„A Star Wars örökre megváltoztatta az életünket” – Peter Mayhew utolsó interjúja

A Star Wars Insider május–júniusi számában jelent meg egy beszélgetés, amelyben Mayhew George Lucast, Gary Kurtzot, Harrison Fordot és a rajongókat is méltatta.

A Ziro.hu-t a Fantha Tracksen már többször megszemléző brit újságíró, Mark Newbold valószínűleg nem sejtette, amikor Peter Mayhew-val készített interjút a Star Wars Insider 189. számába (2019. május–június), hogy valószínűleg az  az utolsó beszélgetés, amelyik megjelenik mindenki kedvelt óriásával.  A régóta betegeskedő brit színész – aki Csubakkát alakította az Egy új reménytől egészen Az ébredő Erőig – ugyanis 2019. április 30-án texasi otthonában szívrohamot kapott és elhunyt.

– Ideges voltam, amikor leültem George Lucas irodájában – idézte vissza 1976-os emlékeit. – Egy barátom ajánlott be egy szerepre.

Amikor George Lucas elmagyarázta nekem a Star Warst, azt gondoltam, hihetetlen. Elképesztő, amit megalkotott. Nagyon izgatott voltam, hogy felajánlották nekem ezt a lehetőséget

– fogalmazott a színész a Star Wars Insidernek. Mayhew a családja és barátai támogatásával elvállalta a szerepet, amely aztán az egész karrierjét meghatározta.

A forgatások

Mint mondta, Csubakka kinézetét és hangjait is meghatározta a stáb, de az rá maradt, hogyan tölti meg a karaktert élettel a vásznon. Éppen ezért tanulmányutakat tett a helyi állatkertbe, ahol a majmok, medvék és gorillák mozgását figyelte, majd a produkciós stábbal ültették gyakorlatba azt, amit látott. Mayhew azt mondta, természetesen  kapott utasításokat, de sokszor maga döntött. 

Ahogy a stáb sok másik tagját, őt is meglepte a később Egy új reményre keresztelt film sikere. – Őszintén, akkor még keveset tudtam a filmágazatról. Próbáltam mindent megcsinálni, amit kértek tőlem. Akkor az egy korrekt fizetést jelentette nekem, a többi pedig már történelem! – fogalmazott Peter Mayhew, akinek relatív ismeretlenséget hozott az, hogy jelmezben játszott, sokban nem változott meg az élete.

– Visszamentem a kórházba dolgozni. A film nem változtatott sok mindenen, de hálás voltam, hogy végre vehettem egy olyan kocsit, amibe be is fértem

– mesélte a színész. Elárulta, miután Lucas átadta a folytatás, A Birodalom visszavág rendezését Irwin Kershnernek,  megváltozott a forgatás stílusa, „és minden más”.  Ennél mélyebben nem mesélt erről, de azt elmondta, Kershner nagyon gyakorlatias tanár volt, akinek specifikus tanácsait szinte minden esetben meg is fogadta. A norvégiai forgatást nagyon élvezte. – Okés volt a hóban forgatni, a hempergőzés olyan boldoggá tett, mint egy kiskutyát.  Ám amikor fűtött helyre mentem a hóval borított jelmezemben, hirtelen egy nehéz, nedves szőrcsomóvá változtam  – fogalmazott Peter Mayhew. A film sikere pedig pénzügyi stabilitást nyújtott a színésznek, aki a második Star Wars film után otthagyhatta kórházi ápolói állását.

A Jedi visszatér forgatása ismét más hangulatban telt, Mayhew főként Gary Kurtzot hiányolta. Az új rendező, Richard Marquand „egy színész volt, így a rendezést is ilyen aspektusból végezte. Garynek sokkal szélesebb perspektívája volt arról, hogy miként is kéne fessen a végleges képsor. De remek volt ismét együtt lenni a csapattal”.

Barátság Harrison Forddal

– Olyan volt a kapcsolatunk Harrisonnal, amilyennek a vásznon lehetett látni. Jó barátok lettünk, könnyű volt vele együtt dolgozni. Most már ritkán látjuk egymást, de mindig különös kapcsolat lesz köztünk. A Star Wars örökre megváltoztatta az életünket

– mondta a Star Wars Insidernek Peter Mayhew (nem sírunk, csak homok ment a szemünkbe! – a szerk.).

Ziro.hu

A kissé hobós kinézetű Harrison Ford Jimmy Fallonnál járt. Beszélt Indiana Jones-ról, arról, hogyan utánozta őt Mark Hamill („Ez én vagyok!”), valamint Peter Mayhew – The Wookiee Roarsról. „Igazán…

Állítása szerint Csubakkának nem a háború volt a fontos, mindent a barátjáért csinált, aki megmentette őt a Birodalomtól, és akinek tartozott az életével. „Csubi lett Han lelkiismerete, és mindig azt akarta tenni, ami helyes.” –  A történet korai verzióiban csak egy szőrös csempész karakter létezett. Később George úgy döntött, hogy kettéválasztja, és ez azt hiszem mindent elárul  – mesélte a színész, aki – négy évtizeddel azután, hogy a normál állását kicsit szüneteltetve megcsinált egy filmet – tudta, kik nélkül nem sikerült volna mindez. Szavait ugyanis így zárta:

„Az igazi hősök a rajongók. Ők tartották életben a Star Warst és Csubakkát az elmúlt negyven évben.”

Nyugodj békében, Peter Mayhew!

Nyitókép: Peter Mayhew, alias Csubakka (Lucasfilm Ltd.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink