A pletykák útvesztőjében: a Kenobi-saga újratöltve

Pletykákból épült vár, de szinte mindannyian bízunk benne, hogy igaz. Valahogy így jellemezhetjük a titkon remélt Kenobi-spinoffal kapcsolatos híreket, melyek körülbelül azóta fel-felbukkannak, amióta a Lucasfilm  antológiafilmeket is készít.

Néhány oldal kész tényként hozta le, hogy most már tényleg készül Ewan McGregor főszereplésével az élőszereplős Obi-Wan Kenobi sorozat. Határozottan ki kell azonban jelentenünk, hogy hivatalos bejelentés még sem a Lucasfilm sem a Disney részéről nem történt, egyelőre csak megbízható (és kevésbé megbízható) források írtak a nagy visszatérésről. A Kenobi-pletykáknak hosszú múltja van, úgyhogy a friss hírek hatására update-eltem korábbi írásom.

Pletykáltak már munkacímről és rendezőről is

2017 augusztusában, bő fél évvel az ünnepelt antológiafilm, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet után,  a The Hollywood Reporter bombahírként hozta le, hogy a háromszoros Oscar-jelölt rendező Stephen Daldry tárgyalásokat kezdett a Lucasfilmmel egy Obi-Wan film ügyében! Ekkor még folyt a Solo: Egy Star Wars-történet forgatása immár Ron Howard irányítása alatt, de már azt pletykálták, hogy Lucasfilm több különálló filmet is tervez, melyek közül a Kenobi-film mellett a Boba Fett-spinoffról cikkeztek a legtöbbet.

Igaz, már az Obi-Wan filmről is suttogtak pletykákat a The Hollywood Reporter cikke előtt is, ebben az Omega Underground játszott fő szerepet. Ők ugyanis még 2017 áprilisában lehozták, hogy a Mr. Robot-ot jegyző Sam Esmail találkozott a Lucasfilm fejeseivel, hogy forgatókönyvet írjon egy, A Sithek bosszúja és az Egy új remény között játszódó Kenobi-filmhez. 2017 augusztusában – nem sokkal a The Hollywood Reporter említett cikkét követően – pedig újra jelentkezett az Omega Underground, ekkor már tudni vélték a film munkacímét is, ami szerintük „Joshua Tree”, mely a Dél-Kalinforniában fekvő sivatagos, a Tatuint idéző nemzeti parkra utalt. Már ekkor pedzegették azt is, hogy a film forgatása 2019 januárjában–februárjában kezdődhet.

2017 augusztusára tehát már pletykáltak rendezőt és forgatókönyvírót is, s mindenki a hivatalos bejelentést, és persze Ewan McGregor csatlakozását várta.

Az utolsó Jedik premierje előtt, a filmet megelőző óriási marketinghadjárat farvizén dobta be újra az Omega Undergroud, hogy a Lucasfilm 2019 januárjában tervezi elkezdeni a harmadik spinoff forgatását a londoni Pinewood stúdióban. Cikküket arra is alapozták, hogy a Disney sikert sikerre halmozó fejese, Bob Iger korábban megpendítette, hogy a következő antológiafilm 2020-ban kerülhet a mozikba. Még 2017 decemberben újabb információmorzsával jelentkeztek, miszerint a Joshua Tree munkacímű Obi-Wan film mellett a Lucasfilm egy másik antológiafilmen is dolgozik, Tin can (bádogdoboz, konzervdoboz) munkacímmel. A film producerei között pedig felsorolták A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér, Az ébredő Erő és a Solo: Egy Star Wars-történet forgatókönyvíróját, Lawrence Kasdant is. Kasdan mellett egy másik forgatókönyvírót, Simon Kinberget is rebesgettek, ők a régebben tervezett és pletykált  Josh Trankhez köthető Boba Fett-filmnek is producerei lettek volna – legalábbis a pletykák szerint, ugye. A sajtó később új rendezőt is kötött a Boba Fett-projekthez James Mangold személyében.

Szertefoszló álmok

Solo: Egy Star Wars-történet után azonban változtak a dolgok. Ahogy azt tavaly júniusban pletykaként megírtuk, az általában megbízhatónak számító Collider több forrásból úgy értesült, a Lucasfilm felfüggeszti az antológiafilmek gyártását, a közeljövőben a filmek terén a készülő kilencedik epizódra, majd az azután legyártandó Rian Johnson-trilógiára összpontosítja az energiáit. A cikkben azt is írták, hogy információik szerint az eddig csak pletykákban emlegetett Obi-Wan Kenobiról szóló antológiafilm tényleg előkészítési fázisban volt, ám a projekten korábban dolgozók közül már senki nincs alkalmazásban. A Collider információit a Making Star Wars szőtte tovább, forrásaik szerint az egész hír a Pinewood Studiosból eredt, ahol a Lucasfilm lemondott egy foglalást egy tervezett filmre.

Nem sokkal ezt követően azonban újabb csavar történt a Kenobi-sagában.

Clayton Sandell, a Disney-tulajdonban lévő ABC újságírója előbb egy sejtelmes Twitter-posztban, majd egy részletesebb cikkben a Lucasfilmtől származó információk alapján tisztázta, hogy a cég nemhogy nem kaszálta az önálló Star Wars-filmek gyártását, hanem jelenleg is több van a fejlesztés különböző fázisaiban. Az is kiderült, hogy a lemondott filmterv egy Mos Eisley Űrkikötőben játszódó antológiafilm lett volna. Mindezekről mi is írtunk, itt.

Az álommanók ismét munkába álltak

Ennek ellenére még június végén megjelent az a pletyka is, hogy egyrészt Daldry nem fog Kenobi-filmet csinálni, másrészt nem is mozifilm készül Obi-Wanról! A The Playlist ugyanis már ekkor elkottyantatta saját forrásaira hivatkozva, hogy Jon Favreau sorozatához hasonlóan a Kenobi-film is majd csak a Disney streaming szolgáltatására fog érkezni. Még mindig a tavalyi nyárnál maradunk: augusztusban a filmmel kapcsolatban Ewan McGregor is nyilatkozott, a The View c. műsorban kérdésre azt felelte, hogy legjobb tudomása szerint, nincsenek tervek erről a filmről.

Ziro.hu

Ewan McGregor a The View c. műsorban kérdésre válaszolva azt mondta, szívesen csinálna Obi-Wan spinoffot, de tudomása szerint nincs ilyen tervben. „Évről évre mindig igennel válaszolok erre a…

Nem sokkal később pedig Az ébredő Erőn, Zsivány Egyesen és a Solón is dolgozó Neil Lamont szólt el olyasmit, hogy éppen készültek otthagyni a kézjegyüket a Tatuinon, de reméli, hogy esély nyílik arra, hogy folytassák (ez persze a Mos Eisley-filmre is vonatkozhatott, ráadásul addigra Mangold is tagadta, hogy Boba Fett-filmen dolgozna).

Ősszel pedig Bob Iger szájából is elhangzott olyasmi, hogy a IX. epizódot követően a Lucasfilmnél lassítanak a tempón, amiben sokan az antológiafilmek visszaszorulását látták.

És hogy ezt az amúgy is kacifántos történetet tovább cifrázzuk, novemberben Boris Johnson, London korábbi polgármestere  hangoztatta, hogy 2019 tavaszán Észak-Írországban fogják forgatni az Obi-Wan filmet, méghozzá nem más, mint George Lucas fogja dirigálni.  Ez persze a pletykavár csúcsa lett. 

Februárban egy új remény

Legutóbb idén februárban a StarWarsNewsNet dobta be ezt a pletykát, amely ugyan nem tartozik a legmegbízhatóbb Star Wars-oldalak közé, de nem lehet egy vállrándítással clickbaitnek sem bélyegezni. Az oldal információi szerint az idén ősszel debütáló Disney+ streaming-szolgáltatás számára  a Lucasfilm következő nagy dobása egy élőszereplős Kenobi-sorozat lesz, amely mindössze hat epizódból állna.  A StarWarsNewsNet említett cikkében John Hoey tudni vélte, hogy Obi-wan történetét valóban eredetileg filmnek tervezték, de a Solo: Egy Star Wars történet kevéssé átütő sikerét követően a spinoff-filmek egyelőre lekerültek a Lucasfilm tervezőasztaláról. Ráadásul a cikk szerint nem sokkal a Solo premierjét követően kezdték volna forgatni a Kenobit, ám a stúdió inkább minden erejével a Skywalker-saga remélhetően méltó lezárására fókuszál. Hoey a komolyan tervezett Kenobi-filmmel hozza kapcsolatba azt is, hogy Ewan McGregor részt vett a Solo premierjén.  Sőt azt is hallotta, hogy a forgatókönyv nagyszerű. Mindenesetre sokan reménykedtünk benne, hogy ezt már a Celebration-ön be is jelentik, például az Obi-Want A klónok háborújában megszólaltató James Arnold Taylor is megosztotta a cikket a Twitter-profilján.

A szenzációs hírt persze az elmúlt években úton-útfélen felbukkanó Kenobi spinoff-pletykák ismeretében  némi szkepszissel kezeltük, ugyanis éppen azidőben egyre több hasonló pletyka látott napvilágot arról, hogy milyen további sorozatokat tervez a Lucasfilm a A mandalore-i, illetve a készülő Cassian Andor-sorozat után. Mert, hogy nincs megállás, az majdhogynem biztos.

Komolyra fordulnak a dolgok?

Tegnap azonban Obi-Wan Kenobival lettek tele a lapok. Immár nem bizonytalan, gyakran félinformációkra alapozó pletykák jelentek meg, hanem olyan megbízhatónak számító oldalak, mint a Variety vagy a Deadline írtak a forrásaikra hivatkozva a témáról. A cikkek szűkszavúak, ám tényként kezelik, hogy Hoey februári értesülései valóban bejöttek: Ewan McGregor főszerepelésével készül egy élőszereplős sorozat a Disney+ platformra. A Deadline azt is feltételezi, hogy  a Lucasfilm a jövő heti D23 Expón, a Disney saját rendezvényén fedi fel a leplet a projektről.  Kedves barátaink a FanthaTracks nevű Star Wars oldaltól további pletykákkal szolgáltak a hírhez. Forrásaik szerint a sorozat 8 epizódból állna, melyből többet maga a főszereplő, Ewan McGregor rendezne! Ráadásul a forrásuk Kenobi mellett egy ismerős mechanikus mellékszereplő visszatérését is elhintette.

Nos itt tartunk, valószínűleg jövő héten, az augusztus 23. és 25. közötti D23 Expónak köszönhetően már okosabbak leszünk, és bízzunk abban, hogy már hivatalos bejelentésről is beszámolhatunk. Reméljük a legjobbakat, és várjuk, hogy újra láthassuk Ewant mint Obi-Wan Kenobi, legyen szó nagy vászonról, vagy kis képernyőről!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink