Mennyit merített a Solo a Legendákból?

A Solo: Egy Star Wars-történet készítői tüzetesen tanulmányozták a régi kánont és bizonyos mozzanatokat jó érzékkel „rekanonizáltak”.

Han Solo mindig is a Star Wars-rajongók kedvenc karakterei közé tartozott. Attól a pillanattól kezdve, hogy először feltűnt Mos Eisley kocsmájában, éreztük, hogy egy igazi nagyszájú, énközpontú fenegyerekkel van dolgunk, aki feltehetően a messzi-messzi galaxis egyik legvalósághűbb szereplője.

Újítások és áthallások

Az elmúlt negyven évben rengeteg novella és képregény született már arról, hogy hogyan is vált olyan űrcsempésze, mint ahogy az Egy új reményben megismerhettük, ám ezek szinte kivétel nélkül kánonon kívülre kerültek, miután a Disney 2012-ben megvette Lucastól a Star Wars jogait. Ugyanakkor a filmkészítő cég nem hagyta, hogy sokáig gondolkozzunk azon, milyen lehetett Han korábban, a pár hete megjelent Solo: Egy Star Wars-történet ugyanis töviről hegyire elmesélte nekünk a csempész eredettörténetét. Emellett a filmmel – bizonyos formában – „rekanonizálta” a Legendák legjobb pillanatait is.

Az alábbiakban ezekről olvashattok – természetesen spoileres formában.

Star Wars GIF by Nerdist.com – Find & Share on GIPHY

The official Giphy channel of Nerdist.com! Enjoy your GIF burrito.

Han kisgyermekkora ugyan nem jelent meg a filmben, azonban néhány beszélgetéséből megtudtuk, hogy hamar árvává vált. Ez a Legendák-regényekben sem történt máshogy; már az első emlékeiben az utcán tengette napjait, és kéregetésből élt. Egy Garris Shrike nevű kalóz még fiatalon bevette a csapatába, ahol rossz körülmények között, többedmagával zsebtolvajlásra kényszerült – a filmben ezt a szerepet nagyjából Proxima Úrnő töltötte be. Érdekesség, hogy a Shrike-csapat hajóján megismerkedett egy vuki szakáccsal, Dewlanával, aki a saját nyelvére, a shyriiwookra tanítgatta őt. A Most Wanted című kánon-novella – amely Han és Qiʼra koréliai éveiről szól – szerint Han néhány küldetése alatt szedte fel ezt a nyelvtudást, számára teljesen közömbös vukiktól.

Maga a Korélia egészen máshogy jelenik meg a Legendákban, mint a filmben,

az előbbi szerint ugyanis a bolygó a Coruscanthoz hasonlít, hatalmas, virágzó városokkal, és űrkikötőkkel volt tele. Ugyanakkor a mostani kánonban csak a birodalmi megszállás alatt láttuk a bolygót, és a Képes útmutató szerint Korélia jól prosperált korábban.

Han – mindkét élettörténetében – nagyjából a húszas évei elején szökött meg a Koréliáról és került a birodalmi akadémiák egyikére. Azonban a filmmel ellentétben (amiben egy névtelen toborzó adta neki a Solo vezetéknevet), a Legendákban a születése óta használta azt. Továbbá a régi kánon szerint azért csatlakozott a Birodalomhoz, mert úgy gondolta, hogy ott majd tisztes, becsületes élete lehet. Így, ha valaki eddig nem nézte jó szemmel, vagy úgy érezte, hogy ellenkezik a csempész személyiségével az, hogy a filmben kétségbeesésében a toborzóirodát választotta azért, hogy kijusson a bolygóról, az ezek után gondoljon arra, hogy

a Legendákban Hannak még lehetősége is volt, és mégis a birodalmi élet mellett döntött.

Sőt, ez utóbbi változat szerint egy határozottan sikeres katonai pályát tudhatott a magáénak (legalábbis egy darabig), és nem fokozták le, majd küldték el a galaxis egy távoli sarkába golyófogónak, némi bajkeverés után.

Star Wars GIF by Nerdist.com – Find & Share on GIPHY

The official Giphy channel of Nerdist.com! Enjoy your GIF burrito.

Azonban természetesen a Legendákban is eljött az a pillanat, amikor Hannak választania kellett. Végül úgy döntött, szembefordul a Birodalommal, hogy megmenthesse a rabszolgaként fogvatartott Csubakkát. Igen szoros barátság alakult ki köztük, mialatt közösen kalandoztak. Főként a Hutt Kartell, azon belül is Jabba csempészmunkáit vállalták el. Utóbbi várhatóan a kánonban is így lesz, hiszen Beckett szavai a csapatot toborzó tatuini gengszterről valószínűleg Jabbát takarják.


Ők őrködnek a Star Wars múltján, jelenén és jövőjén


Lando Calrissiannal, és a Sólyommal már kicsit bonyolultabb a helyzet. Ugyan Han a Legendákban és a kánonban is egy sabacc-parti folyományaként nyerte el a galaxis leggyorsabb hajóját az univerzum leglazább kártyásától, azonban az ezt megelőző történések a két változatban merőben különböznek. Han és Lando a régi kánon szerint úgy találkoztak, hogy az utóbbi meg akart tanulni repülni a frissen nyert hajójával (a Sólyommal) és ezért tanárnak felbérelte Csubiékat. Hősünk rögtön beleszeretett a hajóba, ám akkoriban még kénytelen volt egy olcsóbb járművet vásárolni, amit az első szerelméről, Briáról nevezett el (róla mindjárt lesz még szó). A két férfi csupán évekkel később, Felhővárosban találkozott újra, ahol az említett sabacc-partin Han végül megszerezte a Sólyomot.

Star Wars Space Cape GIF by Nerdist.com – Find & Share on GIPHY

The official Giphy channel of Nerdist.com! Enjoy your GIF burrito.

Ismerős szerelem

Láthatjuk, hogy a Legendákban is volt Hannak egy első nagy szerelme, egy Bria nevű nő. A Solóban Qiʼra egyértelműen az ő megfelelője, egészen sok közös pontjuk is van. A csempész eredetileg az Ylesián találkozott Briával, még azelőtt, hogy birodalmi pilótának állt volna. A bolygóra azért utazott, hogy versenyezhessen és egyúttal bizonyíthassa tehetségét a repülés terén, ám időközben felfedezte, hogy a helyi huttok kábítószerfüggővé tesznek egy vallási csoportot, hogy később rabszolgaként eladhassák annak tagjait. Az ottléte alatt beleszeretett az egyikükbe, Briába, akivel kisvártatva meg is szökött. Mivel a nő képtelen volt leszokni a drogról, és tudta, hogy Han feladná érte az álmait, egy éjszaka elhagyta őt, és a férfi hamarosan valóban pilótának is állt. Tehát

akárcsak a Solóban, a Legendákban is elszakadtak egymástól, Han a Birodalom szolgálatába állt, majd kisvártatva véletlenül újra egymásba botlottak.

Csakhogy amíg a régi változatban Bria lázadóvá vált, addig a Kánonban Qiʼra bűnöző lett. Ennek ellenére

a végkifejlet mindkét esetben ugyanaz lett: Han teljesített egy küldetést a régi szerelme oldalán, ám a nő végül elárulta őt.

Emilia Clarke GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Bria a Lázadóknak adta a csempészeknek ígért kincseket, majd kisvártatva életét vesztette a Halálcsillag terveinek ellopása közben. Qiʼra pedig magára hagyta Hant a Savareenen, hogy feljebb kapaszkodhasson a ranglétrán (és persze a csempészt is megkímélte a Vörös Hajnaltól, annak tudtán kívül). A könyvekben Bria árulásának nagyon nagy hatása volt Hanra, és érezhetően ez növelte benne az emberekkel szembeni bizalmatlanságot, az önzőséget. Valószínűleg a filmnek is ez volt a célja Qiʼra tetteivel, ám személy szerint úgy gondolom, hogy ott ez kevésbé volt érzékelhető.

„Rekanonizált” apróságok

A Solo: Egy Star Wars-történet főbb motívumai közül tehát a fentiek lettek a Legendákból átemelve. Azonban rengeteg apróbb érdekesség is megbújik még a filmben, amelyek ugyan nem annyira számottevőek, mint az eddigiek, de szintén a „rekanonizáció” eredményei.

  • A Qiʼra és Dryden Vos által használt harcművészet a Teräs Käsi. Ez utalás az 1997-es Star Wars: Masters of Teräs Käsi nevezetű videojátékra, amely ma már nem része a kánonnak.
  • Amikor Lando egyedül maradt a Kesselen, a Sólyomban rögzíteni kezdte a saját anekdotáit, amelyeket Calrissian Krónikáknak nevezett. Egy hasonló című könyvtrilógia a Legendákban is létezett, és az elbeszélésében Lando még meg is említ egy-egy jellegzetes elemet legalább két részből. Erről bővebben itt írtunk korábban:

35 éves lett a „rekanonizált” Lando regénytrilógia első darabja

  • A Kessel Futam alatt megjelenő hatalmas polipszerű lény a Legendákban egy nagy erejű, ősi entitás, amelyet réges-régen valami nála is erősebb teremtmény „bezárt” a fekete lyukakkal szegélyezett csillagködbe.
  • Dryden Vos rengeteg érdekes műkincset halmozott fel a hajóján, amelyek közül sok ismerős lehet. Megtalálható ott egy gúla alakú test, amely valószínűleg egy Sith holokron, továbbá egy kristálykoponya is, ami sokak szerint az Indiana Jonesra, ám valójában a Han Solo and the Lost Legacy (magyarul Han Solo küldetéseként jelent meg) című könyvben felbukkanó ereklyére való utalás. Ezen kívül kiderült, hogy Dryden megszerezte Exar Kun, a Régi Köztársaság ideje alatt meghalt Sith trónját is, amivel gyakorlatilag magát a Sith létezését is kanonizálták.

Fantha Tracks

soloastarwarsstory #hansolo #didyouspotit

  • Enfys Nest és a Felhőlovasok csapata az Egy új remény bemutatóját követő első képregények egyikében bukkant fel. Annak idején semmi közük nem volt a Lázadáshoz, csak egy kis banda voltak, akik a siklóik hátán terrorizáltak egy félreeső települést. A lakosok Hant és Csuvit kérték meg arra, hogy lépjenek fel a betolakodók ellen.

Thandie Newton Val GIF by Nerdist.com – Find & Share on GIPHY

The official Giphy channel of Nerdist.com! Enjoy your GIF burrito.

Nos, a fentiek után határozottan kijelenthető, hogy a Solo készítői igen alapos munkát végeztek a Legendák tanulmányozása és kánonba való átültetése terén. Azonban lenne itt egyetlenegy dolog, aminek a felbukkanására valószínűleg sokan vártak, ám valamilyen oknál fogva végül mégsem került bele a filmbe: az, hogy Csubakka adós az életével Hannak. A Legendák egy nagyon fontos pillanata az, amikor Han kimenti Csubakkát a rabszolgaságból, ám az talán még ennél is meghatározóbb, amikor az egész családjával (vagy törzsével?) teszi meg ugyanezt. Csubi ugyanis ezek után már nemcsak a saját, de a szerettei szabadságát is neki köszönhette, és egy életen át törlesztette is ezen adósságát. Ilyen szempontból szerintem az egy határozottan jó újítása volt a filmnek, hogy a Kesselen még bármiféle adósság nélkül, önszántából döntött úgy, hogy inkább Hanhoz csatlakozik, mint a fajtársaihoz (természetesen a Legendákban is kedvelte a férfit, és ott is volt valamilyen szinten választása, de ebben az esetben szerintem a kánoni változat határozottan jobb). Ugyanakkor nem lett volna rossz látni, hogyan mentette meg Han a vukikat. Tény, hogy a filmben Csubi megemlíti, hogy nem tudja merre lehet a családja, vagy a törzse, és amikor ezt elsőre láttam, biztos is voltam benne, hogy azt a bizonyos nagy újraegyesülést akarják vele előrevetíteni. Azonban a jelenet elmaradt, így van rá esély, hogy ezzel is csak egy esetleges folytatás lehetőségét próbálták nyitva tartani a készítők.

Ez volt minden általam felfedezett részlet, amelyeket a Solo a Legendákból merített. Ha van valami, amit szerintetek kihagytam, vagy amiről úgy gondoljátok, hogy jó lett volna még látni a filmben, nyugodtan írjátok meg kommentben.

Források:

  • Wookieepedia (Han Solo; Cloud-Riders),
  • Rae Carson: Most Wanted,
  • Phil Szostak: The Art of Solo: A Star Wars Story.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink