ragadjon és szembe szálljon a rosszfiúkkal.

[…]

Összességében egy nagyon szórakoztató filmnek találtam a Solót, ennek ellenére nem mondanám kiemelkedőnek a Star Wars filmek sorában.”

Solo: Egy Star Wars történet spoilermentesen

Zsótér Indi Dániel, Roboraptor

„A Solo – Egy Star Wars-történet jelenleg a többitől a legtávolabb lévő eleme a kilenc filmet, tíz évadnyi animációs sorozatot, számtalan könyvet és képregényt felölelő franchise-monstrumnak, emiatt pedig picit nehezen is él meg önértéken. Félreértés ne essék, a film azok számára is érthető és szórakoztató lesz, akik mondjuk nem tudják, hogy A Birodalom visszavágban Bossk-nak hívták a sárga kezes-lábasban feszítő trandoshanit, vagy, hogy Aurra Sing miként egyengette a fiatal Boba Fett életútját az animációs sorozatban, csak egyszerűen nem fogják annyira élvezni a kikacsintásokat. Mert a Solo-film varázsa valójában az, hogy aprólékosan ágyazódik az univerzumba.

[…]

A Solo összességében egy kellemes űrwestern, amiben picit túltolták ugyan az easter egg-biciklit, de így is emlékezetes darab maradhat azok számára, akik szeretnének végre a jedik köpenye mögé nézni, hogy láthassák mennyire gazdag ez a galaxis.”

A rajongóknak Solo Star Wars-történet

Semleges kritikák

Varga Attila, Index

„tud valami olyat, amilyet az eddigi Star Wars-filmek nem. AZT, HOGY NEM OLYAN, MINT A TÖBBI. Ennyire akcióközpontú, a klasszikus kalandfilmek felépítéséhez és szerkezetéhez hasonló SW-film még nem készült. Üresjárat, leülés nem nagyon van, bár ha a film középső harmadából kiszednek húsz percet, nem bántam volna.

[…]

A film egyik nagy hibája, hogy úgy tűnik, mintha a stúdió nem bízott volna Ehrenreichben […] EZ PEDIG ELÉG NAGY HIBA VOLT, MERT A FICKÓ EGYÁLTALÁN NEM ROSSZ, MÉG A RÉMES MAGYAR SZINKRON ELLENÉRE SEM.

[…]

Nyilvánvaló, hogy Solo élettörténetében direkt csak addig jutunk el, ameddig, a második rész első vázlata szerintem már készen is van. Ez azért fájó, mert feszesebb is lehetett volna a film, üresjárattól mentes, ha nem kellett volna az esetleges folytatásra is gondolni. Egyébként nyugi, úgy van vége a filmnek, hogy simán jöhetne utána a Csillagok háborúja is akár.”

Így jártam Csubakkátokkal

Hauschel Tamás, Player.hu

„Az a legviccesebb, hogy a Solo-film legszürkébb karaktere maga Solo, és ez semmilyen univerzumban nem lehet rendben, de mégsem lehet haragudni erre a filmre, mert olyan, mint egy korrekt blockbuster, csak az a kérdés, hogy mennyire okés, ha egy Star Wars-filmről ez minden, ami elmondható.

[…]

A Solo: Egy Star Wars-történet olyan epizód lett, ami akkor működik igazán, amikor nem a címszereplője van a vásznon. Akkor, amikor az akciójeleneteivel van elfoglalva, nem azzal, hogy izzadtságszagú párbeszédeket folytasson. Nem szerethetetlen, mert jól néz ki, és néhol nagyon elkapja az embert, de egyáltalán nem emlékezetes.”

Kritika: Solo: Egy Star Wars-történet

Hári Dániel, Filmsor.net

„Nem jó film, de azért egészen korrekt, és szinte biztos, hogy részben azért érzem ezt így, mert nagyon alacsony elvárásokat támasztottam az irányába.

Szórakoztató, kellemes alkotásról van szó. A kezdeti lendület ugyan hamar elvész, ám aztán időről időre újra feltámad, jellemzően az akciójelenetek alatt. Ron Howard rendező ráérzett arra, hogy miként kell összerakni ezeket a látványorientált képsorokat. Van tempó, izgalom, vizuális kreativitás, és még többségében jól működő poénok is becsusszannak.

Probléma akkor van, amikor elül az akció, szünet áll be a zúzásban, és foglalkozni kellene a karakterekkel. Ezen a téren a cselekményvezetés csapongó, és erősen hullámzik. […] A szereplők több ízben indokolatlanul cselekszenek, olyan érzést keltve, mintha néhány fontos karakterfejlődési epizódot észrevétlenül átugrottak volna.”

A csillagok közé vágyott, de kifogyott az üzemanyag – Solo: Egy Star Wars-történet filmkritika | Filmsor

Kacsinecz Krisztián, Új Szó

„Egy napon lehet említeni Alden Ehrenreich Han Solóját Harrison Fordéval? Persze, hogy nem. Hozza a kötelező varázst a Solo: Egy Star Wars-történet? Nem igazán, inkább csak elvétve fut át rajtunk az a bizonyos gyermeki, bizsergető izgalom, egy-egy ismerős jelenet, figura, vagy zenetéma felbukkanásakor. Lehet mégis szeretni? Piszkosul, ha előzetesen nem támasztunk túl nagy elvárásokat, hanem elfogadjuk annak, ami: egy nyomokban sci-fi és Star Wars-elemeket is tartalmazó, látványos, akciódús, könnyeden humoros kalandfilmnek.

[…]

Az összes eddigi film közül talán ez állja meg leginkább a helyét önállóan is, tehát akkor is maximálisan élvezhető, ha korábban nem láttunk egyetlen Star Wars-epizódot sem. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne szerepelne a filmben egy csomó, jópofa utalás a klasszikus epizódok egy-egy kultikus jelenetére.”

Solo: Akcióvígjáték, Star Wars-köntösben

Muchichka László, Zoom.hu

„[…] kerek, sallangmentes, jól összerakott alkotást kapunk, amire azért nem lehet azt mondani, hogy rossz film, de azért ennél jóval többet is ki tud főzni a Disney/Star Wars boszorkányműhely.

Az a baj, vele, hogy nincs lelke, pedig a Star Wars-filmek egyik legkarizmatikusabb alakja van a középpontba állítva.

[…]

hiába ismerősök a nevek, a történések, sőt, nagyon ügyesen van összefűzve ezzel a résszel az új és a régi trilógia is, sőt utalás szinten a Zsivány Egyes is, ettől még a Solo egy idézethalom. Egy kedves rajongói film, amiben ugyan volt pénz, csak az ötlet kevés. Hangulatában egy űrwesternre emlékeztet, viszonylag kis téttel bíró cselekménnyel, amihez például pont az a fajta kurázsi kellett volna, ami érezhetően akkor távozott a produkcióból, amikor a Phil Lord-Chris Miller párost kipenderítették.”

Lelketlen utaláshalom lett a Han Solo-film

Polák Zsóka, Filmtett

„[…] ha már egy eredettörténetet nem igazán sikerült sem eredettel, sem történettel kitölteni, akkor be kell röffenteni az akciógyárat. A harcolós jelenetek lélek és cél nélkül dübörögnek teljes gőzzel előre, csak hogy legyen mivel kitölteni azt a 135 percet. Sokan fanyalogtak miatta, pedig kifejezetten jól állt a résznek a fakó színvilág – legalább passzolt az összkép semmilyenségéhez.

A Solo nem lett botrányosan rossz film, csak fájóan semmilyen, márpedig az a két szó, ami biztosan nem fér meg egy mondatban, az a Solo és a semmilyen. Nincsenek benne kiemelkedően nagy hibák, futószalagon gyártott, lelketlen iparosmunka lett, ami felmondatta szereplőivel a kötelező leckét – a nagy baj ezzel az, hogy mindezt egy olyan ikonikus karakter rovására tették, mint amilyen Han Solo.”

A legmenőbb űrcsempészből unalmas akcióhős – Ron Howard: Solo: A Star Wars Story / Solo: Egy Star Wars-történet

Aldo Winnfield, Smoking Barrels

„A történet ott kezdődik és ott végződik, ahol elvárja az ember, néhány kisebb csavar akad csak és pár univerzumépítő, kissé meglepő húzás. (Köztük egy olyan, aminek nem igazán tudok örülni, viszont előkészíthet egy másik spin-off filmet is akár.) Biztonsági játék? Persze. Baj ez? Nem igazán. És itt kanyarodnék vissza még egy kicsit az elvárásokhoz: ha valami világmegváltó kalandot szeretnél átélni te, mint néző, akkor ez nem a te filmed. Ha egy ismerős univerzum ismerős karaktereivel vágysz egy szórakoztató két órára, akkor viszont nem tévedhetsz nagyot. És innentől kezdve kicsit már mindegy is talán, hogy a film tempója érdekesen alakul, vagy hogy a végső felvonásban a fordulatok nem egészen megalapozottak. Érthetőek, de a forgatókönyv nem szolgál elég támponttal, hogy igazán átélhetőek is legyenek ezek a pálfordulások.”

Duplakritika: Solo: Egy Star Wars-történet / Solo: A Star Wars Story (2018)

Negatív kritikák

Csákvári Géza, Népszava

„a Cannes-ban versenyen kívül bemutatott Solo – Egy Star Wars történet a George Lucas által megteremtett, majd elengedett univerzum eddigi legnagyobb elpuskázott lehetősége.

[…]

A Solo legnagyobb problémája a forgatókönyv „könnyedsége” és a Ron Howard rendező által diktált gyilkos tempó. A cselekmény kilencven százaléka akciójelenet, a film képi világát még egy film noir is megirigyelhetné, a feszültséggel teli sejtetésekben még a hőseinket is nehezen ismerjük fel – a tétnélküliség pedig hosszú távon elfárasztja a nézőt. A Lucasfilm logónál a kezdeti képsoroknál érzett izgalmat egy óra után sikerült a filmnek ledolgoznia.

A ritka, bizsergést okozó pillanat az volt, amikor Han és Chewbacca először ül le az Ezeréves sólyom pilótafülkéjébe. De hát itt a bizsergésen túl eufóriát kellett volna éreznem! És kár, hogy a Solo további 134 perce nem ilyen volt…”

Csibész helyett bonviván

Szalkai Réka, IGN.hu

„A Star Wars legújabb előzményfilmje gyakorlatilag abban a kényelmes helyzetben volt, hogy sokak számára igazából teljesen mindegy, milyen a film, úgyis megnézik, és tetszeni is fog. Bár a lehetőség adott volt, hogy valami igazán frisset alkossanak, pláne egy olyan karakterrel, mint Han Solo, ezt mégis sikerült elszalasztani. A jelenetek szinte kilencven százaléka faltól falig akció, mégis majd meghalunk az unalomtól közben, mivel a sűrű csihi-puhinak nincs igazán személyes jellege, nem utolsósorban azért, mert a gyors vágásokban egyre jobban elfáradó szemünknek a film szürkeségében olykor még főhőseinket is nehéz megtalálni.

[…]

Ami pozitív élményként érhet minket, az a „láthatatlan” színészek alakítása: a Chewbaccát hozó Joonas Suotamo vagy az L3–37 robotnőt csupán hangjával játszó Phoebe Waller-Bridge hoz jó néhány kellemes pillanatot a filmbe. […] Suotamo pedig nagyon jó ritmusérzékkel adja azt a kedves batárságot, mellyel Chewbacca karaktere megáldatott. Ugyanakkor a csodálatos alakításokra is képes Woody Harrelson élete egyik legrosszabbját hozza a filmben.”

KRITIKA: Solo – Egy Star Wars-történet

Kovács Gellért, HVG.hu

„A Solo: Egy Star Wars-történet olyan biztonságos film, mintha nem is létezne. Ezzel pedig az az egyetlen probléma, az viszont igen aggasztó, hogy pont a Star Wars legmenőbb, leghumorosabb, legemberibb karakterével történik mindez

[…]

Haragudni az egész filmre sem lehet egyébként, legfeljebb csak szomorú, hogy így sikerült. Tisztességes semmi az egész: a Star Wars tisztességesen semmi változata.

[…]

ez a helyzet Woody Harrelsonnal, Emilia Clarke-kal és Paul Bettany-val is, vagyis az ő karaktereikkel, akik új belépők ugyan, de mind azért fontosak, mert valami olyat hoznának ki Han Solóból, pontosabban valami olyat építenének fel benne, amelyet mi már jól ismerünk a későbbi (korábbi) filmekből. Csak ez az igyekezet is az, ami: igyekezet. S véletlenül sem könnyed, hatásos, poénokkal teli mesemondás. Kínlódás. Futás a legenda után. Ami, aki, egyelőre utolérhetetlen. Így legalábbis bizonyosan az marad.”

Ez a Han Solo csak egy vállrándítást érdemel

Kránicz Bence, 24.hu

„A Solo legnagyobb problémája, hogy a többi új szereplő közel sincs annyira érdekes, mint a főhős, és hát a főhőst figyelve sem rágtam tövig a körmöm izgalmamban.

[…]

Azt érezni, hogy a Solo nincs eléggé alaposan kitalálva, túlságosan a bevett panelekre és az egyszerű megoldásokra építkezik. Az így kapott színvonal sem alacsony, de ennél egy Star Wars-filmtől még mindig többet várunk.

[…]

A végeredmény kiszámítható és többnyire fantáziátlan leckefelmondás marad, amelyben azért ott vannak egy izgalmas és eredeti film csírái. Nagyon úgy tűnik, hogy a tényleg izgalmas Han Solo-filmek viszont már harminc éve elkészültek.”

Az új Han Solo naiv hősszerelmes, de Harrison Fordnak a nyomába sem ér

Csirke, Gamestar.hu

„a Solo az égvilágon semmiről sem szól, erre pedig az utolsó 10 percben döbbennek rá maguk a karakterek is. Ekkor pár indokolatlan csavarral próbálja a film megmagyarázni, mit miért láthattunk az ezt megelőző két órában, de ahogy körbenéztem, a teremben nem én voltam az egyetlen, akinek csalódott grimaszra csúszott szét az arca a látottak miatt. Nincs karakterfejlődés, nincs fordulatos sztori, csak a bűvész (esetünkben a forgatókönyvíró), aki random kapkodja ki a génmanipulált korcs nyulakat a ruhaujjából.”

Solo: Egy Star Wars-történet kritika – soha ne bízz meg senkiben sem

Forisek Ádám, 888 (VIGYÁZAT, NAGYON SPOILERES!!!)

„Rengetegen úgy álltak hozzá a filmhez, hogy: mi szükség van rá? Bennem pont, hogy a film után fogalmazódott meg hasonló kérdés. Egy hangyányi vérfrissítéssel tudott szolgálni, de nem színesítette agyon a franchise-t. Szóval nekem ez a film a szürkezónában maradt. Akciójelenetek vannak, látványvilág ott van, Ezeréves Sólyom is van.

Mégis vérszegény.”

Nem sikerült tökös legénnyé faragni Han Solót

Rusznyák Csaba, Geekz

„A Solo mellett viszont már legfeljebb annyit lehet felhozni kiábrándító szürkeségével, rengeteg ostobaságával és hiányosságával szemben, hogy egyfajta kellemesen oldschool kalandfilm — vagy még inkább egyszerűen csak annyit, hogy oldschool kalandfilm. Annak meg olyan, amilyen.

[…]

A generikus heist-dramaturgia teljes tétnélküliséggel, kínosan kiszámítható fordulatokkal, tisztességes, de inkább csak közepes akciójelenetekkel és jó esetben is legfeljebb mérsékelten vicces poénokkal zakatol előre a gátlástalan fan service legkönnyebben járható útján: minden második mondat és minden harmadik beállítás egy kikacsintás, egy előreutalás. A Disney az abszolút minimumot nyújtja: unott, rutinos kézimunkát a minőségi szex helyett, a lényeg, hogy mielőbb kielégítse a klienst, felmarkolja a dohányt, és menjen a dolgára.”

A legjobb Star Wars-film Az utolsó jedik óta!!!! – Geekz

Merlinicus, Szinkronjunkie

„A Solo sajnos nem egy csúcs film, amiben a főszereplő nyikhaj kalandjait követhetjük. Megismerkedik azokkal, akikkel a többi filmben – amúgy is – együtt nyomulnak. Repked balról jobbra, jobbról balra (a film nagy részében ő sem tudja minek), miközben különböző maszkos figurák kergetik (a poén kedvéért remélem, legalább mindig ugyanaz a színész játszotta őket :D). Erősen elgondolkoznék a helyében egy rullírozó hitelkeretben, mert mindig tartozik valakinek és ez szaksz.

Azaz vigyétek el rá a gyereket, ez most nekik szól!

Anélkül, hogy különösebben spoilereznénk… habár a film szinte minden fontos jelenetét ellőtte az előzetes, úgyhogy sok újdonság nincsen benne. A sztori alapvetően inkonzisztens, erőltetett (még az SW univerzum könnyedségével együtt is) és szinte teljesen üres karakterek töltik meg. A néhány látványos jelenetet leszámítva, ha nincsen rásütve a borítóra, hogy »Egy Star Wars történet«, akkor jöhetett volna rögtön DVD-re.”

Solo: Egy Star Wars Történet – szinkronkritika (SPOILERMENTES)

Havasmezői Gergely, Filmtekercs

„Eddig csak jobbat láttam a Star Wars univerzumban, és ebbe beleszámítottam ám az előzménytrilógiát meg Az utolsó Jediket is: a Solo: Egy Star Wars-történet nem több, mint fantáziátlan ipari termék.

[…]

a Solo: Egy Star Wars történet annak a bizonyítéka, hogy a Disney nem és nem és nem hajlandó többet adni a jéghidegen kimért, közönségízlésre optimalizált átlagprodukcióknál. A Zsivány Egyes egyszeri mázli volt.”

Solo: Egy Star Wars történet – film kritika – Filmtekercs.hu

Katt a képre és lájk!


Solo: felemás a magyar kritikusok verdiktje was originally published in Ziro, a hutt holoüzenetei on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink