A pletykák útvesztőjében: a Kenobi-saga

Pletykákból épült vár, de szinte mindannyian bízunk benne, hogy igaz. Valahogy így jellemezhetjük a titkon remélt Kenobi-spinoffal kapcsolatos híreket, melyek körülbelül azóta fel-felbukkannak, amióta a Lucasfilm  antológiafilmeket is készít.

A legfrissebb, napokban felröppent pletykát a StarWarsNewsNet dobta be, amely ugyan nem tartozik a legmegbízhatóbb Star Wars-oldalak közé, de nem lehet egy vállrándítással click-baitnek sem bélyegezni. Az oldal információi szerint az idén ősszel debütáló Disney+ streaming-szolgáltatás számára  a Lucasfilm következő nagy dobása egy élőszereplős Kenobi-sorozat lesz, amely mindössze hat epizódból állna.  A szenzációs hírt persze az elmúlt években úton-útfélen felbukkanó Kenobispinoff-pletykák ismeretében érdemes némi szkepszissel kezelni az esetleges hivatalos bejelentésig. Ugyanis az utóbbi időben egyre több hasonló pletyka látott napvilágot arról, hogy milyen további sorozatokat tervez a Lucasfilm a már majdnem kész A mandalore-i, illetve a készülő Cassian Andor-sorozat után. Mert, hogy nincs megállás, az majdhogynem biztos.

Egyelőre azonban a Kenobi-sorozat sem hivatalosabb, mint az általunk is pletykaként lehozott Qi’ra és Lando, Poe és Finn történetek, vagy az azóta egyre inkább burjánzó további pletykák a Rose Tico-sorozattól a Darth Bane-ig. Ami azonban mégis reménykedésre adhat okot, az talán az epizódok pontos számának vélt tudása, illetve a Kenobi-spinoff hírek hosszú múltja. A StarWarsNewsNet említett cikkében John Hoey tudni véli, hogy Obi-wan történetét valóban eredetileg filmnek tervezték, de a Solo: Egy Star Wars történet kevéssé átütő sikerét követően a spinoff-filmek egyelőre lekerültek a Lucasfilm tervezőasztaláról. Ráadásul a cikk szerint nem sokkal a Solo premierjét követően kezdték volna forgatni a Kenobit, ám a stúdió inkább minden erejével a Skywalker-saga remélhetően méltó lezárására fókuszál. Hoey a komolyan tervezett Kenobi-filmmel hozza kapcsolatba azt is, hogy Ewan McGregor részt vett a Solo premierjén.  Sőt azt is hallotta, hogy a forgatókönyv nagyszerű. A hivatalos bejelentés akár hamarosan, akár a nagyszabású  Star Wars Celebration keretében is megtörténhet, amennyiben hiszünk Hoeynak. Mindenesetre sokan reménykedünk benne, például az Obi-Want A klónok háborújában megszólaltató James Arnold Taylor is megosztotta a cikket a Twitter-profilján.

Pletykáltak már munkacímről és rendezőről is

Az önfeledt ujjongás előtt azért érdemes visszapillantani a korábbi Obi-Wan spinoff pletykaáradatra is.  2017 augusztusában, bő fél évvel az ünnepelt antológiafilm, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet után,  a The Hollywood Reporter bombahírként hozta le, hogy a háromszoros Oscar-jelölt rendező Stephen Daldry tárgyalásokat kezdett a Lucasfilmmel egy Obi-Wan film ügyében! Ekkor még folyt a Solo: Egy Star Wars-történet forgatása immár Ron Howard irányítása alatt, de már azt pletykálták, hogy Lucasfilm több különálló filmet is tervez, melyek közül a Kenobi-film mellett a Boba Fett-spinoffról cikkeztek a legtöbbet.

Igaz, már az Obi-Wan filmről is suttogtak pletykákat a The Hollywood Reporter cikke előtt is, ebben az Omega Underground játszott fő szerepet. Ők ugyanis még 2017 áprilisában lehozták, hogy a Mr. Robot-ot jegyző Sam Esmail találkozott a Lucasfilm fejeseivel, hogy forgatókönyvet írjon egy, A Sithek bosszúja és az Egy új remény között játszódó Kenobi-filmhez. 2017 augusztusában – nem sokkal a The Hollywood Reporter említett cikkét követően – pedig újra jelentkezett az Omega Underground, ekkor már tudni vélték a film munkacímét is, ami szerintük „Joshua Tree”, mely a Dél-Kalinforniában fekvő sivatagos, a Tatuint idéző nemzeti parkra utalt. Már ekkor pedzegették azt is, hogy a film forgatása 2019 januárjában–februárjában kezdődhet.

2017 augusztusára tehát már pletykáltak rendezőt és forgatókönyvírót is, s mindenki a hivatalos bejelentést, és persze Ewan McGregor csatlakozását várta.

Az Utolsó Jedik premierje előtt, a filmet megelőző óriási marketinghadjárat farvizén dobta be újra az Omega Undergroud, hogy a Lucasfilm 2019 januárjában tervezi elkezdeni a harmadik spinoff forgatását a londoni Pinewood stúdióban. Cikküket arra is alapozták, hogy a Disney sikert sikerre halmozó fejese, Bob Iger korábban megpendítette, hogy a következő antológiafilm 2020-ban kerülhet a mozikba. Még 2017 decemberben újabb információmorzsával jelentkeztek, miszerint a Joshua Tree munkacímű Obi-Wan film mellett a Lucasfilm egy másik antológiafilmen is dolgozik, Tin can (bádogdoboz, konzervdoboz) munkacímmel. A film producerei között pedig felsorolták A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér, Az ébredő Erő és a Solo: Egy Star Wars-történet forgatókönyvíróját, Lawrence Kasdant is. Kasdan mellett egy másik forgatókönyvírót, Simon Kinberget is rebesgettek, ők a régebben tervezett és pletykált  Josh Trankhez köthető Boba Fett-filmnek is producerei lettek volna – legalábbis a pletykák szerint, ugye. A sajtó később új rendezőt is kötött a Boba Fett-projekthez James Mangold személyében.

Szertefoszló álmok

Solo: Egy Star Wars-történet után azonban változtak a dolgok. Ahogy azt tavaly júniusban pletykaként megírtuk, az általában megbízhatónak számító Collider több forrásból úgy értesült, a Lucasfilm felfüggeszti az antológiafilmek gyártását, a közeljövőben a filmek terén a készülő kilencedik epizódra, majd az azután legyártandó Rian Johnson-trilógiára összpontosítja az energiáit. A cikkben azt is írták, hogy információik szerint az eddig csak pletykákban emlegetett Obi-Wan Kenobiról szóló antológiafilm tényleg előkészítési fázisban volt, ám a projekten korábban dolgozók közül már senki nincs alkalmazásban. A Collider információit a Making Star Wars szőtte tovább, forrásaik szerint az egész hír a Pinewood Studiosból eredt, ahol a Lucasfilm lemondott egy foglalást egy tervezett filmre.

Nem sokkal ezt követően azonban újabb csavar történt a Kenobi-sagában.

Clayton Sandell, a Disney-tulajdonban lévő ABC újságírója előbb egy sejtelmes Twitter-posztban, majd egy részletesebb cikkben a Lucasfilmtől származó információk alapján tisztázta, hogy a cég nemhogy nem kaszálta az önálló Star Wars-filmek gyártását, hanem jelenleg is több van a fejlesztés különböző fázisaiban. Az is kiderült, hogy a lemondott filmterv egy Mos Eisley Űrkikötőben játszódó antológiafilm lett volna. Mindezekről mi is írtunk, itt.

Az álommanók ismét munkába álltak

Ennek ellenére még június végén megjelent az a pletyka is, hogy egyrészt Daldry nem fog Kenobi-filmet csinálni, másrészt nem is mozifilm készül Obi-Wanról! A The Playlist ugyanis már ekkor elkottyantatta saját forrásaira hivatkozva, hogy Jon Favreau sorozatához hasonlóan a Kenobi-film is majd csak a Disney streaming szolgáltatására fog érkezni. Még mindig a tavalyi nyárnál maradunk: augusztusban a filmmel kapcsolatban Ewan McGregor is nyilatkozott, a The View c. műsorban kérdésre azt felelte, hogy legjobb tudomása szerint, nincsenek tervek erről a filmről.

Nem sokkal később pedig Az ébredő Erőn, Zsivány Egyesen és a Solón is dolgozó Neil Lamont szólt el olyasmit, hogy éppen készültek otthagyni a kézjegyüket a Tatuinon, de reméli, hogy esély nyílik arra, hogy folytassák (ez persze a Mos Eisley-filmre is vonatkozhatott, ráadásul addigra Mangold is tagadta, hogy Boba Fett-filmen dolgozna).

Ősszel pedig Bob Iger szájából is elhangzott olyasmi, hogy a IX. epizódot követően a Lucasfilmnél lassítanak a tempón, amiben sokan az antológiafilmek visszaszorulását látták.

És hogy ezt az amúgy is kacifántos történetet tovább cifrázzuk, novemberben Boris Johnson, London korábbi polgármestere  hangoztatta, hogy 2019 tavaszán Észak-Írországban fogják forgatni az Obi-Wan filmet, méghozzá nem más, mint George Lucas fogja dirigálni.  Ez persze a pletykavár csúcsa lett. 

Nos itt tartunk, reméljük a legjobbakat, és várjuk, hogy újra láthassuk Ewant mint Obi-Wan Kenobi, legyen szó nagy vászonról, vagy kis képernyőről!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink