A Skywalker-saga eddigi négy legizgalmasabb visszatérő motívuma

A Skywalkerek története a kilencedik epizóddal (minden jel szerint) véglegesen lezárul, azonban már most, az általunk ismert nyolc részben rengeteg párhuzamot és kapcsolatot lehet felfedezni. Természetesen egy ilyen lista csak akkor lehet végleges, ha megjelenik az utolsó epizód is, de azért így is van itt épp elég érdekesség a számunkra.

Az alábbi felsorolásban nyilvánvalóan rengeteg levágott, vagy kitépett végtag, ikonikus mondat, látomás, vagy éppen egyszerű kameó is feltűnhetne, ám én ezúttal igyekeztem a rejtettebb, de nagyobb szabású motívumokat összegyűjteni.

1.) Megsemmisítés – belülről

Efféle esemény mindhárom trilógiában megtalálható, ráadásul rendre az első epizódjaikban. Továbbá minden alkalommal egy kicsi, egyszemélyes vadászgép robbant fel egy űrhajót vagy akár teljes űrállomást. A Baljós árnyakban a fiatal Anakin az, aki miután berepült a szeparatista hadsereg droidvezérlőjébe, berobbantja annak magját. Az Egy új reményben az ifjú Luke tesz hasonlót, a Halálcsillag árkán végigrepülve eltalálja a szellőzőnyílást. Az ébredő Erőben pedig Poe Dameron az, aki az X-szárnyújával megsemmisíti azt a bizonyos oszcillátort – szintén belülről. Mindhárom esetet egy-egy láncreakciót követi, ami aztán önmagában végez a bázisokkal.

2.) Szembesítés és megkísértés

Darth Vader Father GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ez a motívum rendre a középső epizódokban bukkan fel mindhárom trilógiában. Mindegyik esetben párbeszédként jelenik meg, amelyben a hős kiszolgáltatott helyzetben van, a gonosz pedig egy számára előnyös pozícióban. A klónok támadásában Dooku gróf próbálja meg rábeszélni az elfogott Obi-Want arra, hogy csatlakozzon hozzá, pusztítsák el közösen a sitheket. Dooku szembesíti egy számára megrázó kijelentéssel, miszerint a Köztársaság feje maga a sith sötét nagyura. A Birodalom visszavágban Luke és Vader párharca során hangzik el hasonló beszélgetés, amikor a kezét és fegyverét elvesztett Luke egy szakadék felett lóg, miközben a fölényben lévő Vader megpróbálja rávenni arra, hogy csatlakozzon hozzá, hogy közösen legyőzzék az Uralkodót.  Ebben az esetben a meglepetést Vader ikonikus „én vagyok az apád” kijelentése szolgáltatja.  Az utolsó Jedikben Kylo Ren próbálja rávenni a kiszolgáltatott helyzetben lévő Reyt arra, hogy csatlakozzon hozzá, hogy véget vessenek a háborúnak és töröljék el a múltat. Az ő szembesítése pedig abban jelenik meg, hogy azt mondja a lánynak: a szülei senkik voltak.

3.) „Ne!”

 Mindegyik trilógia első epizódjának érzelmi tetőpontján meghal a főhős pártfogója.  Ez rendre fénykard által történik, és mindhárom esetben a főhős elnyújtott „ne!” felkiáltása kíséri. A Baljós árnyakban Darth Maul szúrja le Qui-Gont, Obi-Wan szeme láttára, az Egy új reményben Vader végez Obi-Wannal, miközben Luke nézi a párbajukat, Az ébredő Erőben pedig Kylo Ren öli meg Han Solót, Rey szeme láttára.

Get To Know Me Star Wars GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

4.) Az üldögélő Nagyurak

A főgonoszok mindhárom trilógiában előszeretettel ülnek székekben, mialatt igyekeznek meggyőzni, vagy éppen próbára tenni az előttük állókat. A Sithek bosszújának legelején Palpatine, (azaz Darth Sidious, „inkognitóban”) egy székben ülve nézi végig, ahogy Obi-Wan és Anakin megvív a tanítványával, Dookuval, majd ráveszi Anakint, hogy végezzen a fegyvertelen gróffal. A Jedi visszatérben ismét Sidious ül a trónuson, mialatt Luke és Vader megvívnak, majd megpróbálja rávenni az ifjú Jedit, hogy ölje meg a kiszolgáltatott helyzetben lévő tanítványát. Az utolsó Jedikben a helyzet kicsit meg lett csavarva, de ebben az esetben is a „főgonosz”, Snoke az, aki a székében üldögélve próbálja meg rávenni a saját tanítványát arra, hogy végezzen az elfogott Rey-jel. Ugyan a párbaj már csak a halála után következik be, a helyzet mégis hasonló.

Jelenleg számomra ez az a négy párhuzam, amit a legérdekesebbnek tartok. Azonban a lista 2019 karácsonyakor tovább bővülhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink