Öt dolog, amit az egy éve bemutatott Solo adott nekünk

Egy évvel ezelőtt ezen a napon kezdték vetíteni a Star Wars-univerzum második antológiafilmjét, amely a korábbi alkotásokhoz képest nem ütött akkorát a mozipénztárakban. Ettől függetlenül persze sok rajongónak okozott kellemes csalódást és szórakozást. Íme, öt pont, amit adott nekünk a Solo: Egy Star Wars-történet.

1.) Maga a film

Az első pont talán a legfurcsább, de ezzel a történettel már maga George Lucas is tartozott a rajongóknak. Az előzmény-trilógiában megismertük szinte az összes főbb karakter előtörténetét. Láttuk Anakin Skywalker átalakulását a legendás Darth Vaderré, hogy miként született Luke és Leia, és hogyan kerültek a nevelőszüleikhez. Láttuk az összes kulcsfontosságú karakter útját afelé, amit az eredeti trilógiában láttunk. Két karaktert leszámítva: Han Solót és Lando Calrissiant. Persze logikus, hogy miért nem kerültek bele az előzményfilmekbe, de az említettek tekintetében ők is kiérdemelték már azt a bánásmódot, mint a többiek, hiszen legalább olyan ikonikus karakterek.

Nem beszélve arról, hogy végre láthattuk azt a híres kesseli futamot, amely talán a Star Wars-filmek egyik leglátványosabb jelenetsora lett.

2.) Beleágyazták a kánonba

Már a Zsivány Egyes is kezeskedett arról, hogy az animációs sorozatokat is szorosabban hozzáfűzze a „filmes világhoz”. Ott volt Saw Gerrera karaktere (A klónok háborúja), és a számtalan utalás a Lázadók című sorozatra. A Solo még tovább bővítette ezt a vonalat, amelynek a legfőbb kapcsolódási pontja Maul karakterének a feltűnése.

Star Wars GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Jó-jó, persze ő a húsz éve bemutatott Baljós árnyakban debütált, és sokáig úgy hittük, hogy meghalt, míg Lucasék fel nem támasztották A klónok háborújában. A történetét a Disney-korszakban is továbbvitték, hiszen a Lázadókban sem hagyták lógva a karaktert. Ez azért elég merész lépés volt, hiszen a sorozatokat nem feltétlenül nézik annyian, mint a filmeket.

Éppen ezért, akik nem követték ezeket a tartalmakat, azok meglepődhettek, míg mások majd kicsattantak örömükben, mikor megjelent a vásznon az a bizonyos hologram.

Episode 4 Its The Ship That Made The Kessel Run In Less Than 12 Parsecs GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

3.) Han karakterfejlődése

Solo-film nemcsak a hírhedt csempész karrierjének kezdetét mutatta be, hanem megismertük azt is, hogyan vált azzá, amilyennek megismertük az eredeti trilógiában. A klasszikus rosszfiú külső mögött mindig is ott lapult a romantikus/érzelmes hős, csak éppen Han ezt ügyesen próbálta leplezni, vagy éppen messziről elkerülni azt, hogy bárkihez is kötődjön érzelmileg. (Legjobb barátját Csubit leszámítva). Ez addig tartott, ameddig össze nem barátkozott Luke-al, és össze nem hozta a sors Leiával. Ám a Solo pont azt mutatta be nekünk, hogy mi irányította ebbe a mizantróp irányba Hant. A karakterfejlődés szempontjából jelentős eseményeket mutatott be nekünk a film (pl. csalódás az első szerelemben, valamint a mentorban), megtudhattuk azt is, hogy ha kell, ölni is képes.

4.) Új, érdekes karakterek

Ezzel a ponttal talán sokan vitatkoznának, de azért a film hozott nekünk pár érdekes karaktert, akik nagyon is megállják a helyüket a messzi-messzi galaxisban. Gondoljunk például Enfys Nestre (aki ugyan túl sokat nem szerepelt, de azért kaptunk tőle fontos és remek pillanatokat); Han mentorára, Tobias Beckettre; Dryden Vosra, vagy éppen Qi’Rára.

Han Solo Showdown GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

5.) „Új” megközelítés

A Solo az első olyan egész estés Star Wars mozifilm, ahol nem azt kapjuk, amit megszokhattunk ettől a világtól. A jedikről vagy az Erőről még utalás szinten sem esik szó és Maul rövid szerepét leszámítva erőhasználókat se láttunk. A Solo egyben az első olyan Star Wars film, amely egy az egyben a galaxis alvilágában játszódik, és a Lázadás, valamint a Birodalom teljesen mellékesek. Még akkor is ha kicsit azért kaptunk is belőlük.

Végezetül jöjjenek azok a fontosabb cikkek, amelyeket az elmúlt egy évben írtunk a Solo: Egy Star Wars-történet kapcsán:

Solo: Star Wars-geekség némi hiányérzettel
Nem lett rossz film a Solo, a félelmekre például rá tudott cáfolni. A történet azonban hagyott kívánnivalót maga után. SPOILERMENTES KRITIKA. RÉSZLETEK ITT.
Solo: 5 érdekesség, amelyek csak a Képes útmutatóból derülnek ki
Megtudtuk azt is, miért „késett” a Solo: Egy Star Wars-történet hátteréről szóló kötet megjelenése. Vigyázat, spoilerveszély! RÉSZLETEK ITT.
Mennyit merített a Solo a Legendákból?
A Solo: Egy Star Wars-történet készítői tüzetesen tanulmányozták a régi kánont és bizonyos mozzanatokat jó érzékkel „rekanonizáltak”. RÉSZLETEK ITT.
Sagwát alakította a Solo egyik magyarja, de Csubakka jelmezét is viselte
Vajda Attila dolgozott Phil Lorddal és Christopher Millerrel, majd később Ron Howarddal is. Rajta kívül öt magyar segédkezett a Solo elkészítésében. RÉSZLETEK ITT.
Végre kiderült, kicsoda Tubes a Solóban!
Hivatalossá vált, hogy a Zsivány Egyesben megismert Kétcsöves-tesók közül melyik szerepelt a Solo: Egy Star Wars-történetben. RÉSZLETEK ITT.
A Solo volt a 14. legnézettebb film tavaly itthon
252.911 nézője volt a második antológiafilmnek, akik 387,3 millió forintért váltottak jegyet. RÉSZLETEK ITT.
43 év kellett, hogy látványtervből vászonra kerüljön ez a birodalmi űrhajó
1975-ben készült el a birodalmi elfogócirkáló látványterve, amelyre a Solo: Egy Star Wars-történet előkészítése során bukkantak rá, majd kanonizálták is a dizájnt. RÉSZLETEK ITT.
(EBSZ) Koréliai hajsza: nekünk nagyon tetszett!
Rae Carson Koréliai hajsza című regénye (eredeti címén Most Wanted) az év elején jelent meg a Szukits Kiadó gondozásában. A kötet a Solo: Egy Star Wars-történet mozifilm háttereként szolgál, az Egyesült Államokban a filmmel egyidőben látott napvilágot. Úgy is mondhatjuk, hogy a könyv a Solo multimédiás projekt része, ahogy egyebek között A végső dobás című regény is. Elolvastuk, véleményeztük! RÉSZLETEK ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink